VID: «Aplokšņu algas» Latvijā mazinājušās tikai nedaudz

Mazumtirdzniecība un vairumtirdzniecība, transports, būvniecība – tās ir tautsaimniecības nozares, kurās visbiežāk darbinieki saņem tā sauktās "aplokšņu algas", trešdien informēja Valsts ieņēmumu dienests (VID). Šis saraksts gadu gadiem palicis nemainīgs, un arī situācija šajā jomā ir samērā stabila, vien ar nelielu uzlabošanos.

VID: "Aplokšņu algas" Latvijā mazinājušās tikai nedaudz
00:00 / 04:20
Lejuplādēt

Kas ir algas nodokļu plaisa

Nodokļu plaisa ir nedeklarētās un deklarētās, bet nesamaksātās nodokļu summas attiecība pret potenciālo nodokļu masu, kas tiktu aprēķināta un iekasēta ar nosacījumu, ka visi nodokļu maksātāji pilnā apmērā izpilda savas nodokļu saistības.

Avots: Finanšu ministrija

Nedeklarētās darba samaksas jeb tā saukto aplokšņu algu radītā nodokļu plaisa pagājušajā gadā bijusi 17,5%, un tas ir nedaudz labāk kā gadu iepriekš: 2021. gadā plaisa bija 18%. Šī plaisa ir nedaudz mazāka sociālā nodokļa maksājumos, bet lielāka – iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumos.

Nozares, kurās visbiežāk algu maksā aploksnēs, ir tirdzniecība, transports, būvniecība. Aplokšņu algas nav retums arī datorprogrammēšanā, autotirdzniecībā un nekustamo īpašumu biznesā.

Lai iegūtu naudu nedeklarētajai darba samaksai, uzņēmēji nenorāda visus ieņēmumus vai norāda uzpūstus, nereālus izdevumus.

Lielākoties tas iespējams nozarēs, kurās ir liels skaidrās naudas apgrozījums, gala patērētājs vai pircējs ir fiziska persona, kurai nav svarīgi, vai izsniedz čeku.

Zinot šādus raksturlielumus, šovasar īpaši uzraudzīti tirdzniecības uzņēmumi izbraukumos, piemēram, pasaules čempionātā hokejā, pilsētas svētkos vai Jāņu gadatirgos. Gandrīz pusei pārbaudīto viss bijis kārtībā – gan kases aparāti, gan sakārtotas attiecības ar darbiniekiem.

Ieņēmumu dienests konstatējis arī nelegālu alkohola tirdzniecību, kas ir smags pārkāpums – šādos gadījumos jākonfiscē visas preces un jāatņem licence, ja tāda ir.

Pēc pārrunām šogad uzņēmēji paši "precizējuši" deklarētos algu maksājumus par vairāk nekā četriem miljoniem eiro, bet pēc VID uzsāktas nodokļu kontroles vai audita – vēl par 0,87 miljoniem eiro.

Par aplokšņu algām šogad uzsākti arī 29 kriminālprocesi par kopumā valstij nodarītiem zaudējumiem gandrīz sešu miljonu eiro apmērā.

Pārkāpēju biežāk pārstāvētās nozares šajos kriminālprocesos ir jau minētā būvniecība, ēdināšana, tirdzniecība un pārvadājumu nozare.

"Nesen bija gadījums – uzņēmums, kas strādāja būvniecības jomā, tika pieķerts ar visiem saviem padsmit darbiniekiem. Uzņēmējs atzina savu kļūdu. Viņš bija apņēmies uzlabot savu uzvedību, bet nu... Nepaspēja. Viņš bija domājis, ka vēl mazliet nopelnīs un tad jau noteikti pāries uz mazliet legālāku darba vidi," pastāstīja VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Aigars Prusaks.

Lai uzlabotu nodokļu maksāšanas kultūru, VID no nākamā gada plāno ieviest jaunu stimulējošu instrumentu – uzņēmumu nodokļu maksātāju reitingus. VID publiskojamo datu bāzē interesenti varēs uzzināt, kāds ir katra konkrētā uzņēmuma novērtējums, kuru piešķirs, ņemot vērā tikai nodokļu saistību izpildi.

Nodokļu maksātāju reitingā kopumā būs piecas pozīcijas: augstākais būs A līmenis, B līmenī ierindos uzņēmumus ar zināmām nodokļu nomaksas grūtībām, savukārt C līmenis būs viszemākais. Ar burtu N atzīmēs neaktīvos nodokļu maksātājus, bet ar J – jaunus uzņēmumus. Pašiem uzņēmumiem būs pieejams arī izvērsts skaidrojums, kāpēc attiecīgais nodokļu maksātājs ierindots tajā vai citā kategorijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti