Aicina vairs nepirkt vissezonas riepas

No nākamās ziemas aizliegs tā sauktās vissezonas riepas. Tādēļ speciālisti mudina jau pašreizējos pircējus rūpīgi pārdomāt, vai tērēt naudu viena gada braukšanai.

Riepu cenu kāpums piezemējies inflācijas līmenī; aicina vairs nepirkt vissezonas riepas
00:00 / 03:43
Lejuplādēt

Par to, ka tā dēvētās vissezonas riepas aizliegs, runāts tika jau kādu laiku kā par faktu, jo pirms gada tā lēma Ceļu satiksmes drošības padomes domnīca, bet nu par izmaiņām noteikumos izšķīrusies arī valdība. Ar mērķi mazināt satiksmes negadījumos bojāgājušo un smagi ievainoto skaitu no nākamā gada oktobra mašīnām derēs tikai riepas, kas īpaši ražotas izmantošanai sniega vai ledus apstākļos un kas marķētas ar apzīmējumu "Kalns un sniegpārsliņa".

"Līdzšinējais marķējums, (..) ko zinām kā vissezonas riepas, šajā ziemas sezonā vēl būs atļautas, bet no nākamā gada ziemas perioda – no 1. decembra līdz 1.martam – Latvijā tās nevarēs lietot. Līdz ar to tehnisko apskati nevarēs iziet ar šādi marķētām riepām. Tāpat Valsts policijas vai CSDD kontroles uz ceļa varēs sodīt autovadītājus," pastāstīja CSDD pārstāvis Mārtiņš Mālmeisters.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) dati rādot, ka jau pašlaik 98% braucamo ir riepas ar atbilstošu marķējumu. Tādēļ tiek lēsts, ka jaunās izmaiņas skars nelielu autoīpašnieku skaitu. Bet vissezonas riepu cienītājiem jārēķinās, ka nākamajā ziemā pieķeršanas gadījumā mašīnai tiks noņemtas numurzīmes, kas nozīmē tālākas kustības liegumu.

Latvijas Radio uzrunātie nozares zinātāji stingrākas prasības riepām vērtē kā atbilstošu rīcību. Satiksmes drošības eksperts Oskars Irbītis gan pieļāva, ka varbūt vajadzēja ilgāku pārejas periodu.

Vissezonas riepu aizliegumu atbalsta arī Auto asociācijas prezidents un Saeimas deputāts no "Apvienotā saraksta" Andris Kulbergs.

"Kā nozares eksperts varu pateikt, ka ziemā taupīt uz riepām nedrīkst. Es arī būtu par to, ka aizliegtu tirgot lietotas ziemas riepas, jo ziemā riepām jābūt svaigām, gumijai mīkstai. Otrkārt, tām jābūt laikapstākļiem atbilstošām," sacīja Kulbergs.

Par cik procentiem šogad augusi riepu cena? Irbītis novērojis pieaugumu vismaz par 10%. Savukārt Kulbergs vērtē, ka riepu cenas ir atgriezušās adekvātā līmenī, jo kovida sākuma laikā Ķīnas un Japānas riepu cenas būtiski augušas.

"Protams, jārēķinās ar izejmateriālu cenu kāpumu. Diemžēl naftas cenas tieši ietekmē, arī energoresurss nepieciešams, lai riepas saražotu," piebilda Kulbergs.

Tādēļ šosezon riepas maksājot par desmit līdz divdesmit procentiem dārgāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti