Panorāma

Partiju sarunās atbalsta valsts uzņēmumu akciju tirgošanu biržā

Panorāma

Panorāma

Jaunie elektrības sadales tarifi – spēkā jau no jūlija

No jūlija dažiem patērētājiem elektrības sadales tarifs augs pat par 157%; aicina vērtēt pieslēguma efektivitāti

No jūlija stāsies spēkā jaunie elektrības sadales tarifi, kas ievērojami palielinās elektrības rēķinus, mājsaimniecībām ar jaudīgākiem pieslēgumiem tie pieaugs pat par 157%. Tāpēc "Sadales tīkls" (ST) aicina visus izvērtēt pieslēguma efektivitāti, un iespējams, ietaupīt, to mainot.

Iespējams, tik padziļināta diskusija par elektrības pārvades un sadales tarifu maiņām Latvijā nebija notikusi nekad. Operatori sākotnēji iesniedza vienus tarifus, valdība tos lika pārstrādāt. Pēcāk sekoja jauni, jau krietni zemāki tarifi. Tomēr arī tajos daļai patērētāju jārēķinās ar ievērojamām izmaiņām elektrības rēķinos.  

Lai ar pieaugumiem iepazītos, sadales, pārvades, arī regulatora pārstāvji tika aicināti uz Saeimas apakškomisiju.

Saeimas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas priekšsēdētājs Andris Kulbergs ("Apvienotais saraksts") sēdes laikā atbildīgajiem norādīja – sākotnēji pagājušā gada beigās izziņotie tarifi bijusi kļūda, kas bija jāsakārto iekšēji.

Elektroenerģijas rēķinu veido trīs pozīcijas – maksa par elektroenerģiju, ST tarifs un PVN. Tarifs sastāv no fiksētās un mainīgās daļas (maksa par elektroenerģijas piegādi – tarifa mainīgā daļa, kas atkarīga no patēriņa, maksa par jaudas uzturēšanu – tarifa fiksētā daļa).

Avots: SPRK

"Tas, ko mēs redzējām, tam bija jābūt mājās izdarītam darbam. Par šo mums bija jādiskutē pašā sākumā decembrī, nevis tik novēloti šobrīd. Tāpēc tas, ko mēs tagad komisijā gribējām redzēt, – ko mēs varam mācīties, kādas kļūdas tika pieļautas," skaidroja Kulbergs.

Izmaiņas tarifos būs ļoti individuālas – katram atkarībā no patērētās elektrības, kā arī pieslēguma jaudas. Par jomu atbildīgās kompānijas vēsta, ka vidējais pieaugums visiem klientiem būs apmēram par trešdaļu. Tomēr šis pieaugums rēķināts, ieskaitot arī juridiskos klientus.

Dzīvokļiem un privātmājām šīs izmaiņas pārsvarā gadījumu būs lielākas.

Piemēram, dzīvoklis ar vienas fāzes pieslēgumu un strāvas lielumu līdz 16 ampēriem, ar patēriņu aptuveni 100 kilovatstundas. Šāda dzīvokļa saimnieki līdz šim maksāja aptuveni 6,5 eiro, bet turpmāk būs jāmaksā virs 12. Tas ir 89% pieaugums.

Cits dzīvokļa piemērs – trīs fāžu pieslēgums, ar strāvas lielumu līdz 16 ampēriem. Mēneša patēriņš – 150 kilovatstundas. Gaidāmais pieaugums – 122%.

Piemērs privātmājai – trīs fāžu pieslēgums, strāva līdz 20 ampēriem ar vidējo mēneša patēriņu 125 kilovatstundas. Pieaugums – no 11 eiro līdz 28 eiro jeb ap 157%.

Un privātmāja ar trīs fāžu pieslēgumu un 32 ampēru strāvas lielumu. Mēneša patēriņš – ap 200 kilovatstundām. Gaidāmais pieaugums šādai mājai – ap 157%.

Procentuāli lielāki pieaugumi būs tām mājsaimniecībām, kas izmanto jaudīgākus pieslēgumus. Un tieši tāpēc "Sadales tīkls" aicina visus izvērtēt sava pieslēguma efektivitāti, tādējādi, iespējams, gūstot iespēju ietaupīt.

"Klienti ir ļoti dažādi. Ir klienti ar ļoti maziem pieslēgumiem, ar ļoti maziem patēriņiem un ar daudz lielākiem. Līdz ar to ir jāatrod kāda komponente, kas ir vienlīdzīgi godīga visiem. Atbilstoši tam, cik maksā uzturēt pieslēgumu, pie līdzvērtīgas jaudas, tātad šīs izmaksas būs vienādas," norādīja "Sadales tīkla" valdes locekle Kristīne Sarkane.

Turklāt uzņēmuma pārstāvji arī uzsver, ka, samazinot sava pieslēguma jaudu, ir iespējams palīdzēt ne tikai sev, bet arī citiem. Tādā veidā tiek atbrīvotas liekās jaudas, kas kādam citam, piemēram, varētu ļaut uzstādīt saules paneļus.

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkls"  un "Sadales tīkls" pērn izstrādāja tarifu projektus. Atbilstoši plānotajiem kopējiem ieņēmumiem no elektroenerģijas pārvades pārvades tarifu projektā bija plānots palielināt 2,1 reizi, savukārt ST plānoja palielināt elektroenerģijas sadales tarifu vidēji par 75%.

Valdība un Saeima uzdeva uzņēmumiem tarifus pārstrādāt. Ar grozījumiem Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā tika noteikts, ka uzņēmumi šogad izstrādātajos tarifu projektos nedrīkstēs iekļaut iepriekšējo periodu zaudējumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti