«Ieguvēji ir pilnīgi visi.» Pirmo reizi Liepājā īstenots NVO izaugsmes inkubators

Pirmo reizi Liepājā īstenots Nevalstisko organizāciju (NVO) izaugsmes inkubators. Programmas īstenošanu atbalstīja Liepājas valsts pilsētas pašvaldība, tam atvēlot desmit tūkstošus eiro. Tā ir jauna iniciatīva, kas ļāva sniegt konkrētu atbalstu 11 organizācijām ar dažādu pieredzi NVO sektorā. Galvenais mērķis – stiprināt nevalstisko organizāciju spējas un ļaut tām piesaistīt lielākus, kā arī alternatīvus finanšu resursus savu ideju īstenošanai.

Pirmo reizi Liepājā īstenots NVO izaugsmes inkubators
00:00 / 04:32
Lejuplādēt

Nevalstisko organizāciju izaugsmes inkubatora vadītājs un līdzdalības eksperts Vilis Brūveris, kuram pašam ir liela pieredze nevalstisko organizāciju darbībā, atzīt, ka šāda iniciatīva Latvijas mērogā ir notikums. Ieguvēji ir pilnīgi visi, gan tie, kuri jau ir pieredzējuši, gan tie, kuri tikai tagad sper pirmos nopietnos soļus.

"Mēs skatījāmies, lai tas būtu kāds jauns projekta veids, kāds jauns finansējuma avots, ko organizācija iepriekš varbūt nebija piesaistījusi. Ja mēs tā paskatāmies, tad pārsvarā, vairāk mazāk katrs darbojas ar zināmiem finanšu avotiem, iestaigātās taciņas, te bija mērķis atrast jaunus ceļus, jaunas takas. Vislabāk to var izdarīt, ja ir labi padomdevēji un mentori, kuri ikdienā strādā. Mēs skatījāmies, lai mentoru saderība būtu ne tikai tematiska, bet, lai arī veidotos personiski labs kontakts," teic Brūveris.

Dalību NVO izaugsme inkubatorā atzinīgi vērtē biedrības "Liepājas Restaurācijas centrs" vadītājs Ivars Pilips-Matisons. Liepājas restaurācijas centrs ir attīstības stadijā, tāpēc inkubatora piedāvātā programma atbildusi biedrības šī brīža izaicinājumiem, saka restaurācijas centra izveidotājs:

"Cerējām, ka tā sniegs vērtīgus padomus attīstībā, tā arī notika – esam sasnieguši starptautisku dimensiju. Kļuvuši pat jaunā Bauhaus programmas oficiālo partneri. Latvijā šāds statuss ir tikai dažām organizācijām, bet Liepājā esam pirmie un vienīgi."

Dalība Bauhaus programmā piedāvā arī dažās finansējuma iespējas, Liepājas restaurācijas centra vadītājs stāsta:

"Ir tikai jāpēta, kas kurā brīdī ir noderīgs un nepieciešams, bet fundamentāli tas dod atpazīstamību kopienā, tā ir iespēja sadarboties ar starptautiskiem partneriem, esot kā vienlīdzīgiem spēlētājiem. Eiropas jaunais Bauhaus atbild un domā par ilgtspējīgu Eiropas attīstību, tai skaitā būvniecībā, restaurācijā un citās nozarēs."

Inkubācijas periodā biedrība izstrādājusi "Erasmus+" projektu saistībā ar starptautiskas rezidentūras izveidi Liepājas Restaurācijas centrā. Šo projektu paredzēts īstenot 2024. gadā. NVO izaugsmes inkubatorā ko vērtīgu spējušas iegūt arī pieredzējušas nevalstiskās organizācijas, tā savu redzējumu pauž NVO izaugsmes inkubatora dalībniece, nodibinājuma "Sociālā atbalsta un izglītības fonds" pārstāve Guna Krēgere-Medne. Inkubatorā piedalījās Kurzemes ģimeņu atbalsta centrs, kuram izdevies piesaistīt finansējumu savu mērķu īstenošanai. Tā ir bijusi sakritība, kas ļāvusi izaugsmes inkubatora laikā vēl vairāk stiprināt savas prasmes un iespējas, vienlaikus izkāpt no ikdienas komforta zonas, saka Guna Krēgere-Medne.

Viņa pauž:

"Ir brīži, kad šī konsultācija vai iespēja saņemt atbalstu ir svarīga, arī organizācijām, kuras jau darbojas, piesaista finansējumu un it kā no vienas puses ir pašpietiekamas, bet no otras puses tas atbalsts ir svarīgs jebkurā gadījumā."

Nevalstisko organizāciju izaugsmes inkubatora vadītājs Vilis Brūveris skaidro, ka programmā piedalījās dažādu nozaru organizācijas, kas strādā vides jomā, IT, sociālā, uzņēmējdarbības un citās. Kopumā programma ilga 4 mēnešus un tajā piedalījās 11 biedrības, kā arī dažādu nozaru profesionāļi – mentori no VKKF, pašvaldībām un finanšu nozares, kuri palīdzēja organizācijām sagatavot projektu pieteikumu melnrakstus.

"Vai nu jau tika iesniegts inkubācijas projekta laikā, vai tiks izdarīts šajā rudenī, vai daļa plāno iesniegt nākamā gada pavasarī. Šobrīd ir sagatavoti 11 projektu pieteikumi, kuru kopējā vērtība ir aptuveni 500 000 eiro, ir vēl viens super projekts, kas, iespējams, būs vairāku miljonu vērts, kur vienai organizācijai ir lielas ambīcijas iziet starptautiskā mērogā," teic Brūveris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti