Eirokomisārs: ASV «Silicon Valley Bank» sabrukums nerada draudus ES banku sistēmai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) bankas "Silicon Valley Bank" sabrukums nerada vērā ņemamus draudus Eiropas Savienības banku sistēmai. Tā pirmdien norādīja Eiropas Savienības ekonomikas komisārs Paolo Džentiloni.

ASV finanšu uzraugi piektdien apturēja bankas darbību, jo no tās strauji aizplūda noguldījumi.

Šī banka ir liels jaunuzņēmumu kreditētājs. "Silicon Valley Bank" problēmu dēļ strauji kritušās banku akciju cenas pasaules biržās.

Džentiloni norādīja: "Mēs neredzam specifisku risku. Protams, mēs novērojam situāciju ciešā sadarbībā ar Eiropas Centrālo banku. Mēs novērtējam ASV varasiestāžu darbības, lai novērstu ietekmi. Netiešas ietekmes iespēja ir jānovēro, taču šobrīd mēs to neuzskatām par būtisku risku. Bankas sabrukuma ietekme uz globālajiem akciju tirgiem bija paredzama, bet es nedomāju, ka pastāv reāls risks, ka bankas sabrukumam varētu būt negatīva ietekme uz bankām Eiropā."

Dažādas Eiropas valstis turpina izjust "Silicon Valley Bank" kraha sekas. Piemēram, viens no Zviedrijas pensiju fondiem ir zaudējis aptuveni vienu miljardu eiro.

Tomēr pensiju fonda vadība apgalvo, ka spēs tikt galā ar šo situāciju, jo tā ir salīdzinoši neliela daļa no tā kopējā noguldījumu portfeļa. Savukārt Vācijā ir slēgta vietējā "Sillicon Valley Bank" filiāle.

Eirogrupas priekšsēdētājs Paskals Donohū gan uzskata, ka šīs amerikāņu bankas krahs būtiski neietekmēs Eiropas finanšu sistēmu.

"Mēs ļoti labi apzināmies, kādas tirgus svārstības ir notikušas. Ir skaidrs, ka tās notiek "Silicon Valley Bank" bankrota kontekstā. Bet mūsu vēstījums paliek skaidrs un nemainīgs: šī banka atradās īpašā situācijā. Savukārt Eiropā situācija ir ļoti atšķirīga."

KONTEKSTS:

"Silicon Valley Bank" (SVB) ir pirmā federāli apdrošinātā kredītiestāde, kas izsludinājusi maksātnespēju kopš 2020. gada, un lielākā finanšu iestāde, kurai radušās šādas problēmas kopš lielās finanšu krīzes 2008. gadā.

Problēmas sakne ir ASV Federālās rezervju sistēmas lēmumā palielināt procentu likmes, lai ierobežotu inflāciju. Taču tādēļ nauda kļūst dārgāka un ieguldījumi uzņēmumu attīstībā arī kļūst dārgāki un vairs ne tik izdevīgi. Turklāt šīm problēmām nāca klāt arī tas, ka pēdējā laikā tehnoloģiju uzņēmumu akciju vērtība samazinās. Līdz ar to daudzi tehnoloģiju uzņēmumi, lai finansētu savu darbību, sāka ņemt ārā noguldījumus no šīs bankas.

Tā bankā radās pamatīgs iztrūkums, tā mēģināja pārdot savus aktīvus, kuru lielākā daļa bija ASV obligācijas. Taču "caurums" izrādījās pārāk liels un veicināja jaunu panikas lēkmi, kad klienti naudu no bankas sāka ņemt ārā. Lai izbeigtu šo procesu un pasargātu klientu intereses, banka uz laiku tika slēgta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti