Panorāma

KNAB: Nepatieso medicīnas diagnožu lieta saistīta ar valsts valodas pārbaudēm

Panorāma

Rēzeknes pašvaldība plāno atlaist vai mazināt slodzi ap 60 darbiniekiem

Augstie elektrības sadales tarifi – uz palikšanu

Augstie elektrības sadales tarifi Latvijā – uz palikšanu

Jaunais normālais. Tā sabiedrisko pakalpojumu regulators par elektrības sadales un pārvades tarifu palielinājumu, kas nepatīkami pārsteidzis lielāko daļu mājsaimniecību, jo īpaši – privātmājās. Arī politiķi apšauba vairākkārtīgā sadārdzinājuma pamatotību, tomēr Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK)  uzsvēra – tarifa pārskatīšana plānota vien pēc pusotra gada, un vispirms iedzīvotājiem pašiem jāvērtē, vai tik jaudīgs pieslēgums nepieciešams.

ĪSUMĀ:

  • Salīdzinot ar iepriekšējo rēķinu, vairāk maksās praktiski visās mājsaimniecībās.
  • Skaitliski mazākais šis pieaugums ir dzīvokļos – vidēji par sešiem eiro.
  • "Sadales tīkls" aicina skatīties absolūtās vērtības; runa par dažu eiro kāpumu.
  • Mājsaimniecībām ar lielāko pieaugumu aicina pārskatīt pieslēguma jaudu.
  • Politiķi apšauba vairākkārtīgā sadārdzinājuma pamatotību.

"Laipni lūgti jaunajā realitātē! Pārvades un sadales pakalpojumi no nepilniem septiņiem eiro uz 18 ar pusi" – šādi un līdzīgi ieraksti pārpludinājuši sociālos tīklus, kopš cilvēki saņēmuši elektrības rēķinus par jūliju, kad spēkā stājās jaunie – pārrēķinātie tarifi.

Salīdzinot ar iepriekšējo rēķinu, vairāk maksās praktiski visās mājsaimniecībās, bet skaitliski mazākais šis pieaugums ir dzīvokļos, kur 90% ir vienas fāzes pieslēgums un pieaugums ir vidēji par sešiem eiro. Privātmājās šādā situācijā ir vien trešā daļa īpašnieku, bet vēl trešdaļai rēķins augs par 12 līdz 15, un pārējiem – par vairāk nekā 18 eiro.

Daudziem tas nozīmē vairākkārtīgu tarifa pieaugumu, tomēr "Sadales tīkls" aicina procentus nerēķināt.

"Es aicinātu skatīties uz absolūtajām vērtībām, jo procenti izskan ļoti draudīgi, bet mēs šeit runājam par dažu eiro pieaugumu.

Sadales tarifs nav palielināts kopš 2016. gada, un, lai arī uzņēmums šajā laikā ir samazinājis darbinieku skaitu par vienu trešdaļu, arī mūs ir skārusi vispārējā inflācija," skaidroja valsts AS "Sadales tīkls" valdes locekle Kristīne Sarkane.

Mājsaimniecībām ar lielāko pieaugumu uzņēmums aicina pārskatīt pieslēguma jaudu – gan fāžu, gan ampēru skaitu. "Vai nepieciešams lielais ampēru skaits? Joprojām mums ir mājsaimniecības, kam ir 32, 40 ampēru pieslēgums. Un jāizvērtē, vai šāda pieslēguma jauda tiešām ir nepieciešama," norādīja Sarkane.

Līdzīgu padomu dod arī regulators, vienlaikus aicinot izvērtēt, vai jaudīgāks pieslēgums nebūs nepieciešams nākotnē, iegādājoties, piemēram, siltumsūkni vai indukcijas plīti, jo jaudu samazināt var par brīvu, bet tās palielināšana ir maksas pakalpojums.

Vienlaikus SPRK Enerģētikas departamenta direktors Jānis Negribs atzina: "Šis ir jaunais normālais...."

No tā ir arī ieguvēji, sacīja regulators – un tie ir lielie uzņēmēji. Tarifu atkal pārskatīt plānots tikai pēc pusotra gada.

"Šie tarifi ir vērtēti, izmaksas ir ekonomiski pamatotas un ņemtas vērā, un tomēr kopš iepriekšējā tarifu pieauguma septiņi gadi pagājuši, un šajā laikā izmaksas ir augušas," klāstīja SPRK pārstāvis.

To gan apšaubīja koalīcijas politiķi, norādot uz vairākkārtīgo elektrības cenas kritumu kopš pīķa pirms gada.

"Daļēji tika mazināts šis sadales tarifs, bet tas tāpat ir nesamērīgi liels, īpaši mājsaimniecībām," sacīja "Apvienotā saraksta" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) lēsa: "Būtu regulāri jāpārvērtē izmaiņas elektroenerģijas cenā, jo sadārdzinājums bija primāri pamatā tarifa celšanai, šobrīd cenas mainās."

"Protams, rodas jautājums, vai mūsu valsts regulators ir uzdevuma augstumos," piebilda premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Gan regulators, gan "Sadales tīkls" izvairās nosaukt, cik liela elektrības cena ir fiksēta jaunajā tarifā, vienlaikus "Sadales tīklā" uzsvēra, ka tā veido mazāko sadārdzinājuma daļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti