Igaunijas atomelektrostaciju plāno būvēt valsts ziemeļaustrumos

Igaunijas atomelektrostaciju (AES), visticamāk, būvēs valsts ziemeļaustrumos, apmēram 80 kilometrus no valsts robežas ar Krieviju. Līdz šim izvēlētas jau 15 potenciālās vietas, no kurām visticamākā kandidāte ir Aidu-Līvas ciems Liganuzes pašvaldībā, vēsta igauņu sabiedriskais medijs ERR. Gala lēmumu par AES būvniecību vēl jāpieņem Igaunijas parlamentam Rīgikogu. Tas varētu notikt nākamgad, bet spēkstacijas būvniecību plānots pabeigt līdz 2035. gadam.

Igaunija līdz 2030. gadam atteiksies no degslānekļa elektroenerģijas ražošanā, un ap šo laiku būs beidzies arī Narvas elektrostacijas kalpošanas laiks. Tikai ar saules un vēja ģeneratoru saražoto elektroenerģiju valstij nepietiks, tāpēc nepieciešamas jaunas kontrolējamas ražošanas jaudas.

Igaunijai būtu jāizvēlas starp dabasgāzi un atomelektrostaciju. Ņemot vērā, ka gāze reģionā ienāk galvenokārt no Krievijas, Igaunijas ekonomikas ministrs Tāvi Āss jau iepriekš teicis, ka šādu politisku risku viņš neuzņemtos.

Igaunijā plānots būvēt četru modulāro reaktoru spēkstaciju, kas varētu saražot 1200 MW jaudu. Projektu plāno pabeigt līdz 2035. gadam vai pat ātrāk.

Igaunijas parlaments Rīgikogu gala lēmumu par spēkstacijas būvniecību pieņems, visticamāk, 2024. gadā.

Eksperti iepriekš minējuši, ka nelielu atomreaktoru ar 300 MW jaudu varētu uzbūvēt līdz 2031. gadam un projekts izmaksātu ap vienu miljardu eiro. Šāda AES spētu nodrošināt piekto daļu no Igaunijas elektrības patēriņa dienā, savukārt naktī – ceturto daļu nepieciešamās elektrības.

Spēkstacijas dzesēšanai ir nepieciešams liels daudzums ūdens, jau iepriekš tika ziņots, ka visas iespējamās AES atrašanās vietas ir jūras piekrastē.

Šobrīd kā visticamākās spēkstacijas būvniecības vietas tiek minēti Toilas pagasts un Kundas pilsēta, kā arī Aidu-Līva un Letipea ciemi.

Plānotās būvniecības vietas gan vēl tiks salīdzinātas un izvēlētas vien pēc plašas valsts mēroga plānošanas.

Uzņēmums "Fermi Energia", kas izstrādā Igaunijas atomelektrostacijas projektu, plāno iesniegt pieteikumu valdībai, lai saņemtu speciālo plānošanas atļauju, un lūdz Liganuzes pašvaldībai atļauju kā vienu no iespējamām vietām piedāvāt Aidu-Līvas ciema teritoriju, vēsta igauņu medijs.

Aidu-Līva ir ciems Liganuzes pagastā, Austrumviru apriņķī, un tas atrodas vien 80 kilometrus no Igaunijas un Krievijas robežas. Kā ciema stiprās puses tiek minētas laba loģistika, reģiona rūpnieciskais mantojums un darbspēka ar rūpniecisku pieredzi pieejamība. Ciems arī atrodas netālu no valsts galvenā elektrotīkla, un tam ir laba pieejamība dzesēšanas ūdenim.

Saskaņā ar "Fermi Energia" veiktajiem provizoriskajiem datiem, vēl kā piemērota vieta tiek minēts Letipea ciems Viru-Nigulas pagastā.

Zināms, ka "Fermi Energia" lūgusi Liganuzes un arī Viru-Nigulas pašvaldību līdz septembra beigām sniegt rakstisku atzinumu par to, vai tās ir gatavas piedalīties valsts īpašās plānošanas procesā ar Aidu-Līva un Letipea ciema teritorijām.

Uzņēmums tur iecerējis būvēt vismaz divas, bet ne vairāk kā četras mazo reaktoru elektrostacijas.

Liganuzes pašvaldība šo jautājumu plāno apspriest jau tuvākajā laikā. Tāpat jau iepriekš izskanējis, ka Igaunijai būs jābūvē arī kodolatkritumu glabātava, kas, visticamāk, tiktu veidota Paldisku pilsētas apkaimē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti