Dienas ziņas

Latvijas skolās apsver ideju par igauņu valodas mācīšanu

Dienas ziņas

Atteiksies no Skultes termināļa būvniecības likuma

Deputāti nav mierā ar ēku pārvaldīšanas izmaksu celšanu

Rīgas domnieki cer panākt mazāku RNP ēku pārvaldīšanas maksas kāpumu

Skaidrot gaidāmo ēku pārvaldīšanas izmaksu pieaugumu, kas no nākamā gada ietekmēs rīdzinieku ikmēneša rēķinus, ceturtdien, 19. oktobrī, nācās pašvaldības uzņēmumam "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP). Tā vadība izsaukta uz Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas ārkārtas sēdi, kurā amatpersonu izvaicāšana aizņēma vairāk nekā divarpus stundas. RNP skaidroja, ka izmaksas necelt nevarot, jo jau tagad viss esot kļuvis dārgāks un darbiniekus atrast ir grūti. Domē gan plāno sasaukt vēl vienu komitejas sēdi un cer panākt, ka pārvaldīšanas maksas kāpums būtu mazāks, nekā iecerēts.

Rīgas domnieki nav mierā ar iecerēto ēku pārvaldīšanas izmaksu celšanu
00:00 / 03:20
Lejuplādēt

Celt namu pārvaldīšanas maksu vajadzēja jau pagājušajā gadā, taču tobrīd to nedarīja, rēķinoties, ka pieaug daudzu komunālo maksājumu rēķini un vēl papildu slogs nebūtu vēlams. Tā ceturtdien Rīgas domes atbildīgās komitejas deputātiem ārkārtas sēdē skaidroja pašvaldības uzņēmums un tā padome. Ziņas, ka no nākamā gada plānots celt šīs izmaksas, izplatītas tikai nesen, jo tikai pēdējā brīdī esot sapratuši, cik liels būs izmaksu pieaugums.

"Pārvaldīšanas maksa, kā mēs redzam, lielākajai daļai dzīvokļu īpašnieku, kas ir 71,4%, pieaugs vidēji par astoņiem centiem uz kvadrātmetru.

Ja tāds vidējs dzīvoklis ir apmēram 50–60 kvadrātmetri, tad tie būs apmēram pieci eiro mēnesī no dzīvokļa. Apmēram tāds ir pieaugums pašlaik lielākajai daļai.

Tas ir individuāli katrai atsevišķai mājai. Būs mājas, kam pieaugs vairāk. Īpaši mazajām ēkām, kur ir maz dzīvokļu, maz īpašnieku," klāstīja RNP valdes priekšsēdētājs Māris Ozoliņš.

Prasības pārvaldniekam tikai pieaugot, bet tās izpildīt kļūst arvien grūtāk. Izmaksu pieaugums nosegšot dažādu darbu veikšanu un algu palielināšanu, lai varētu aizpildīt brīvās vakances.

"Mūsu vidējā alga šobrīd stipri atpaliek no tirgus vidējās algas. Īpaši darbiniekiem, kas veic ikdienas darbus, kas nodrošina kvalitāti.

Mēs redzam, ka mums iztrūkst 143 vakances. Tās ir tās, kur mēs vēl nevaram atrast darbiniekus. Pamatā tādēļ, ka algas ir par mazu," norādīja Ozoliņš.

Deputātiem bija ļoti daudz jautājumu. Uzņēmuma vadības izvaicāšana aizņēma divarpus stundas.

"Mēs no padomes puses esam bijuši informēti par to. Faktiski "Rīgas namu pārvaldnieks" darbojas brīvā tirgus ietvaros, konkurējot ar privātiem īpašumu pārvaldītājiem. Mēs arī uzticamies, ka valde saprot, ko viņa dara. Mēs vērtējam, ka šī izcenojuma maiņa ir samērīga, tā, ko valde piedāvā. Padome to ir izvērtējusi, un tā mēs arī to redzam," sacīja RNP padomes priekšsēdētājs Ainārs Ozols.

Deputāti būtu gaidījuši, ka iedzīvotāji un domnieki par cenu celšanu zinātu krietni agrāk.

"Katru dienu saņemam sūdzības, viedokļus no jūsu klientiem, ka kaut kas netiek izdarīts, un tas pieliek darvas pilīti medus mucā. Līdz ar to mans aicinājums ir neskriet uz priekšu ar šiem tarifiem, un varbūt sagaidām kādus redzamus rezultātus," teica Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētāja vietnieks Edgars Ikstens ("Vienotība").

Tiesa, par RNP pakalpojumiem tiek saņemtas ne mazums sūdzību. Šogad to skaits ir īpaši pieaudzis.

Pērn laika periodā no janvāra līdz septembrim RNP saņēma 20–79 sūdzības mēnesī, bet šogad 86–131 sūdzību mēnesī.  Visbiežāk iedzīvotāji sūdzas par tehniskajiem un apsaimniekošanas darbiem. Un apsaimniekošanas uzņēmumā skaidroja, ka tieši darbu kvalitātes uzlabošanai nepieciešams paaugstināt cenas, tostarp arī uzņēmuma digitalizācijai. 

"Iztrūka pārliecība, vai mums bija iespējas celt mazāk, teiksim, diversificēt. Vai arī optimizēt. Tas, ko mēs neuzzinājām līdz galam – kādi ir bijuši optimizācijas pasākumi līdz šim? Tāpat mēs neredzējām scenāriju, kas būtu apspriežams scenārijs, ka uzņēmums strādā ar peļņu, un varbūt daļu šīs peļņas varētu investēt atpakaļ uzņēmumā," norādīja Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Viesturs Zeps ("Latvijas attīstībai").

Vēl šomēnes plānots uz komitejas sēdi aicināt Rīgas domes izpilddirektoru, kas ir kapitāldaļu turētāja pārstāvis uzņēmumā, lai runātu par iespējamiem alternatīviem risinājumiem, iespējām līdz decembrim panākt, ka izmaksas palielinātu ne tik straujā tempā, uzsvēra komitejas priekšsēdētājs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti