Dienas ziņas

Invazīvās vēžu sugas izspiež Latvijas vēzi

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Zirgaudzētājiem trūkst siena

Sausuma dēļ zirgaudzētājiem liels siena trūkums

Ilgstošais karstums un sausums šogad sagādājis problēmas arī zirgaudzētavām, kuras jau tagad spiestas zirgiem izbarot ziemai paredzēto sienu. Sausums licis arī pastiprināti rūpēties, lai dzīvniekiem aplokos pietiktu ūdens, jo dīķi un grāvmalas daudzviet izžuvuši.   

Burtnieku zirgaudzētavas īpašnieks Jānis Jurašs pats tēlaini saka, ka stallī ir piedzimis un uzaudzis. Viņš ar sāpēm acīs atzīst, ka tāda krīze kā šogad ar barības sagādāšanu zirgiem nav pieredzēta.

"Barības trūkst ļoti daudz, šī karstuma dēļ nevar savākt pietiekoši daudz barības. Pašlaik ir savākta viena trešdaļa, bet ceram, ka rudenī spēsim savākt diezgan daudz skābsiena uz otro pļāvumu. Tad varēs aprēķināt un saprast, cik daudz barības pietrūkst ziemai," stāstīja Jurašs.

Burtnieku zirgaudzētavas īpašnieks Jānis Jurašs
Burtnieku zirgaudzētavas īpašnieks Jānis Jurašs

Saimnieks cenšas uzrunāt draugus un paziņas, lūdzot sienu. Dažkārt nākas mērot lielus attālumus, lai nopļautu vien trīs hektārus, bet šajos apstākļos arī tas ir labi.

"Visam gadam ir nepieciešams siens 2500 ruļļi, skābsiens no 800 līdz 1000 ruļļi un salmi apmēram 700 ruļļi, un tad šis barības daudzums mums pietiek veselam gadam," stāstīja saimnieks.

Problēmas sagādā arī ūdens, kas viņam jāgādā vairāk nekā 200 zirgiem.  

"Arī šī karstuma dēļ ganībās visur, kur ir bijuši izrakti dīķi dzeramajam ūdenim, un aplokos, kur ir grāvji, šogad tie ir sausi," atzina Jurašs.

Burtnieku zirgaudzētavas īpašnieks Jānis Jurašs
Burtnieku zirgaudzētavas īpašnieks Jānis Jurašs

Šajā vasarā daudzi zirgu audzētāji spiesti meklēt alternatīvu sienam, atklāja Latvijas Šķirnes zirgu audzētāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Aija Luse.

"Runāt [vajag] ar kaut kādiem barības gatavotājiem, lai speciāli zirgiem gatavo skābsienu, jo to var īsākā laika periodā sagatavot. Protams, zirgi ir jāpieradina pie skābsiena ēšanas, bet siens arī ir nepieciešams diētā," alternatīvas ieskicēja Luse.

Asociācija aicina uz sadarbību tos, kuriem ir  pļavas, lai varētu palīdzēt zirgaudzētājiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atzina, ka šajos apstākļos kopumā saimnieki labi rūpējas par saviem mājlopiem.  

"Pats galvenais ir, lai dzīvniekam būtu pieejams dzeramais ūdens nepieciešamā daudzumā. Vēlams nepārtraukti. Otra lieta ir, lai būtu iespēja patverties no tiešiem saules stariem, lai būtu kaut kāda nojume vai arī dzīvniekus karstākajā laikā ir iespējams turēt kūtī," norādīja PVD Novietņu uzraudzības daļas vadītāja Maija Irbe.

Zirgi zirgaudzētavā
Zirgi zirgaudzētavā

 Zirgkopis no Vidzemes sola nepadoties – viņš gādās gan ūdeni, gan sienu, lai viņa zirgiem arī ziemā būtu viss nepieciešamais.

KONTEKSTS:

Sausums radīja uztraukumu ganāmpulku saimniekiem, jo klāt ir lopbarības gatavošanas laiks, bet zāle nav augusi, daudzviet pat izdegusi.

Biedrības "Zemnieku saeima" sausuma dēļ aicinājusi valdību izsludināt ārkārtējo situāciju. Arī Latgales Ražojošo lauksaimnieku apvienība Zemkopības ministrijai ir nosūtījusi aicinājumu izsludināt ārkārtējo situāciju, kas ļautu īstenot vairākus atbalsta pasākumus sausuma negatīvo seku pārvarēšanai. 

Bet Krīzes vadības padome 13. jūlijā neatbalstīja vairāku lauksaimnieku organizāciju priekšlikumu izsludināt ārkārtējo situāciju lauksaimniecībā, jo nozares prasības ir iespējams risināt bez tās pasludināšanas. Taču padome atbalstīja vairākus pasākumus, lai lauksaimniekiem mazinātu salnu un sausuma radītos zaudējumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti