Rēzeknieši neapmierināti ar pilsētas centieniem taupīt arī uz pabalstu rēķina

Rēzeknē ar 12. septembri atcelti seši no astoņiem pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem. Vēl divu pabalstu summas samazinātas uz pusi. Pašvaldība papildus vēl atcēla bezmaksas braucienus pilsētas sabiedriskajā transportā skolēniem. Šādas izmaiņas vietvara pamato ar pašreizējo finansiālo situāciju pašvaldībā. Plānots, ka šādas izmaiņas šī gada budžeta izdevumu daļu samazinās par nepilnu 41 tūkstoti eiro. Iespēju izteikti savu viedokli vēl pirms pabalstu atcelšanas vai samazināšanas izmantoja vien seši Rēzeknes iedzīvotāji. 

ĪSUMĀ: 

  • Rēzeknes dome iecerējusi taupīt arī uz pabalstu rēķina.
  • Rēzeknieši ar šādu domes pieņemto lēmumu nav apmierināti.
  • No astoņiem brīvās iniciatīvas pabalstiem Rēzeknē palikuši divi, kas samazināti uz pusi.
  • Par 50% pilsētā samazināts arī jaundzimušā pabalsts.
  • Pašvaldību savienībā pieļauj: no atbalstiem varētu atteikties arī citas vietvaras.
  • Pāragri spriest, kad un vai Rēzekne atgriezīsies pie brīvprātīgo pabalstu piešķiršanas. 

Rēzeknieši neapmierināti ar pilsētas centieniem taupīt arī uz pabalstu rēķina
00:00 / 04:03
Lejuplādēt

Rēzeknieši – neapmierināti

Pašlaik Rēzekne pārdzīvo finansiālas grūtības un notiek pilsētas domes priekšsēdētāja atstādināšanas process. Starp šiem notikumiem it kā nemanīts palicis vietvaras pieņemtais lēmums par pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu samazināšanu un pat atcelšanu.

Taču rēzeknieši ar šādu domes pieņemto lēmumu nav apmierināti.

Sašutušie rēzeknieši sacīja:

"Ir tā, ka Rēzekne ir sevi pozicionējusi kā ģimenei draudzīgu pilsētu, kā pilsētu, kas ir vērsta uz nākotni, tāpēc tiek būvētas šīs būves ar mērķi piesaistīt ne tikai tūristus, bet arī ģimenes ar bērniem. Es personīgi zinu daudzbērnu ģimeni, kas ir pārvākusies no Rīgas uz Rēzekni. Tagad viņi ir negatīvi pārsteigti, ka viņu bērniem šis atbalsts būs liegts. Es runāju tieši par ēdināšanas atbalstu šobrīd. Daudzbērnu ģimenēm ēdināšana nav tikai atbalsts, bet arī motivators deklarēties pilsētā."

"Ģimenē ir trīs bērni. Jaunākais iet dārziņā, tikko jūlijā sāka bērnudārznieka gaitas, un man ir būtiski, vai es mēnesī maksāju 20 eiro vai 40. Tā ir diezgan jūtama atšķirība. Ļoti cerēju uz šo pabalstu."

"Vajadzēja domāt, kad cēla tās pilis. Kam tās cēla? Tagad cilvēku divreiz mazāk nekā 1989. gadā, bet tagad kam ceļ? Bērniem? Anglijā, Vācijā jāceļ, nevis šeit, viņi brauc visi uz turieni. Man vajag izdzīvot, nevis staigāt uz koncertiem, sporta zālēm. Man tas nav vajadzīgs."

Likvidēta lielākā daļa brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu

Rēzeknē bija astoņi pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti. Kā atklāja Rēzeknes Sociālā dienesta vadītājs Gunārs Arbidāns, protams, ka tā nav laba prakse, atcelt pabalstus, pie kuriem cilvēki jau pieraduši un, plānojot savu budžetu, ar tiem rēķinās.

"Likvidēti tika sekojoši pabalsti: pabalsts nozīmīgā dzīves jubilejā – 90 gadu jubilejā bija 100 eiro, 95 gadu – 150 eiro, simtgadniekiem un turpmāk katru nākamo gadu – 200 eiro. Jaungada svētku pabalsts konfekšu veidā bija senioriem un bērniem ar funkcionālajiem traucējumiem. Tad svētku pabalsts politiski represētajām personām 100 eiro apmērā. Ēdināšanas pabalsts daudzbērnu ģimenēm bērnam, vai bērnam ar invaliditāti tika apmaksātas ēdināšanas reizes bērnudārzā, pabalsts pirmklasniekam –15 eiro. Un arī ir atcelts apbedīšanas pabalsts," stāstīja Arbidāns.

Veicot grozījumus Pašvaldības saistošajos noteikumos, tagad Rēzeknē palikuši vien divi pašvaldības brīvās iniciatīvas pabalsti un tie paši samazināti uz pusi.

Arbidāns norādīja: "Ar šā gada 12. septembri palika tikai divi brīvprātīgās iniciatīvas pabalsti, bet arī tie ir ar izmaiņām. Tas ir ēdināšanas pabalsts bērniem ar funkcionālajiem traucējumiem 50% apmērā, iepriekš tas bija simtprocentīgs. Palika, bet samazināts arī uz 50% jaundzimušā pabalsts. Par trešo un nākamajiem bērniem 250 eiro 500 eiro vietā un par pirmo un otro 125 eiro 300 eiro vietā."

Pašvaldību savienībā pieļauj – no atbalstiem varētu atteikties arī citas vietvaras

Latvijas Pašvaldību savienības padomniece Veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte atzīmēja, ka pašvaldībām ir jārealizē likumā noteiktās funkcijas, tai skaitā arī jānodrošina valsts noteikto pabalstu izmaksa. Savukārt, ja atļauj finansējums, tām ir arī tiesības ieviest savus pabalstus, ko visas pašvaldības arī ir izdarījušas. Taču, ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī, ļoti iespējams, ka ne tikai Rēzeknes, bet arī citas pašvaldības būs spiestas atteikties no sava atbalsta iedzīvotājiem.

"Brīvprātīgās iniciatīvas īsteno un finansējumu tām piešķir, ja tas ir pietiekams autonomo funkciju izpildei. Tas, ko mēs šobrīd redzam pašvaldībās, ir fakts, ka pašvaldību izdevumi dažādu autonomo funkciju izpildē pieaug, kaut vai, piemēram, siltumenerģijas cenu kāpums, ūdenssaimniecības izdevumi, kas būtiski ietekmē pašvaldību budžetu. Līdz ar to pašvaldības, izstrādājot nākamā gada budžetu, noteikti būs spiestas vērtēt, vai finanšu līdzekļi ir pietiekami visu autonomo funkciju izpildei un arī attiecīgi šo brīvprātīgo funkciju izpildei," sacīja Rudzīte. 

Pagaidām par to, kad un vai vispār Rēzeknes pašvaldība atgriezīsies pie brīvprātīgo pabalstu piešķiršanas, šobrīd pāragri runāt, jo pašlaik tiek risināti jautājumi par Rēzeknes pašvaldības finanšu stabilizācijas procesu.

KONTEKSTS:

Rēzeknes pilsētas pašvaldība ir nonākusi smagā finansiālā situācijā – izdevumu segšanai šim gadam tai pietrūkst 3,9 miljonu eiro. Lai ietaupītu līdzekļus, pašvaldības vadības uzdevumā iestāžu un pārvalžu vadītāji ir sagatavojuši priekšlikumus darbinieku skaita samazināšanai. 

Rēzeknes pašvaldība sagatavoja rīcības plānu finansiālās situācijas uzlabošanai ilgtermiņā, taču pēc tā izvērtēšanas Finanšu ministrija neguva pārliecību, ka pašvaldība spēs pildīt savas saistības pret kreditoriem. Valsts kontrole paziņoja, ka veiks revīziju finanšu grūtībās nonākušajā Latgales pašvaldībā.

13. septembrī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks ("Apvienotais saraksts") paziņoja par procesa uzsākšanu Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča ("Kopā Latvijai") atstādināšanai no amata. Bartaševičs plānus viņu atstādināt sauc par politisku izrēķināšanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti