Dombrovskis: Globālajā ekonomikā turpina pieaugt tirdzniecības barjeru skaits

Starptautiskajā ekonomikā turpina pieaugt tirdzniecības barjeru skaits, intervijā Latvijas Radio teica Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis ("Jaunā Vienotība").

Intervija ar Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieku Valdi Dombrovski
00:00 / 05:57
Lejuplādēt

Viņš atzina, ka pastāv bažas par to, ka ekonomikas noturība varētu pārvērsties par protekcionismu. Dažāda veida tirdzniecības barjeru skaits starptautiski patlaban turpina pieaugt, tostarp saistībā ar visiem ģeopolitiskajiem konfliktiem.

Pēc Dombrovska sacītā,

saskaņā ar dažādiem pētījumiem globāla ekonomiskā fragmentācija kaut kādos ģeopolitiskajos blokos rada negatīvas ekonomiskās sekas pasaules ekonomikai.

"Tās ir apmēram līdzvērtīgas tam, kā no pasaules ekonomikas izņemtu kopīgu Vācijas un Francijas kopproduktu. Tātad pietiekami nopietnas  sekas, turklāt ekonomiski mazāk attīstītās valstis būtu vairāk ietekmētas," klāstīja Dombrovskis.

EK priekšsēdētājas izpildvietnieks sacīja, ka Eiropas Savienība (ES) darba kārtībā uztur jautājumu par to, kā saglabāt globālu, multilateriālu un noteikumos balstītu tirdzniecības sistēmu.

ES ir lielākais tirgus pasaulē un arī ar lielāko tirdzniecības apjomu pasaulē. ES ekonomiskā atvērtība, pēc viņa teiktā, ir ekonomiski ļoti nopietns faktors.

"Bet tajā pašā laikā pēdējos gados mēs esam ļoti stiprinājuši arī spēju aizsargāt savas ekonomiskās intereses un arī savas kompānijas situācijā,

kad citas valstis nespēlē pēc noteikumiem un nepamatoti ierobežo, piemēram, iespējas Eiropas kompānijām. Esam izveidojuši arī veselu virkni tirdzniecības aizsardzības instrumentu, kurus mēs varam šādos gadījumos izmantot," sacīja Dombrovskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti