Pērnais gads bija veiksmīgs finanšu tirgos, audzis arī pensiju ienesīgums

2022. gadā finanšu tirgi piedzīvoja kritumu, bet pērnais gads investoriem bija labvēlīgs. Līdz ar to aktīvie pensiju 2. līmeņa plāni, kur pensiju uzkrājums līdz pat 100% tiek ieguldīts akcijās, nodrošināja pat 15% un 20% ienesīgumu gadā. Savukārt konservatīvo un sabalansēto plānu ienesīgums svārstījās no 5% līdz 10%, jo pensiju uzkrājums tiek ieguldīts mazāk riskantos ieguldījumos, piemēram, obligācijās. 

Pērnais gads bija veiksmīgs finanšu tirgos, audzis arī pensiju ienesīgums
00:00 / 03:48
Lejuplādēt

Finanšu nozares asociācijas Kapitāla tirgus komitejas līdzpriekšsēdētājs Kārlis Purgailis stāstīja, ka pērn lielāko peļņu guva tie, kas bija ieguldījuši naudu akciju tirgos.

"Tie uzkrājēji, kuru uzkrājums ir ieguldīts vairāk akciju tirgos, protams, lielāku peļņu guva pagājušā gada laikā. Bet pozitīvi ienākumi bija arī tiem uzkrājējiem, kuriem ir mazāka riska investīciju stratēģija un ieguldījumi ir veikti obligācijās vai uzņēmumu parāda instrumentos. Ņemot vērā to, ka centrālās bankas diezgan strauji palielināja procentu likmes arī obligācijām, šie ienesīgumi ievērojami pieauga," teica Purgailis.

"Swedbank" Ieguldījumu pārvaldes līdzekļu pārvaldnieks Oskars Briedis skaidroja, ka pēdējo 10 gadu laikā finanšu tirgos galveno lomu spēlējusi ASV.

"ASV īpatsvars ir jau sasniedzis tuvu 70%. Tas nozīmē, ka, pirmkārt, ASV tirgus ir ļoti strauji augošs, ekonomika attīstās, uzņēmumi labprāt kotējas ASV biržās un ekonomika ir pasaules vilcējspēks. Tas ir pozitīvi. Taču potenciāli riski rodas ar to, ka, ja kaut kādas nedienas notiek šajā tirgū, tad pasaule tiek ietekmēta vairāk nekā no jebkuriem citiem tirgiem," vērtēja Briedis.

Notiek tirgus koncentrācija, un arī tas rada papildu riskus.

"Ja mēs aplūkojam pasaules indeksu, tur ir vairāk nekā 1000 uzņēmumu, un 10 lielākie uzņēmumi veido aptuveni vienu piekto daļu no visa tirgus kapitalizācijas," turpināja eksperts. "Kā piemēru varam minēt "Apple" un "Microsoft", kas ir lielākie uzņēmumi šinī pasaules akciju indeksā, un to īpatsvars arī ir vairāk nekā dubultojies. Iemesls tam ir informācijas tehnoloģiju (IT) nozares izrāviens un izaugsme, kas ir pozitīvi, tātad šie uzņēmumi ir pietiekami lieli un nozīmīgi pasaules mērogā. No otras puses, ja, piemēram, peļņas rādītāji kādam no šiem uzņēmumiem pasliktinās, tas var diezgan būtiski ietekmēt arī visas pasaules akciju tirgus rezultātus."

Kas jādara iedzīvotājiem, domājot par pensiju uzkrājumiem? Kārlis Purgailis no Finanšu nozares asociācijas uzsvēra, ka jāizvērtē pensiju plāna atbilstība vecumam.

"Diemžēl statistika rāda, ka ļoti daudzi cilvēki neinteresējas par savu pensiju otrā līmeņa uzkrājumu, īsti nezina, kurā no ieguldījumu plāniem šis uzkrājums atrodas, un tādējādi nodara sev ļaunumu, neizvēloties vispiemērotāko plānu. Jo jaunāks cilvēks, jo lielāku akciju īpatsvaru savam ieguldījumam vajadzētu izvēlēties. Tuvojoties pensionēšanās vecumam, pēdējos piecus gadus, tad jau vajadzētu izvēlēties konservatīvākus plānus, kas neiegulda uzņēmuma akcijās, lai izvairītos no potenciālā svārstīguma. Obligāciju ieguldījumi ir stabilāki, taču ar mazāku ienesīgumu," norādīja Purgailis.

"Swedbank" Ieguldījumu pārvaldes līdzekļu pārvaldnieks Oskars Briedis stāstīja, ka finanšu tirgi svārstās un līdz ar to mainās arī pensiju plānu ienesīgums:

"Ja mēs atskatāmies kaut vai uz pēdējiem pieciem gadiem, tad mums bija gan arī Krievijas iebrukums Ukrainā, gan arī kovids; tādi divi gadi bija no pieciem ar lielākiem satricinājumiem. Taču tas tā ne vienmēr var būt, var būt garāki periodi ar lielāku pieaugumu un arī atsevišķi gadi ar kritumu, taču jāatzīst, ka kritums tirgos parasti notiek retāk, bet svārstības uz leju ir krietni lielākas nekā kāpuma periodos uz augšu."

Tā kā 2024. gadā saglabājas dažādi makroekonomiski un ģeopolitiski riski, finanšu tirgos svārstības saglabāsies un tik labus rezultātus pensiju ienesīgumā kā pērn šogad diez vai redzēsim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti