Brisele un Vašingtona pagarina «status quo» strīdā par alumīnija nodevām

Eiropas Komisija (EK) ir nolēmusi līdz 2025. gada marta beigām pagarināt lēmumu nepiemērot paaugstināto muitas nodevu ASV ražotajām precēm, kas tika ieviesta kā atbilde toreizējā Baltā nama saimnieka Donalda Trampa lēmumam uzlikt papildu tarifus Eiropas alumīnijam un tēraudam. 

Arī Vašingtona tuvākajās dienās sola spert līdzīgu soli. Brisele cer, tas dos laiku, lai abas puses varētu rast ilgtermiņa risinājumu šim tirdzniecības strīdam.

Bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa laikā ieviestās muitas nodevas Eiropas tēraudam un alumīnijam turpina radīt galvassāpes abās Atlantijas okeāna pusēs. Tagad šīs nodevas ir iesaldētas un Eiropas ražotāji var sūtīt uz ASV savu produkciju vēsturiskajos apmēros. 

Tādēļ arī Brisele ir iesaldējusi savus atbildes pasākumus.

Tomēr Eiropas Savienības tirdzniecības komisāra Valda Dombrovska mēģinājumi panākt pilnīgu Trampa ieviesto nodevu atcelšanu līdz šim ir atdūrušies pret Vašingtonas iekšpolitiskiem apsvērumiem.

2018. gadā toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps piemēroja 25% muitas tarifus tērauda importam un 10% muitas tarifus alumīnijam no vairākām valstīm, lēmumu pamatojot ar nacionālās drošības stiprināšanu.

Abas valstis arī vienojās līdz oktobrim izstrādāt tālāku rīcības plānu, taču pagaidām kopsaucēju atrast nav izdevies.

Sarunas ir sarežģītas un galvenais to šķērslis bija ASV nevēlēšanās nodrošināt skaidru virzību uz šo kvotu atcelšanu, iepriekš norādīja Dombrovskis.

"ASV un ES ir principiāli atšķirīgas pieejas," sarunā ar ziņu aģentūru AFP sacīja Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra vecākā referente Emīlija Bensone.

Viņa skaidroja, ka Vašingtona ir centusies izveidot "zaļā jeb videi draudzīgā" tērauda ražošanas kopienu ar kopēju ārējo tarifu, ko piemēro trešām valstīm – proti tādām, kuru rūpniecība rada lielāku piesārņojumu vai kuras ražo pārāk daudz šī materiāla.

Tikmēr Eiropas Savienība (ES) vēlas aizstāt tarifus ar globālu vienošanos, kas paredzētu uzlikt nodokļus produktiem ar augstu oglekļa intensitāti, valstu bloka dalībvalstīm pieņemot "oglekļa kontroles mehānismu".

Vašingtonas mērķis ir arī "ieņemt stingrāku aizsardzības nostāju pret Ķīnas ražojumiem, kas nonāk ASV tirgū", sacīja Bensone.

Taču ES vēlas uz visiem laikiem atcelt Trampa laika tarifus un paātrināt šīs industrijas dekarbonizāciju.

Tā kā ASV nākamgad gaidāmas prezidenta vēlēšanas, analītiķi sagaida, ka politikas veidotāji izvairīsies no tarifu atcelšanas. Arī ES 2024. gadā notiks vēlēšanas, kurās tiks ievēlēta jauna Eiropas Komisija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti