Rīta Panorāma

Kā mazināt riskus iekļūt ceļu satiksmes negadījumā?

Rīta Panorāma

Polijā vienlaikus ar vēlēšanām notiks 4 referendumi

Telefonintervija ar AS "Sadales tīkls" pārstāvi Guntu Līni

«Sadales tīkls» ļaus bez maksas atjaunot iepriekš samazināto pieslēguma slodzi

Pēc paaugstinātu tarifu stāšanās spēkā "Sadales tīkls" mudināja iedzīvotājus izvērtēt un samazināt pieslēguma slodzi, lai mazinātu elektrības rēķinus, taču, ja ar mazāku jaudu nepietiek, līdz šim par lielākas slodzes pieslēgšanu atpakaļ bija jāmaksā aptuveni 80 eiro. Tagad "Sadales tīkls" sola visiem klientiem lielāku slodzi pārejas laikā pieslēgt atpakaļ bez maksas.

Pašlaik, ja klienta vēlamā jauda ir pieejama (nav jāveic tīkla pārbūve), tad par slodzes palielināšanu ir jāmaksā tikai slodzes palielināšanas maksa, kas ir  80 eiro + PVN (kopsummā 102,15 eiro).

AS "Sadales tīkls" pārstāve Gunta Līne LTV "Rīta panorāmā" apliecināja, ka uzņēmums nolēmis pārejas periodā ļaut visiem klientiem vienu reizi atjaunot iepriekš samazināto pieslēguma slodzi bez maksas.

Šo pakalpojumu bez maksas varēs saņemt gada laikā  kopš jauno tarifu spēkā stāšanās – no šī gada 1. jūlija līdz 2024. gada 30. jūnijam.

Uzņēmums jau informēja par šo plānu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK), un pašlaik tiek strādāts pie tā ieviešanas.

"Sadales tīkls" arī atgādināja, ka lēmums par slodzes samazināšanu ir rūpīgi jāizvērtē, arī tāpēc, ka var būt gadījumi, kad "atbrīvotā" jauda pēc laika vairs nav pieejama (ja to būs saņēmis kāds cits klients un konkrētajā tīkla vietā vairs brīvas jaudas nebūs). Tādā gadījumā slodzes palielināšanai būs nepieciešama tīkla pārbūve, kas var radīt papildu izmaksas.

Izvērtējot esošā pieslēguma (fāžu un ampēru skaita) piemērotību mājsaimniecības vajadzībām, vispirms ieteicams pievērst uzmanību ampēru skaitam – vai tas ir atbilstošs elektroenerģijas lietošanas paradumiem.  

 Atbilstošu pieslēguma jaudu klientiem var palīdzēt uzzināt slodzes aprēķina kalkulators, kas pieejams uzņēmuma mājaslapā www.sadalestikls.lv.  

KONTEKSTS:

"Augstsprieguma tīkls" un "Sadales tīkls" (ST) pērn izstrādāja tarifu projektus. Atbilstoši plānotajiem kopējiem ieņēmumiem no elektroenerģijas pārvades tarifu projektā bija plānots palielināt 2,1 reizi, savukārt ST plānoja palielināt elektroenerģijas sadales tarifu vidēji par 75%.

Valdība un Saeima uzdeva uzņēmumiem tarifus pārstrādāt. Ar grozījumiem Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā tika noteikts, ka uzņēmumi šogad izstrādātajos tarifu projektos nedrīkstēs iekļaut iepriekšējo periodu zaudējumus.

Taču 1. jūlijā stājās spēkā izmaiņas elektroenerģijas pārvades un sadales sistēmas pakalpojumu tarifos, kas augustā saņemtajos rēķinos par jūliju pārsteidz iedzīvotājus.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija solījusi tarifus pārskatīt decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti