CSP vairs nepublicēs uz Baltkrieviju un Krieviju eksportējošo uzņēmumu sarakstu

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) pārtraukusi publicēt uz Baltkrieviju un Krieviju eksportējošo uzņēmumu sarakstu, jo pēc šo uzņēmumu analīzes secināts, ka bez darījuma detaļu izvērtēšanas nav iespējams izdarīt viennozīmīgus un objektīvus secinājumus, liecina informācija Latvijas oficiālās statistikas portālā.

CSP ir izvērtējusi statistikas apkopošanas metodoloģijas aspektus, kā arī pēc eksportējošo uzņēmumu saraksta publicēšanas saņemtos uzņēmumu skaidrojumus, kas būtiski ietekmē importējošo un eksportējošo uzņēmumu sarakstu analīzi. "Lai neapdraudētu objektīvas oficiālās statistikas sagatavošanu, CSP pieņēmusi lēmumu turpmāk neveidot, neizsniegt un nepublicēt eksportējošo un importējošo uzņēmumu sarakstus (uz jebkuru valsti)," teikts paziņojumā. 

CSP norāda, ka vairāki aspekti liedz izdarīt viennozīmīgus un objektīvus secinājumus par uzņēmumu darījumiem bez detaļu izvērtēšanas.

"Imports tiek uzskaitīts pēc preces izcelsmes valsts, ja darījumā iesaistīta valsts ārpus Eiropas Savienības (ES). Gadījumā, ja darījumā iesaistīta Eiropas Savienības valsts, tad pēc nosūtītāja valsts. Tas nozīmē, ka

Krievijas izcelsmes preces imports (ievedums) no Lietuvas ārējā tirdzniecībā tiks uzskaitīts kā imports no Lietuvas, savukārt Krievijas izcelsmes preces imports no Ukrainas tiks uzskaitīts kā imports no Krievijas.

Attiecīgā informācija tiks atspoguļota uzņēmumu sarakstos," skaidroja CSP.

Tāpat eksportējošo uzņēmumu saraksta analīze liecina, ka ir augsts risks tajos iekļaut "nejaušus darījumus", piemēram, Latvijas uzņēmumam atgriežot uz Krieviju iekārtu, kurai konstatēts defekts.

Vienlaikus var būt arī gadījumi, kad uzņēmums eksportē preces citām valstīm, bet ģeogrāfisko apstākļu dēļ muitas formalitātes ir nokārtotas uz robežas ar Krieviju, norādīja CSP.

Sarakstā var tikt iekļautas arī loģistikas firmas, kuras cita uzņēmuma uzdevumā eksportē/importē preces, noformējot muitas formalitātes.

CSP skaidroja, ka eksporta un importa darījumi, kuros muitas formalitātes ir nokārtotas uz citas ES valsts ārējās robežas ar valsti ārpus ES, neatspoguļosies apkopotajā statistikā.

KONTEKSTS:

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) šī gada augustā pēc toreizējās ekonomikas ministres Ilzes Indriksones (Nacionālā apvienība) uzdevuma publiskoja uzņēmēju sarakstu, kas eksportē uz Krieviju un Baltkrieviju, bet nākamajā dienā to atsauca, lai precizētu.

Izrādījās, ka sarakstā bija iekļauti dati arī par uzņēmumiem, kuri eksportēja vēl 2022. gada sākumā.

Septembra vidū CSP lēmusi šos datus vairs nepublicēt, jo bez darījuma detaļu izvērtēšanas dati neesot objektīvi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti