Panorāma

Gruzijā prokremliskie radikāļi no parlamenta norauj ES karogu

Panorāma

Šomēnes pastiprināti uzraudzīs sabiedrisko kārtību Rīgā

SVB bankas sabrukums sašūpo finanšu tirgu

ASV «Silicon Valley Bank» sabrukuma tiešu ietekmi uz Eiropu pagaidām neprognozē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

ASV bankas "Silicon Valley Bank" bankrots sašūpojis finanšu tirgu. Amatpersonas un eksperti vēl neprognozē, vai šūpošanās ietekme būs jūtama Eiropā. Tomēr izskanējuši minējumi, ka tas varētu ietekmēt iespējamo procenta likmju celšanu no Eiropas Centrālās bankas puses.

ĪSUMĀ:

  • Bankas sabrukums izraisījis zināmu trauksmi un nenoteiktību finanšu tirgos visā pasaulē.
  • Dažas dienas pēc notikušā tiešu ietekmi uz Eiropas Savienību neprognozē.
  • Latvijas finanšu ministrs: Uz Eiropu un Latviju vismaz pagaidām tieša ekspozīcija nav konstatēta.
  • Ekonomists: Bankas bankrots varētu nest pārmaiņas centrālo banku līdzšinējā politikā inflācijas mazināšanai.

Pagājušās nedēļas beigās, lai apturētu masveidīgu līdzekļu izņemšanu no "Silicon Valley Bank", kas sākās pēc tam, kad aizdevējs paziņoja par nepieciešamību piesaistīt 2,25 miljardus dolāru, lai stabilizētu savu bilanci, ASV finanšu uzraugi pasludināja banku par maksātnespējīgu. Tas izraisījis zināmu trauksmi un nenoteiktību finanšu tirgos visā pasaulē, centrālajām bankām cenšoties novērtēt bankas bankrota ietekmi uz tehnoloģiju jaunuzņēmumiem, citām finanšu iestādēm un pat pensiju fondiem. 

Dažas dienas pēc notikušā tiešu ietekmi uz Eiropas Savienību neprognozē, tādēļ šobrīd par finanšu sistēmas stabilitāti kopumā nebūtu jābūt bažām.

Eiropas Savienības ekonomikas komisārs Paolo Džentiloni norādīja: "Mēs neredzam specifisku risku, tālākas izplatīšanās risku. Protams, mēs novērojam situāciju ciešā sadarbībā ar Eiropas Centrālo banku. Netiešas ietekmes iespēja ir jānovēro, taču šobrīd mēs to neuzskatām par būtisku risku."

Šonedēļ tematu Beļģijas galvaspilsētā Briselē apsprieduši Eiropas Savienības valstu finanšu ministri un galveno finanšu iestāžu vadītāji. 

Latvijas finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") atzīmēja: "Uz Eiropu un Latviju vismaz pagaidām tieša ekspozīcija nav konstatēta, arī ietekme uz citiem finanšu sektora dalībniekiem. Mēs to vērojam. Katrā ziņā nav papildinošas informācijas, ka kaut kādā veidā tā situācija varētu mainīties."

Tomēr "Silicon Valley Bank" bankrots varētu nest pārmaiņas centrālo banku līdzšinējā politikā inflācijas mazināšanai, prognozē "Citadeles" ekonomists Mārtiņš Āboliņš. 

"Skaidrs, ka tas ir tāda zināma veida trauksmes zvans, ka procentlikmes var pacelt arī par tālu, un tas var radīt kaut kādas problēmas. Līdz ar to uz šo risku vajag paskatīties. Vēl pagājušajā nedēļā tika gaidīts, ka "Euribor" pārsniegs 4%, drīzāk varbūt tie ir 3,2% vai 3,4%. Kaut kas tāds varētu būt," sacīja Āboliņš.

"Silicon Valley Bank" sabrukums ir otrs lielākais bankas maksātnespējas gadījums ASV finanšu sektora vēsturē. Eksperti visapkārt pasaulei gan uzsver, ka šis gadījums esot krietni atšķirīgs no 2008. gadā piedzīvotā "Lehman Brothers" kraha, kas tolaik faktiski iezvanīja lielo finanšu krīzi.

Āboliņš paskaidroja: "Banku pusē tā uzraudzība un regulējums tiešām ir būtiski stiprināts. Teiksim, pēdējo 15 gadu viss mērķis ir bijis šādas situācijas vēlreiz nepieļaut."

ASV finanšu uzraugi solījuši aizsargāt visus noguldījumus bankrotējušajā "Silicon Valley Bank". Un tomēr pašlaik ir nelielas bažas par bankā noguldījušajiem pārsvarā tehnoloģiju jaunuzņēmumiem. Šobrīd nav zināms arī tas, vai bankas krahs varētu ietekmēt arī kādu Latvijas kompāniju, norādījuši eksperti.

KONTEKSTS:

"Silicon Valley Bank" (SVB) ir pirmā federāli apdrošinātā kredītiestāde, kas izsludinājusi maksātnespēju kopš 2020. gada, un lielākā finanšu iestāde, kurai radušās šādas problēmas kopš lielās finanšu krīzes 2008. gadā.

Problēmas sakne ir ASV Federālās rezervju sistēmas lēmumā palielināt procentu likmes, lai ierobežotu inflāciju. Taču tādēļ nauda kļūst dārgāka un ieguldījumi uzņēmumu attīstībā arī kļūst dārgāki un vairs ne tik izdevīgi. Turklāt šīm problēmām nāca klāt arī tas, ka pēdējā laikā tehnoloģiju uzņēmumu akciju vērtība samazinās. Līdz ar to daudzi tehnoloģiju uzņēmumi, lai finansētu savu darbību, sāka ņemt ārā noguldījumus no šīs bankas.

Tā bankā radās pamatīgs iztrūkums, tā mēģināja pārdot savus aktīvus, kuru lielākā daļa bija ASV obligācijas. Taču "caurums" izrādījās pārāk liels un veicināja jaunu panikas lēkmi, kad klienti naudu no bankas sāka ņemt ārā. Lai izbeigtu šo procesu un pasargātu klientu intereses, banka uz laiku tika slēgta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti