Valdība mudina domi pārskatīt «Rīgas satiksmes» lielo investīciju plānus

Ministru kabinets mudina Rīgas domi pārskatīt pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" investīciju plānu vai ieņēmumu apjomu, jo tas atstās negatīvu ietekmi uz valsts budžeta bilanci.

Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis portālam LSM.lv skaidroja – tā kā "Rīgas satiksmes" saņemtās publiskās dotācijas pārsniedz pusi no tās ieņēmumiem un tā ir klasificēta vispārējās valdības sektorā, tā ar savu darbību ietekmē vispārējās valdības bilanci un parādu. Saskaņā ar valsts budžeta likumu šī ietekme drīkst  pārsniegt 5 miljonus eiro tikai tad, ja ir saņemta valdības piekrišana.

Saskaņā ar šī brīža iecerēm "Rīgas satiksmes" negatīvā ietekme uz vispārējās valdības budžeta bilanci būtu -21,7 miljoni eiro 2024. gadā un -22,8 miljoni eiro 2025. gadā. Tas abos gados vairāk nekā četras reizes pārsniedz ar likumu noteikto 5 miljonu eiro robežu, pie kuras būtu jāsaņem valdības piekrišana.

Pārsniegums saistīts ar "Rīgas satiksmes" jaunu investīciju plānu, paredzot jaunus investīciju projektus un paplašinot esošos.

"Rīgas satiksmes" plānoto investīciju apjoms 2024. gadā ir pieaudzis par 53%, bet plānotie ieņēmumi ir pieauguši tikai par 9%.

Finanšu ministrija norādīja, ka pārsniegums ir radies nevis ārēju iepriekš neparedzētu apstākļu rezultātā, bet gan investīciju plāna paplašināšanas rezultātā. Rīgas pašvaldības sniegtā informācija nav bijusi pietiekama, lai konstatētu, ka plānotie investīciju pasākumi būtu vērtējami ar augstāku prioritāti nekā nozaru ministriju iesniegtie prioritārie pasākumi.

Tāpēc, pamatojoties uz Finanšu ministrijas ierosinājumu, Ministru kabinets apstiprināja, ka Rīgas pašvaldībai jāpārskata investīciju plāns vai ieņēmumu apjoms ar mērķi mazināt SIA "Rīgas satiksme" negatīvo ietekmi uz vispārējās valdības budžeta bilanci. Ja pārskatīšanas rezultātā negatīvā ietekme joprojām pārsniegs minēto robežu, pašvaldība ar attiecīgu pamatojumu var atkārtoti lūgt valdību dot piekrišanu pārsniegumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti