16 Baltkrievijas kompānijas izšķīrušās darbību pārcelt uz Latviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām jau gandrīz 100 turienes uzņēmumu ir izrādījuši interesi savu darbību pārcelt uz Latviju, mūsu zemi novērtējot kā drošāku gan biznesam, gan dzīvošanai. Bet 16 komersanti, lielākoties informācijas un citu augsto tehnoloģiju biznesā, jau izšķīrušies pārcelties uz Rīgu.

Galvaspilsētas jaunā vadība savukārt pauž gatavību un ir aktīvi iesaistījusies, lai Baltkrievijas uzņēmējiem palīdzētu rast telpas biznesam, dzīvesvietas darbiniekiem un izglītības iestādes viņu bērniem. Nupat panākta vienošanās par pirmo 500 darbinieku pārcelšanos.

ĪSUMĀ:

  • LIAA: nopietnu interesi par pārcelšanos uz Latviju izrādījuši 92 Baltkrievijas uzņēmumi. 
  • 16 uzņēmumi pieņēmuši lēmumu sākt darbību Latvijā; lielākā interese ir par Rīgu.
  • Lielākoties tie ir IT jomas uzņēmumi; tas nozīmē arī līdzi nākošus ap 1000 darbinieku.
  • Rīgas vadība tiekas ar baltkrievu uzņēmēju grupu; kompānijas vēl tur noslēpumā.
  • Pašvaldība palīdz atrast biroja telpas, ģimenēm – labāko skolu un dzīvesvietu.
  • LIAA: atrisināta liela daļa problēmjautājumu; arī par iespējām atvērt kontus.

Pirmais pīķis – pēc vēlēšanām

16 Baltkrievijas kompānijas izšķīrušās darbību pārcelt uz Latviju
00:00 / 00:00
Lejuplādēt
Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu izraisītā krīze valstī likusi turienes uzņēmējiem meklēt drošāku vietu biznesam un darbiniekiem, pirmkārt lūkojoties uz iespējām kaimiņvalstīs. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora vietnieks Reinis Āzis stāstīja, ka uzņēmēju interese ir visai liela – pirmais pīķis bijis drīz pēc vēlēšanām, tad sekojusi pāris nedēļu pauze, bet nu daudzi ir izšķīrušies pārcelties tieši uz Rīgu.

 

"Kādas divas trešdaļas ir informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumi, citi arī ir nozarēs ar augsti kvalificētiem darbiniekiem – viedā enerģētika, biomedicīna, fotonika.

Šobrīd nopietnu interesi ir izrādījuši 92 uzņēmumi, kas ir diezgan liels skaitlis, bet nu jau 16 uzņēmumi ir pieņēmuši lēmumu sākt darbību Latvijā, un lielākā interese ir par Rīgu," stāstīja LIAA pārstāvis.

Tiekas ar Rīgas jauno vadību

16 uzņēmumu darbības pārcelšana uz Rīgu nozīmē arī aptuveni 1000 līdzi nākošus darbiniekus. Gan reaģējot uz baltkrievu lielo interesi, gan ķeroties pie vēlēšanu solījumu izpildes, darbu pie investoru piesaistes no Pilsētas attīstības departamenta strauji pārņēmis Rīgas mēra birojs. Domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis ("Attīstībai/Par!") un "Progresīvo" saraksta pirmdien, 5. oktobrī, tikās ar baltkrievu uzņēmēju grupu, bet konkrētas kompānijas pagaidām tiek turētas noslēpumā.

"Rādīju viņiem savu prezentāciju par to, ko Rīga viņiem var piedāvāt. Tās bija trīs lietas: Rīga kā lieliska, moderna metropole; Rīga kā lielisks biznesa centrs ar tādām labām lietām kā Rīgas lidosta un biroju telpu piedāvājums; Rīga kā ērta vieta dzīvošanai. Stāstījām, kādas ir izglītības, bērnudārzu un citas iespējas. Bija tāda diezgan veiksmīga saruna.

Jāsaprot, ka esam vieni no, jo konkurējam ar citām pilsētām, bet svarīgi ir šurp dabūt pirmo, kas tad jau pats strādātu kā reklāma," sprieda Staķis.

Rīgā tapis relokācijas serviss

Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas nule ievēlētā priekšsēdētāja Inese Andersone ("Jaunā Vienotība") par galvaspilsētas iespējām baltkrieviem piedāvāt pienācīgus dzīves apstākļus pagaidām runā vispārīgi, bet apņēmīgi – Rīga izstrādājusi tā saukto relokācijas servisu.

"Mēs viņiem palīdzam atrast ne tikai biroja telpas, bet arī ģimenēm labāko skolu un dzīvesvietu.

Mēs ļoti labi zinām, ka daudzi cilvēki no Rīgas ir aizbraukuši, un centrā ir vakanti dzīvokļi un arī jaunbūves, tāpēc dzīvošanai vietas mums ir. Arī mazākumtautību skolas var uzņemt bērnus, kas šeit varētu integrēties – mācīties latviešu un krievu valodā," stāstīja Andersone.

LIAA direktora vietnieks arī piebilda, ka pēc sadarbības ar Ārlietu un Iekšlietu ministrijām izdevies atrisināt lielu daļu problēmjautājumu, piemēram, par iespējām atvērt kontus bankās. Lielu izaicinājumu vairs neesot. Uzmanīgus gan darot Covid-19 izplatība, kas var likt pieņemt lēmumu nogaidīt vai arī tieši pretēji – pārvākties straujāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti