Ceļu būves karteļa dēļ būs jāatmaksā ES fondu nauda – 1,02 miljoni eiro

Izvērtējot Konkurences padomes (KP) lēmumu par ceļu būves karteli, Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) secināja, ka būvnieku vienošanās dēļ valstij būs jāatmaksā daļa ES finansējuma, kas piešķirts karteļa ietekmētajiem projektiem, kopumā – 1,02 miljoni eiro, liecina CFLA paziņojums medijiem.

Aģentūra secināja, ka no 7 iepirkumiem, kuros konkurences uzraugi konstatēja karteļa ietekmi, divos "Latvijas Valsts ceļu" iepirkumos, kuros abos uzvarēja "Ceļu pārvalde", bija piešķirts ES fondu līdzfinansējums:

  • 2016. gada reģionālā ceļa P5 Ulbroka–Ogre (posmā 20,54.–25. kilometrs) pārbūve;
  • 2017. gada valsts galvenā autoceļa A4 Rīgas apvedceļš Baltezers–Saulkalne (posma 12,48.–19,66. km) segas pārbūve.  

Šajos projektos kopējais finansējums ir 10,25 miljoni eiro, tajā skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un Kohēzijas fonda (KF) līdzfinansējums kopā – 8,7 miljoni eiro.

Tā kā iepirkumos ir piedalījušies 4 un 5 pretendenti un Konkurences padome nekonstatēja pasūtītāja iesaisti,

būs jāatmaksā vadlīnijās paredzētā daļa no finansējuma 10% apmērā – 1,02 miljoni eiro (tajā skaitā ERAF – 338 000 eiro un KF – 533 000 eiro).

Projektos finansējuma saņēmējs ir Satiksmes ministrija, kuras vārdā rīkojas valsts akciju sabiedrība "Latvijas Valsts ceļi".

Projekti ir pabeigti un finansējums izmaksāts,  tāpēc CFLA tuvākajās dienās pieņems lēmumu par neatbilstību un uzsāks neatbilstošo izdevumu atgūšanu no finansējuma saņēmēja.

Pēc CFLA lēmuma finansējuma saņēmējam ir tiesības vērsties regresa kārtībā pret pārkāpumu izdarījušo uzņēmumu.

KONTEKSTS:

Konkurences padome (KP) konstatēja trīs ceļu būvniecības uzņēmumu – AS "A.C.B", AS "Ceļu pārvalde" un SIA "STRABAG" – aizliegtu vienošanos valsts uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" organizētajos publiskajos iepirkumos par ceļu un maģistrāļu būvniecību Latvijā.

Karteļa dalībnieki vienojās par iepirkumu sadali, lieta skar septiņus iepirkumus par ceļu būvi un remontiem Rīgas, Cēsu, Ogres, Tukuma, Jaunjelgavas tuvumā. Iepirkumus organizēja "Latvijas Valsts ceļi", bet viņu iesaiste karteļa atbalstīšanā nav konstatēta. Tiesa, būvnieks regulāri komunicēja ar bijušo LVC pārstāvi un zināja par plānotajiem iepirkumiem.

LVC vērsīsies ar zaudējumu piedziņu pret ceļu būvnieku karteļa dalībniekiem. Precīzas zaudējumu piedziņas summas būs zināmas, kad uzņēmums iepazīsies ar pilnu konkurences uzraugu lēmumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti