Panorāma

Valdība paver ceļu valsts uzņēmumu akciju tirgošanai biržā

Panorāma

Pasliktinājusies Latvijas skolēnu lasītprasme

Tūristu mītnēs ārzemnieku skaits dubultojies

Ārvalstu viesu skaits Latvijas tūrisma mītnēs pieaudzis uz pusi

Salīdzinājumā ar pērnā gada martu šogad Latvijas tūristu mītnēs uzturējies par 55% vairāk ārvalstu viesu, lēsts Centrālajā statistikas pārvaldē. To jūt ne vien Rīgā, bet arī reģionos. Latgales Tūrisma asociācijā gan stāsta, ka arī pandēmijas laikā neviena viesnīca reģionā nav bankrotējusi, – gan pateicoties nevis ārvalstu tūristiem, bet vietējiem, kā arī ukraiņiem.

Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati liecina, ka palielinājies ne vien tūrisma mītnēs uzņemto viesu skaits, bet arī nakšņošanas ilgums. Piemēram, Rēzeknē sastaptais tūrists Kjū, kurš kopā ar vecākiem ceļo no Somijas uz Poliju, Latvijā šovakar paliek jau trešo nakti.

"Rīgā mēs palikām dzīvoklī, ko atradām "Airbnb". To izīrēja privātpersona. Viesojoties nākamajā pilsētā, mēs nakšņojam lauku mājā. Šeit ir klusi, cilvēki ir draudzīgi. Draudzīgāki nekā lielpilsētās, tāpēc cenšos no tām izvairīties," stāstīja Kjū (Qu Chan).

Viņu naktsmītnēs viss apmierinājis, šaubas radušās vien par to, cik tīrs ir krāna ūdens.

Ārzemju tūristi nav izvēlīgi. Vietējie gan biežāk sagaida, ka viesu nami būs ērti un arī moderni iekārtoti. Tieši viņu dēļ atšķirībā no viesnīcām Rīgā, kas bija tukšas, lauku tūrisma mītnes pandēmijas laikā bija ieguvēji. Tā vērtē Latgales Tūrisma asociācijā.

"Ja mēs runājam par Latvijas tūristiem, – tie kuri brauca, tie turpina braukt. Varētu būt, ka būs laba sezona, bet ne tik laba kā kovida laikā vai pirms kovida," pastāstīja Latgales Tūrisma asociācijas koordinatore Laura Spundere.

Tas gan attiecināms uz lauku tūrismu, pilsētu viesnīcām arī reģionos nav gājis viegli.

"Mums visas viesnīcas tomēr strādā, neviena nav reģionā aizvērusies pilnībā ciet. Tas tiešām ir brīnums," atzina Spundere.

Pirms pāris mēnešiem maksātnespēja iestājās uzņēmumam, kas vadīja viesnīcu "Kolonna Hotel" Rēzeknē. Īpašniece gan uzsver, ka viesnīcas darbība nav apturēta, bankrotējis uzņēmums, kas vadīja uzņēmumu kā operators īpašnieku uzdevumā.

"Tas ir liels izaicinājums šobrīd investēt tik tuvu kara zonai, tik tuvu valstij, kas ir mūsu ienaidnieks. Bet mēs esam optimisma pilni, šogad plānojam investīcijas, ko iepriekšējos četros gados nevarējām atļauties," sacīja viesnīcas "Kolonna Hotel Rēzekne" īpašniece Ieva Plaude-Rēlingere.

Savukārt Latvija, it īpaši Latgale, tieši pierobežas aspekta dēļ varētu šķirt eksotisks galamērķis, vērtē brīvdienu mājā "Rāznas stāvkrasts". Te gan pagājušo sezonu tūristu tikpat kā nebija – visas guļvietas tika atvēlētas ukraiņiem.

"Liela daļa tūrisma mītņu Latgalē izmantoja to iespēju, jo bija valsts finansējums. Šogad ir jādomā savādāk. Pagājušogad bija izdevīgāk palīdzēt ukraiņiem. Es domāju, labi, ka tā, jo daudzi  nemaz nebūtu palīdzējuši ukraiņiem," pieļauj brīvdienu mājas "Rāznas stāvkrasts" menedžeris Jānis Dreļs.

Šobrīd gan šeit gatavojas atkal sagaidīt tūristus – gan vietējos, kuru dēļ ieguldīti līdzekļi mītnes modernizēšanā, gan ārzemniekus, kam gan galvenais ir baudīt dabu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti