Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Mēbeļniekiem kaimiņos krīze; Latvijā to vēl nejūt

Mēbeļu ražotājiem kaimiņos krīze; Latvijā to vēl nejūt

Lietuvā, Zviedrijā šobrīd ir krīzes situācija mēbeļu ražotājiem – materiālu dārdzības un pircēju zemās intereses dēļ, atzīst Latvijas Mēbeļu ražotāju asociācija. Arī Latvijā šobrīd kopējais apjoma kritums nozarē ir aptuveni 15–20%, taču par krīzi runāt nevar.

Pandēmijas laikā iedzīvotāji vairāk remontējuši savus mājokļus un mēbeļniekiem tie bija "ziedu laiki". Šobrīd situācija krasi mainījusies un uz krīzes sliekšņa jau ir kaimiņvalstis.

"Lietuvas industrija ir zaudējusi līdz pat 40%, un vairāki uzņēmumi jau aizgājuši uz maksātnespēju," skaidroja Mēbeļu ražotāju asociācijas Latvijā prezidents Juris Griķis.

"Partnervalstīs, kā vienā no tādām lielākajām partnervalstīm Zviedrijā, arī neklājās ļoti spoži, iekšzemes kopprodukts krities, arī lielie projekti ir iesaldēti," norādīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Eksporta veicināšanas nodaļas vadītājs Kaspars Abiks.

Tomēr Latvijā situācija ir labāka – pasūtījumu apjoms ir mazinājies par 15–20%, bet pagaidām situācija ir stabila. Tiesa gan, darbaspēka izmaksas, energoresursu un kokmateriālu sadārdzinājums mēbeļu ražotājiem arī liek celt cenas.

Juris Griķis stāstīja: "Ozola cena, ozola zāģmateriāla, kuru mēs iepērkam no Ukrainas, pacēlās dubultā, un tas pavilka visu sortimentu, ne tikai zāģmateriālu."

Nedaudz cietis arī mēbeļu eksporta tirgus, īpaši tiem ražotājiem, kuriem eksports tendēts tieši Skandināvijas tirgum.

SIA "Dižozols plus" valdes loceklis Ģirts Plakans skaidroja: "Visi solījumi, kas ir izskanējuši no mūsu partneriem, ir tādi, ka šobrīd viņiem pilnas noliktavas – kovida laikā sakrāts, tirdzniecība norit, kā noritējusi, pasūtījumi ir, tikai netiek pasūtīti nākamie pasūtījumi."

Grūtāk varētu klāties ekonomiskā gala mēbeļu ražotājiem, tikmēr augstākas klases produkcijas ražotāji jūtas stabilāk. 

"Šobrīd drusku sākam just, neba citā pasaulē dzīvojam, tomēr jūtamies diezgan stabili par savu vietu tirgū," sacīja Ģirts Plakans.

Tiek lēsts, ka rudenī varētu viss atgriezties iepriekšējā tirgus līmenī. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra piedāvā mēbeļu ražotājiem arī dažādas atbalsta programmas.

LIAA Eksporta veicināšanas nodaļas vadītājs Kaspars Abiks norādīja: "Kā viens no būtiskākajiem atbalsta mehānismiem varētu būt starptautiskās konkurētspējas veicināšanas atbalsta programma, tiek piedāvātas arī ļoti būtiskas atbalsta darbības – kā dalība starptautiskās pārdošanas platformās."

Kā skaidroja LIAA, politikas veidotāji šobrīd aktīvi strādā arī pie jaunu atbalsta mehānismu izstrādes un ieviešanas. Līdz ar to mēbeļu ražotāji šobrīd atrodas tādā kā nogaidošā pozīcijā, lai saprastu, kā situācija attīstīsies gada otrajā pusē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti