Obligātā ienākumu deklarēšana: uzņēmēji norāda uz absurdu prasību – deklarēt dāvanas virs 100 eiro

Lai samazinātu ēnu ekonomiku, Finanšu ministrija (FM) sagatavojusi grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli". Galvenā pārmaiņa – no 2025. gada ienākuma deklarācijas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) būs obligāti jāiesniedz visiem iedzīvotājiem. Paredzēti arī izņēmumi, piemēram, ja pensija nepārsniedz 500 eiro mēnesī. Tikmēr uzņēmēji norāda arī uz absurdām prasībām, piemēram, par dāvanu deklarēšanu, sākot no 100 eiro, ja to nav dāvinājis radinieks.

Obligātā ienākumu deklarēšana: uzņēmēji norāda uz absurdu prasību – deklarēt dāvanas virs 100 eiro
00:00 / 04:04
Lejuplādēt

Padarot gada ienākumu deklarāciju iesniegšanu par obligātu prasību, valdība grib samazināt ēnu ekonomiku. FM Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne stāstīja, ka gada ienākumu deklarācijas par 2024. gadu būs jāiesniedz līdz 2025. gada 1. jūlijam. Valsts ieņēmumu dienests Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) jau katram būs izveidojis sagatavi ar informāciju, kas ir tās rīcībā, bet iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samaksas termiņš būs 23. augusts.

"Fiziskā persona uz 1. aprīli varēs sākt pildīt savu deklarāciju, pievienojot šajā EDS formātā vai nu kādu ienākumu, kas nav uzrādīts, tas varētu būt gan ārvalstīs gūts ienākums, gan tie būs saimnieciskajā darbībā gūtie ienākumi. Pēc tam veidojas divi varianti: vai nu, aizpildot deklarāciju, personai rodas nodokļa piemaksa vai pārmaksa, respektīvi, vai nu persona ir parādā valstij, vai nu persona, piemēram, atgūs atpakaļ iedzīvotāju IIN, iesniedzot attaisnojuma dokumentus par medicīnu un par izglītību," stāstīja FM pārstāve.

Pēc viņas teiktā, būs atsevišķas iedzīvotāju grupas, kam gada ienākumu deklarācijas nebūs jāiesniedz, un no tiem liela daļa būs pensionāri, kuru ienākumi gadā nepārsniedz 6000 eiro.

"Ja personas vienīgais ienākums ir valsts pensija un šī pensija ir līdz pensijas neapliekamajam minimumam – 500 eiro mēnesī. Bet, protams, ja persona paralēli veic saimniecisko darbību vai gūst citus ienākumus, tad viņai jāsniedz arī pie nelielas pensijas. Protams, ka ir arī gadījumi, kad persona, pieņemsim, gūst tikai mikrouzņēmuma ienākumus un šī mikrouzņēmumu nodokļa deklarācija jau ir iesniegta, un viņai nav nekādu citu ienākumu, tajā gadījumā persona varēs nesniegt šo deklarāciju," skaidroja Kaļāne.

Jau šobrīd gada ienākumu deklarācijas VID iesniedz ap miljons Latvijas iedzīvotāju.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš kā labu piemēru minēja to, ka turpmāk darba devēji, piemēram, saviem darbiniekiem varēs pirkt dārgākas veselības apdrošināšanas polises.

"No savas puses allaž esam norādījuši, ka, mūsuprāt, tā efektīvākā ēnu ekonomikas mazināšana būtu iespējama ne tik daudz caur šo kontroles virzienu, bet vairāk caur motivācijas sadaļu.

Mūsuprāt, ēnu ekonomiku daļēji varētu mazināt, piemēram, palielinot būtiski to atbalstu, kāds šobrīd ir jaunajiem vecākiem, kad viņi aiziet bērna kopšanas atvaļinājumā, bet turpina strādāt. Kā zināms, šobrīd saglabājas tikai viena daļa no aprēķinātā pabalsta un daļa meklē iespējas piestrādāt nelegālā virzienā. Protams, tas, ko mēs allaž esam runājuši, darbaspēka nodokļu mazināšana un tā tālāk," klāstīja Endziņš.

Kā mēdz teikt, velns slēpjas detaļās. AS "SAF Tehnika" valdes priekšsēdētājs Normunds Bergs sociālajos medijos neslēpa sašutumu par slieksni, no kura jādeklarē dāvanas. Drīkstēs nedeklarēt ienākumus no laulātā vai personām, ar kurām saista radniecība līdz 3. pakāpei, ja ienākumi gadā kopā nepārsniedz 10 000 eiro, bet no citas fiziskas personas saņemtās dāvanas būs jādeklarē, ja to vērtība pārsniegs 100 eiro.

"Tas nozīmē, ka jūs savai draudzenei smaržu pudeli nevarēsiet nopirkt, lai viņai tas nebūtu jādeklarē. Un man tiešām ir jāuzdod jautājums politiķiem – tas likums Saeimā vēl nav pieņemts, – ko sabiedrība no tā iegūst?

Ja es lasu valdības deklarācijā, ka valdība cīnīsies ar birokratizāciju un tad taisās pieņemt tādu likumdošanu, kas katru padarītu par potenciālu likumpārkāpēju – tas nav gudri, tas nav pareizi, tas nav valstiski," sprieda Bergs.

Grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" akceptējusi valdība, tie vēl jāapstiprina Saeimai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti