Saeima atbalsta ieceri par īpašu nodevu bankām un atspaidu hipotekāro kredītu ņēmējiem

Saeima atbalstīja ieceri noteikt bankām nodevu, no kuras hipotekāro kredītu ņēmējiem tiktu daļēji segts procentu maksājumu pieaugums, bet daļa nonāktu budžetā.

Ceturtdien, 9. novembrī, par attiecīgiem grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā otrajā lasījumā nobalsoja 85 deputāti, pret nebija neviens deputāts, atturējās 5. Lai iecere stātos spēkā, likuma grozījumi vēl jāizskata trešajā galīgajā lasījumā.

Plānots, ka hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu piemēros par 2024. gadu.

Atbalstītās izmaiņas likumā paredz, ka nodevu maksās par kredītiem, kuru atmaksa ir nodrošināta ar Latvijā esoša nekustamā īpašuma hipotēku. Nodevas maksās gan Latvijā reģistrētas bankas un kreditētāji, gan ārvalstu finanšu iestāžu pastāvīgās pārstāvniecības Latvijā.

Nodeva par katru kalendārā gada ceturksni būs 0,5% no kredīta sniedzēja kopējās izsniegto hipotekāro kredītu atlikumu summas uz šī ceturkšņa pirmo datumu. Nodevu nepiemēros kredītiem ar fiksētu procentu likmi visā kredīta atmaksas periodā.

Plānots, ka no šīs nodevas katra ceturkšņa beigās kredītiestāde atmaksās kritērijiem atbilstošajam kredītņēmējam 30% no viņa samaksātajiem procentu maksājumiem par šo ceturksni, bet ne vairāk kā 2 procentpunktus no šiem 3 mēnešiem noteiktās procentu likmes, ievērojot, ka 30% atmaksas rezultātā samazinātā procentu likme nedrīkst būt zemāka par sākotnējo likmi, ar kuru kredīts ir paņemts.

Atmaksu varēs saņemt hipotekārā kredīta ņēmējs, ja:

  • tas ir vienīgais hipotekārais kredīts vai kredīts ir par īpašumu, kas ir viņa vai viņa ģimenes locekļa deklarētā dzīvesvieta (nav papildu adrese);
  • hipotekārā kredīta līgums ir noslēgts līdz 2023. gada 31. oktobrim;
  • kredīta ņēmējs vērsies kredītiestādē ar iesniegumu atbalsta saņemšanai;
  • pēdējais kalendārā mēneša laikā aprēķinātais hipotekārā kredīta maksājums pārsniedz 20% no patērētāja (aizņēmēja kopā ar līdzaizņēmēju) kopējiem rīcībā esošiem vidējiem mēneša neto ienākumiem pēdējā pusgada laikā;
  • hipotekārā kredīta atlikums nepārsniedz 250 000 euro.

Kredīta ņēmējs, kura ģimenē uz iesnieguma iesniegšanas brīdi ir bērns (līdz 23 gadiem ieskaitot) vai ģimene ir bērna gaidībās, varēs saņemt atbalstu neatkarīgi no tā, cik procentus no ģimenes ienākumiem ir jāatvēl kredīta maksājumam.

Plānots noteikt, ka ziņas par atbalsta saņemšanu nedrīkst iekļaut kredītvēsturē un tās nedrīkst jebkādā veidā ietekmēt patērētāja kredītspējas vērtēšanu nākotnē.

Līdzaizņēmēju gadījumā (solidāru aizņēmēju gadījumā) atmaksu attiecinās uz konkrētajam kredītam (par ko tie ir solidāri atbildīgi) piešķirto procentu maksājumu.

Pēc kredītņēmējiem atmaksātās summas atlikušo nodevas daļu iemaksās vienotajā nodokļu kontā līdz pārskata ceturksnim sekojošā mēneša 23. datumam.

Nodevu varēs nemaksāt tās finanšu iestādes, kuras līdz brīdim, kad nodevas regulējums stāsies spēkā, brīvprātīgi noteiks hipotekārajiem kredītiem nozīmīgu procentu likmju samazinājumu (katru ceturksni tam novirzot vismaz 0,25% no izsniegto hipotekāro kredītu atlikumu summas uz attiecīgā ceturkšņa pirmo datumu).

KONTEKSTS:

Komercbankas neiebilst pret Finanšu ministrijas (FM) piedāvāto un valdībā akceptēto uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN) jeb peļņas nodokli banku sektorā vai līdzīgu virspeļņas nodokli, kāds ir ieviests Lietuvā, bet ir pret Saeimas Budžeta un finanšu komisijā vērtēto risinājumu par hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevas ieviešanu.

Hipotekārie kredīti Latvijā izsniegti aptuveni 124 tūkstošiem aizņēmēju – ap 14% no kopējā iedzīvotāju skaita, apkopojusi Finanšu nozares asociācija. Ap 72% kredītņēmēju aizdevuma maksājums mēnesī nav audzis vairāk par 100 eiro. Pēc banku datiem, tikai 0,5% klientu nespēj tikt galā ar savām kredītsaistībām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti