Pēc Somijas gāzes vada bojājuma «Conexus» atteicis «Gazprom» gāzes tranzītu uz Kaļiņingradu

Dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā "Conexus Baltic Grid" šonedēļ atteicis uzņēmumam "Gazprom" jaunnedēļ plānotu gāzes tranzītu uz Kaļiņingradu.

Spēkā esošie noteikumi liedz gāzes piegādes no Krievijas Baltijā, bet tranzīts ir atļauts. Šajā mēnesī bija plānota cauruļvadu diagnostika virzienā uz Igauniju, taču nesenais zemūdens cauruļvadu bojājums starp Igauniju un Somiju lika šos plānus mainīt.

Reģionā izmainījās gāzes plūsmu sadalījums, tāpēc "Conexus Baltic Grid" lēma šajā gadījumā neakceptēt gāzes pārvades pieteikumu. To garantēt, neietekmējot iekšējās plūsmas, nebija iespējams, tāpēc aicināja uzņēmumu "Gazprom" to saskaņot vēlāk.

Tā šo lēmumu, apstiprinot Latvijas Radio rīcībā esošo informāciju, paskaidroja "Conexus Baltic Grid" valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

"Es gribētu tikai pateikt to, ka, lai arī tas notikums [zemūdens gāzes vada Somu līcī bojājums] ir ļoti nopietns kopējai gāzapgādes sistēmai, tas ietekmē Somijas piegādes. Latvijas un Igaunijas lietotāji var būt pilnīgi droši, ka dabasgāze ziemā būs un piegāde būs nodrošināta," norādīja Bariss.

KONTEKSTS: 

"Elering" un Somijas sistēmas operators "Gasgrid Finland" slēdzis "Balticconnector" naktī uz svētdienu, jo novērota spiediena krišanās cauruļvadā, kas liecina par iespējamu gāzes noplūdi.

"Balticconnector" slēgšana neietekmē gāzes piegādes patērētājiem Igaunijā, jo gāzi Igaunija joprojām var saņemt no Latvijas. Pirms slēgšanas gāze pa "Balticconnector" plūda no Somijas uz Igauniju. No Somijas saņemtās gāzes lielākā daļa tika nogādāta Latvijā, kur Inčukalnā ir gāzes krātuve.

Gāzesvads "Balticconnector" starp Paldiskiem un Inko ir 77 kilometru garš. Ekspluatācijā to nodeva 2020. gada sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti