2013. gadā eksports pieaudzis par 4%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

2013.gada augustā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, eksports pieauga par 6,6 %. Sezonālu faktoru ietekmē arī iepriekšējos gados augusta mēnesī eksports auga, informē Ekonomikas ministrija (EM).

Šogad augustā eksports ir pieaudzis praktiski visās galvenajās preču grupās, īpaši koksnes un tās izstrādājumu eksportā, kā arī lauksaimniecības un pārtikas, vieglās un ķīmiskās rūpniecības preču eksportā. Savukārt eksporta apjomi nedaudz samazinājušies

minerālo produktu grupā.

Pēc salīdzinoši strauja pieauguma jūlijā, preču importa apjomi augustā mēneša laikā nedaudz saruka – par 0,5 %. Importa apjomu izaugsmi pozitīvi ietekmēja lauksaimniecības un pārtikas preču, kā arī ķīmiskās rūpniecības produkcijas apjomu pieaugumi.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, eksporta apjomi ir sarukuši par 8,2 %, ko lielākoties noteica straujie apjomu pieaugumi pagājušajā gada augustā. Šo samazinājumu būtiski ietekmēja metālu un to izstrādājumu, kā arī lauksaimniecības un pārtikas preču eksporta apjomu samazinājumi.

Kopumā 2013.gada astoņos mēnešos eksporta apjomi bija par 4% lielāki nekā pirms gada. Apjomīgākie pieaugumi vērojami mašīnbūves produkcijas, kā arī lauksaimniecības un pārtikas produktu eksporta grupās, savukārt ievērojami sarucis ir metālu un to izstrādājumu eksports. Uz lielāko Latvijas eksporta tirgu – Eiropas Savienības valstīm - eksports šajā laikā ir audzis par 5,8 %, uz NVS valstīm – par 5,7 %. Savukārt uz pārējām valstīm eksporta apjomi ir sarukuši par 6,1 %. Preču imports 2013. gada septiņos mēnešos ir palicis pagājušā gada līmenī (+0,2%).

Ņemot vērā vājo ekonomisko situāciju ārējā vidē, kopumā 2013. gadā eksporta apjomu pieaugums būs mērenāks nekā 2012. gadā. Turpmāk eksporta paplašināšanās iespējas būs atkarīgas ne tikai no situācijas uzlabošanās ārējā vidē, bet galvenokārt no ražotāju konkurētspējas uzlabošanās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti