Metālapstrādes nozarē Latgalē ienāk aizvien jauni uzņēmumi

Metālapstrāde tradicionāli ir viens no Latgales reģiona biznesa stūrakmeņiem, un šajā biznesā reģionā ienāk arvien jauni spēlētāji. Savu nišu veiksmīgi atradis pērn Augšdaugavas novada Līksnā dibināts uzņēmums "Weld Pro", kas pašvaldības rīkotajā konkursā "Saimnieks" atzīts par gada jauno uzņēmumu.

Metālapstrādes nozarē Latgalē ienāk aizvien jauni uzņēmumi
00:00 / 04:31
Lejuplādēt

Mašīnbūve un metālapstrāde Latgalē ir ar senām vēsturiskām saknēm un stabila arī šodien, piemēram, Daugavpilī rūpniecībā tieši šī nozare apgrozījuma ziņā nodrošina 40%. Tā ir nozīmīga reģiona uzņēmējdarbības sastāvdaļa, atzina Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centra vadītājs Andris Kucins.

Uzņēmums "Weld Pro"
Uzņēmums "Weld Pro"

"Šīs vēsturiskās nozares, kā metālapstrāde, tādās lielās Latgales pilsētās kā Daugavpils vai Rēzekne joprojām ir dominējošās. Mums ir gan vecie metālapstrādes uzņēmumi, tādi kā Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīca, kas strādā joprojām un attīstās, un nākuši arī jauni, tādi kā ārvalstu investors Daugavpilī "Zieglera mašīnbūve", kas ir ekselents piemērs. Ir vieta šai nozarei," pauda Kucins.

Savu nišu šajā nozarē rod arvien jauni uzņēmumi, taču tam ir nepieciešami vairāki priekšnoteikumi, uzsvēra Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centra vadītājs.

"Lai mazs uzņēmums varētu šajā nozarē būt konkurētspējīgs, ir jāveic investīcijas ražošanas aprīkojumā, tam jābūt augstas kvalitātes, lai gala produkts varētu apmierināt pašus prasīgākos pircējus," klāstīja Kucins.

Viens no šiem veiksmīgajiem piemēriem ir SIA "Weld Pro" Līksnas pagastā. Jauno ražotni izrādīja uzņēmuma vadītājs Gatis Vorošens.

Līksnas uzņēmējs Gatis Vorošens, metālapstrādes uzņēmums SIA WELD PRO
Līksnas uzņēmējs Gatis Vorošens, metālapstrādes uzņēmums SIA WELD PRO

"Šeit ir urbis, kompresors, CNC plazmas zāģis. Viss attīstās, metālapstrāde ir eksporta tirgus, Daugavpilī tas ir ļoti populāri.

Viss sākas no mazas garāžas, kur bija mazi pasūtījumi, taču pieprasījums auga un pasūtījumu kļuva arvien vairāk, tāpēc sapratām, ka ar garāžu nepietiks, vajag lielu ražotni.

Šobrīd te strādā septiņi cilvēki, atrodamies Līksnā, ražošanas ēka ir 500 kvadrātmetri, bet īstenībā jau ir par maz un skatāmies, kā pabeigsim šo gadu un, iespējams, būs jādomā par jauna angāra būvi."

Pērn dibinātajam uzņēmumam šogad apgrozījums būs ap 300 000 eiro. Pieprasījums metālapstrādes jomā ir un tas aug, uzņēmumam piedāvājot tirgū dažāda veida ražojumus un metālapstrādes pakalpojumus, stāstīja "Weld Pro" vadītājs.

"Ražojam gan nojumes, gan dažādas metāla konstrukcijas rūpnīcām, armatūru. Uzņēmums piedāvā metināšanas un metālapstrādes pakalpojumus, CNC plazmas griešanas pakalpojumus."

CNC plazmas griešana
CNC plazmas griešana

Piesaistot dažādu fondu finansējumu, uzņēmums "Weld Pro" iegādājās modernas iekārtas, lai uzsāktu metālapstrādi jau kā nopietns spēlētājs.

"Mēs īstenojām divus projektus caur Latgales plānošanas reģionu, Norvēģijas grantu projektu metināšanas un citu iekārtu iegādei un Lauku atbalsta dienesta (LAD) projektu CNC plazmas griešanas iekārtas iegādei. Šobrīd visas iekārtas jau ir sertificētas," klāstīja Vorošens.

Par ražotnes vietu Vorošens kopā ar kompanjonu izraudzījās pussabrukušo bijušās katlumājas ēku, to iegādājās, renovēja un pielāgoja uzņēmuma vajadzībām.

"Māja vairākus gadus stāvēja pamesta, uz jumta jau auga koki. Nomainījām jumtu, apkārtni sakopām, ievilkām elektrību, ēkā ierīkojām labierīcības, dušas telpas, ģērbtuves. Par saviem līdzekļiem to veicām, lai varētu ievākties un sākt strādāt," klāstīja uzņēmuma vadītājs.

Šis metālapstrādes uzņēmums Līksnā šogad pašvaldības rīkotajā konkursā "Saimnieks" tika atzīts par gada jauno uzņēmumu.

Un tā nav nejaušība, sacīja Augšdaugavas novada Attīstības pārvaldes vecākā komercdarbības speciāliste Iveta Megne.

"Jauni uzņēmumi ir novada prioritāte, te ir vajadzīgas darbavietas un reģiona attīstība, un tam noteicošais ir šie jaunie uzņēmumi, kas nodrošina darbavietas, kas ar savām ģimenēm paliek un darbojas novadā. Gatis Vorošens ir novada iedzīvotājs, kas sakopa degradēto teritoriju un ļoti īsā laikā pārvērta to par mūsdienīgu, modernu uzņēmumu, kas ļoti strauji attīstījās," teica Megne.

Tam pamatā ir arī veiksmīgi izvēlētā vieta savai darbībai, uzsvēra Latgales uzņēmējdarbības centra vadītājs Kucins.

"Te ir pārdomāta uzņēmuma atrašanas vieta, jo tā ir lauku teritorija, kur šīs investīcijas no fondiem ir visvairāk pieejamas, jo ir atsevišķas programmas ar augstu finansējuma likmi, kas iet no LAD programmām. Uzņēmums to ir izmantojis un veicis modernizāciju," norādīja Kucins.

Modernizācija šobrīd uzņēmumam ļāvusi ne vien paplašināt savu piedāvājumu, bet sekmīgi sadarboties ar lielajiem, piemēram, Daugavpils metālapstrādes uzņēmumiem, šobrīd iesaistoties Daugavpils tramvaju infrastruktūras uzlabošanas darbos un savus ražojumus arī eksportējot.

"Metālapstrādei ir nākotne, tas ir eksports, jo visā pasaulē ir vajadzīgi metāla izstrādājumi, armatūra," uzskata Vorošens.

Ja šobrīd kopumā apstrādes rūpniecības apjomi valstī mazinās gandrīz par 5%, tad metālapstrādē tieši otrādi – vērojama izaugsme, un tai gada laikā ir 3% pieaugums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti