Panorāma

Alkohola ierobežojumu pieņemšana nebūs ātra

Panorāma

Panorāma

Kartupeļu audzētājs: Palielinot PVN, pieaugs ēnu ekonomika

Kartupeļu audzētājs: Palielinot PVN likmi dārzeņiem, pieaugs ēnu ekonomika

Rēzeknes novada zemnieku saimniecībā "Pumpuri" kartupeļu šī gada raža padevusies līdzīga pērnajai, bet nopelnīt no tās visdrīzāk neizdosies tikpat daudz. Saimniecībā prognozē: pieaugot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmei Latvijā ražotiem augļiem un dārzeņiem, aizvien vairāk būs tādu uzpircēju, kas neizrakstīs kvīti vai paliks parādā.

'Vineta', 'Annuška', 'Juļinka', 'Red Fantasy' – tā sauc kartupeļu šķirnes, ko apmēram 10 hektāros zemes audzē saimniecībā "Pumpuri". Tur ievāktas 250 tonnas kartupeļu. Daļa vēl nav sašķirota, daļa jau maisos, vēl citi – pārdoti un droši vien arī apēsti.

Pašā rakšanas karstumā visiem zem viena jumta vietas nepietika. Ap Jāņiem šādu skatu gan vēl nevarēja prognozēt, jo agrīno šķirņu kartupeļi izsala.

"Mīnus seši grādi! Plus pēc tam uzreiz sausums. Bet vēlīnās šķirnes – kā sākās, tā uz augšu, urrā. Šogad raža ļoti laba, par to mēs nevaram žēloties," atzina kartupeļu audzētājs Andris Eriņš.

Par burkānu ražu gan tik liela prieka nav. Kāposti – brangi. Vai tagad, skābēšanas laikā, tiem visaugstākā cena? Saimnieki, kuri "Pumpuros" ir trīs – Andris, Aina un Artūrs –, saka, nē, visiem dārzeņiem tā visaugstākā ir jūlijā un augustā.

"Mēs laimi nemeklējam katru gadu savā vietā. Mums ir diezgan stabili sadarbības partneri," sacīja Andris Eriņš.

Un ved nevis uz Rīgas tirgu, bet pārsvarā vietējiem uzņēmumiem: pārstrādātājiem un ēdinātājiem. Piemēram, jau 25 gadus kartupeļus no "Pumpuru" saimniecības iepērk reģionā lielākās kokapstrādes rūpnīcas ēdnīca.

Pievienotās vērtības nodokļa likmes pieaugums saimnieku vērtējumā vairāk ietekmēs tieši šādus nelielus ēdinātājus.

"Atkritīs ļoti daudzi mazie, individuālie uzņēmumi, kas ir mazās ēdnīcas, kafejnīcas. Viņi vairāk neprasīs kvīti. Tā pieredze rāda, ka viņiem jau tā grūti iet. Ir arī tā, ka parādos daudzi," zināja stāstīt saimniecības "Pumpuri" īpašnieks Artūrs Eriņš.

Savukārt pašiem audzētāji būšot jānolaiž cena.

"Ja tagad PVN būs 12%, tad uzpircējs prasīs, lai mēs pārdodam par pusotru centu kilogramā lētāk,"

sacīja Artūrs Eriņš.

"Pumpuriem" tas nozīmēs apmēram par 3000 eiro mazāk, ko, piemēram, ieguldīt attīstībā. Artūrs piebilda, ka ar kartupeļu audzēšanu vien saimniecība nevarētu izdzīvot – dārzeņu audzēšana jāatbalsta ar graudkopību. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti