Panorāma

Krievijas rietumu republikā izceļas protesti

Panorāma

Panorāma

Elektronisko iepirkumu sistēmā preces no Krievijas

Valsts elektronisko iepirkumu sistēmā – arī preces no Krievijas

Pasūtot preces Elektronisko iepirkumu sistēmā, kurā iepērkas valsts un pašvaldību iestādes, iespējams saņemt negaidītu pārsteigumu – preci, kas ražota Krievijā. Tādu trešdien, 17. janvārī, saņēma Latvijas Televīzija (LTV). Elektronisko iepirkumu sistēmas pārstāvji norādīja, ka televīzija ir pirmā, kas par šādu gadījumu ziņo. Preču izplatīšana sistēmā nekavējoties apturēta, bet pārkāpējiem, iespējams, draud pat kriminālatbildība.

Elektronisko iepirkumu sistēma jeb saīsināti EIS radīta, lai valsts un pašvaldību iestādes nopirktu standartizētu nepieciešamo – sākot no datortehnikas, medikamentiem, biroju precēm, beidzot ar tēju, ar ko, piemēram, pašvaldībā pacienāt viesus. Izvēle nav liela, taču apraksts pietiekami detalizēts. Un šādi, redzot, ka tiek pasūtīts Šrilankā ražots produkts, arī LTV pasūtīja vairākas tējas kastītes.

LTV noliktavā ir preces, kas ir pasūtītas valsts elektronisko iepirkumu sistēmā. Un nule, izkraujot piegādāto, atklājās, ka tēja ir ražota Krievijā, Sanktpēterburgā.

LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Priede norādīja – tirgotājs sniedzis nepatiesu informāciju, tāpēc preces tiks sūtītas atpakaļ.

"Šādos apstākļos ir visai apšaubāmi, vai atklāti naidīgas valsts pabalstīšana ir samērojama gan ar Latvijas Televīzijas, gan Latvijas valsts vērtībām kā tādām," pauda Priede.

Piegādātā produkta informācija norāda, ka tēja ražota Sanktpēterburgā jau krietni pēc Krievijas sāktā pilna apjoma iebrukuma Ukrainā.

Uzņēmums SIA "Lanekss," kas preci piegādājis, uzvarējis atklātā konkursā par tiesībām piegādāt pārtiku EIS sistēmas dalībniekiem. "Lanekss" darbiniece īsā telefonsarunā norādīja, ka šodien intervijas sarunāt nav iespējams, jo uzņēmuma vadība ir ļoti aizņemta. Un arī uz e-pastā uzdotajiem jautājumiem uzņēmums līdz darba laika beigām neatbildēja.

Elektronisko iepirkumu sistēmu pārrauga Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA). Aģentūrā stāstīja, ka pašiem izsekot katras preces ražotājiem vairāku desmitu tūkstošu produktu pozīcijās ir neiespējami.

Tāpēc preču piegādātāji ir rakstiski brīdināti par Eiropas regulu, kas attiecas uz publiskajiem iepirkumiem, un tajā rakstīto, ka aizliegts iegādāties preces no Krievijas.

"Īpaši uzsvērts, ka tas attiecas ne tikai uz tiešajiem piegādātājiem, ne tikai importētājiem, no kuriem "Lanekss" ir paņēmis to preci, bet uz visu piegādes ķēdi," uzsvēra VRAA Elektronisko iepirkumu departamenta direktors Oļegs Fiļipovičs.

"Lanekss" valdes locekle pērn rakstiski apstiprinājusi, ka attiecībā uz viņas pārstāvēto uzņēmumu nepastāv regulā norādītie  apstākļi.

"Pašlaik nobloķējām preces tirdzniecību un arī prasīsim paskaidrojumus no "Lanekss", un pārkāpumu izskatīšanas komisija standarta kārtībā lems, kāda būs turpmākā rīcība," skaidroja Fiļipovičs.

Aģentūrā norādīja – kopš regulas pieņemšanas 2022. gada aprīlī šis ir pirmais gadījums, kad kāds uzņēmums pieķerts publiskajos iepirkumos piegādājam Krievijā ražotas preces. Šķietami nevainīgas tējas paciņas pārdošana šādā situācijā, iespējams, var tikt traktēta kā starptautisko un nacionālo sankciju pārkāpšana, par kuru Latvijā noteikta kriminālatbildība.

Aģentūrā atzina – konkrētā lieta tiks nodota skatīšanai tiesībsargājošajās iestādēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti