Panorāma

ASV atbalsta Izraēlas versiju par sprādzienu Gazas slimnīcā

Panorāma

Panorāma

Rēzekne SPA būvniekam parādā 4,6 miljonus eiro

Rēzeknes pilsēta spa būvniekam parādā 4,6 miljonus eiro

Būvfirma "Arčers" no finanšu grūtībās nonākušās Rēzeknes pašvaldības nav saņēmusi 4,6 miljonus eiro par rekreācijas centra celšanu. Darbi tuvojas noslēgumam, samaksāta vēl nav pat puse no līgumā paredzētas summas. Būvnieks sagaida, ka valsts situāciju atrisinās un pašvaldībai piešķirs aizdevumu.   

ĪSUMĀ:

  • Rēzekne parādā spa būvniekam "Arčers" 4,6 miljonus eiro nav maksāts par jūlija un augusta darbiem.
  • Būvnieks spriež par līgumsoda piemērošanu, pašvaldība arī, jo darbi bija jāpabeidz pagājušajā nedēļā.
  • Trešdien bija jāsamaksā nākamā summa, bet "šobrīd pašvaldībai nav, ko pārskaitīt".
  • Pašvaldība un būvnieks risinājumu sagaida no valsts.
  • Rēzeknes dome plāno atkārtoti aktualizēt lūgumus pēc aizdevumiem.   

Samaksāts neesot par jūlijā un nu jau arī augustā paveikto. Lai samaksātu, piemēram, par būvmateriāliem, jāizmanto savas rezerves, jāaizņemas, un  "Arčera" valdes priekšsēdētājs Kārlis Balgalvis apgalvo, ka šādā situācijā nokļuvis pirmo reizi savā 20 gadus ilgajā darba pieredzē.

"Visticamāk, nāksies piemērot soda naudas šajā gadījumā. Jo ātrāk tiks sakārtota finanšu situācija starp Rēzeknes domi, Finanšu ministriju vai kuru tur iestādi, jo mazākas izmaksas papildus būs valstij," uzskata Balgalvis.

Pašvaldībā tikmēr norādīja, ka darbiem bija jābūt pabeigtiem pagājušonedēļ, par ko arī var piemērot līgumsodu.

Savukārt tieši trešdien, 18. oktobrī, pašvaldībai bija jāsamaksā summa par padarīto.

Rēzeknes pašvaldības Attīstības un investīciju nodaļas vadītājs Imants Mekša atzina, ka "šobrīd pašvaldībai nav, ko pārskaitīt".

"Tāpēc bez Valsts kases aizdevuma pašvaldība nespēs norēķināties ar izpildītāju pilnā apjomā," sacīja Mekša.

Aizņēmums prasīts par projekta sadārdzinājumu 3,3 miljonu eiro vērtībā. Līdzīgi kā pašvaldībā, arī būvfirmas vadītājs risinājumu sagaida no valsts, argumentējot, ka situācijas ķīlnieki ir apakšuzņēmumi un strādnieki, kas tostarp esot rēzeknieši.

Balgalvis arī uzskata, ka "pēc definīcijas mēs esam maldināti – pašvaldībai bija pienākums samaksāt, ko tā nav izdarījusi. Jā, tā ir maldināšana."

Finanšu ministrija jau iepriekš konstatējusi, ka pašvaldība, plānojot budžetu, nav tajā ieplānojusi visu nepieciešamo summu algu izmaksai. Rekreācijas centra pabeigšanai pašvaldība pagājušā gada septembrī noslēdza līgumu, kas paredzēja tostarp, ka pašvaldībai jāiegulda 1,2 miljoni eiro par darbiem, ko Eiropas līdzfinansējums nesedz.

Imants Mekša skaidroja, ka šī summa nav samaksāta gada laikā, jo "pašvaldība nespēja ieplānot šādus naudas līdzekļus viena gada ietvaros".

Jautāts, vai bija plāns, no kurienes šo naudu ņemt, Mekša atbildēja: "No pašvaldības. Bet finanšu situācija ir tāda, ka līdzekļu šim projektam nepietika."

Finanšu ministrijā pagājušonedēļ informēja, ka ar bažām par finanšu vadības pārkāpumiem vērsusies Ģenerālprokuratūrā, bet lēmums par pašvaldības situācijas glābšanu jeb finanšu stabilizāciju joprojām nav pieņemts.

Ceturtdien gaidāma Rēzekne domes sēde, kur vietvara atkārtoti aktualizēs lūgumus pēc aizdevumiem.  

KONTEKSTS:

Rēzeknes pilsētas pašvaldība ir nonākusi smagā finansiālā situācijā – izdevumu segšanai šim gadam tai pietrūkst vairāku miljonu eiro.  Tā sagatavoja rīcības plānu finansiālās situācijas uzlabošanai ilgtermiņā, taču pēc tā izvērtēšanas Finanšu ministrija neguva pārliecību, ka pašvaldība spēs pildīt savas saistības pret kreditoriem.
Tikmēr Valsts kontrole paziņoja, ka veiks revīziju pašvaldībā.

Pašlaik, ņemot vērā situāciju pašvaldībā, VARAM vērtē divus variantus – Rēzeknes mēra vai domes atlaišanu.

Tikmēr pašvaldība nesekmīgi mēģināja izsolē atrast topošā rekreācijas jeb SPA centra nomnieku, bet Finanšu ministrija vērsusies Ģenerālprokuratūrā un citās tiesībsargājošās iestādēs, lai izvērtētu mēra Bartaševiča un domes darbinieku atbildību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti