«Gaso» desmitgades attīstības plānā – 10 miljonu eiro investēšana projektos ik gadu

Vienīgais dabasgāzes sadales operators Latvijā, uzņēmums "Gaso", trešdien, 16. augustā, iepazīstināja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK) ar attīstības plānu nākamajiem 10 gadiem. Plānā uzņēmums dažādos projektos paredzējis investēt vidēji 10 miljonus eiro ik gadu.

"Gaso" ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kas nodrošina gāzes sadales tīklu drošību, tehniskos pakalpojumus un gāzes patēriņa uzskaiti. Pirms nepilna mēneša uzņēmumu iegādājās Igaunijas gāzes kompānija "Eesti Gaas", tādējādi kļūstot par vienīgo "Gaso" akcionāru.

Nākamās desmitgades attīstības plānā "Gaso" dažādos projektos paredzējis investēt vidēji 10 miljonus eiro ik gadu.

Arī līdz Krievijas iebrukumam Ukrainā un kara izraisītajai ekonomiskajai krīzei "Gaso" investīcijas dažādos infrastruktūras uzlabojumos bijušas ievērojamas, 2021. gadā pat tuvojušās 12 miljoniem, taču pagājušajā gadā samazinātas, un salīdzinoši mazākas plānotas arī pāris nākamajos gados.

"Gaso" pārstāve Jūlija Siliņa par investīciju plāniem
00:00 / 00:39
Lejuplādēt

Pēc AS "Gaso" pārstāves Jūlijas Siliņas teiktā, vislielākās investīcijas plānotas gāzes sadales sistēmā, piemēram, cauruļvadu remontā un atjaunošanā, taču

būtiska investīciju sadaļa ir arī sistēmas digitalizācija – arī ar nolūku to padarīt ērti lietojamu klientiem, būtībā norēķinos ieviešot pašapkalpošanos.

"Ņemot vērā būtisko izmaksu pieaugumu, ko veicināja augstā dabasgāze cena, "Gaso" jau 2022. gadā samazināja plānoto investīciju apjomu līdz 7,2 miljoniem eiro. Šogad plānojam apgūt 8,4 miljonus eiro. Nākamajos divos gados ieguldījumi plānoti ne vairāk kā 10 miljoni eiro, jo tirgus situācija ar dabasgāzes cenām vēl nav nostabilizējusies. Tiek pieņemts, ka, sākot ar 2026. gadu, situācija uzlabosies, un investīcijas tiek plānotas 10-11 miljonu eiro apmērā," norādīja Siliņa.

Savukārt "Gaso" plānotās attīstības teritorijas – vietas, kur paredzams visvairāk jaunu pieslēgumu – ir Rīga un Pierīga.

"Gaso" Gāzapgādes attīstības departamenta vadītāja Ināra Laube par jaunajiem pieslēgumiem
00:00 / 00:24
Lejuplādēt

Arī līdz šim 60–65% jauno pieslēgumu bijuši Rīgā. Tai seko Jūrmala ar 8–10% pieslēgumu un Jelgava un tās apkaime – 5–8% no jauno pieslēgumu kopuma.

"Gaso" dati gan liecina, ka pagājušajā gadā jaunu pieslēgumu skaits – visticamāk, arī krīzes un dārdzības ietekmē – samazinājies par 35%. 

Vēl gadu iepriekš "Gaso" fiksēja jauno pieslēgumu skaita rekordu pēdējos 15 gados – 1036 jauni pieslēgumi.

Komentējot jautājumu, vai investīcija varētu atspoguļoties gāzes tarifu pieaugumā, uzņēmumā norādīja – plānā prognozēts, ka no plāna realizācijas uz dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma tarifu pieaugumu ietekmes nebūs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti