Panorāma

Policijas reidā pārkāpumu netrūkst

Panorāma

Panorāma

Aicina arī kredītiestādes risināt "Euribor" pieauguma sekas

Patērētāju sargi aicina bankas risināt «Euribor» likmes kāpuma sekas

No kredītiestādēm sagaidāma proaktīva rīcība un riska grupu uzrunāšana, piedāvājot iespēju samazināt procentu likmi – uz to aicina Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC).

Centrs aicina atteikties vai būtiski samazināt komisijas maksu un papildizdevumus par līguma noteikumu pārskatīšanu vai ja klients pāriet uz citu banku. Tas palielinātu banku konkurenci un cilvēku mobilitātes iespējas. 

Kredītiestādēm centrs iesaka aktīvāk veikt pasākumus "Euribor" likmes pieauguma radīto seku mazināšanā. PTAC arī aicina attiecībā uz individuālu līgumu izpildi un grozījumu slēgšanu nepiemērot vispār vai samazinātā apmērā līgumsodus vai nokavējuma procentus par īslaicīgi pieļautajiem saistību pārkāpumiem.

Arī patērētājiem ir aicinājums vērsties kredītiestādēs.

"Mēs redzam to, ka tā metode, ka tiek veidota likme no "Euribor" ar pievienoto bankas likmi… Visu procentlikmju risku praktiski uzliek patērētājam. Mūsu skatījumā tā ir viena lieta, kur būtu jādomā un jāmeklē citas metodes, kādā veidā var paredzēt mainīgas likmes," sacīja centra direktore Baiba Vītoliņa.

PTAC uzskata, ka šādi pasākumi ir arī kredītiestāžu interesēs. Veicot aktīvas darbības nebūs vajadzība iejaukties arī likumdevējam. Līdz šim centrs ir saņēmis vienas personas iesniegumu par negodīgu komercpraksi saistībā ar "Euribor" likmi.

"Euribor" likmes pēdējos gadus ir bijušas negatīvas, bet pēdējā gada laikā likme ir būtiski pieaugusi, tādējādi būtiski palielinoties hipotekāro kredītņēmēju ikmēneša procentu maksājumiem.

Atbilstoši pieejamiem datiem patlaban Latvijas patērētāju hipotekārajiem kredītiem tiek piemērotas vienas no augstākajām aizņēmuma procentu likmēm Eiropā, paziņojumā medijiem norādīja PTAC.

Diemžēl Latvijā praksē lielākoties tiek piemērotas tieši aizņēmuma procentu likmes ar mainīgiem procentiem, kas veidojas no "Euribor" likmes un bankas pievienotās likmes. Savukārt kredītiestāžu piedāvātās likmes, kas tiek fiksētas uz ilgāku termiņu (parasti 3–5 gadi), ir būtiski augstākas, tādējādi patērētāji šādus līgumus neizvēlas.

KONTEKSTS:

Lai cīnītos pret arvien pieaugošajām cenām, Eiropas Centrālā banka (ECB) pērn vasarā pirmoreiz 11 gadu laikā paaugstināja bāzes procentu likmes par 0,5 procentiem. Tolaik arī tika lemts palielināt noguldījumu iespējas uz nakti likmi līdz 0% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi līdz 0,75%. Abas šīs likmes tika celtas par 0,5 procentpunktiem.

Turpmāk likmes tika paaugstinātas vēl vairākas reizes un septembra vidū  ECB nolēmusi jau desmito reizi celt procentu likmes. Galvenā bāzes procentlikme paaugstināta līdz 4,5%, savukārt aizdevumu likme uz nakti paaugstināta līdz 4,75%, bet noguldījumu procentlikme – līdz 4%.  

Procentlikmju kāpums tuvākajā laikā varētu kārtējo reizi nedaudz paaugstināt īstermiņa jeb 3–6 mēnešu "Euribor" aizdevumu likmes.

Noguldījumu procentlikme ir pieaugusi līdz rekordaugstam līmenim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti