Zelta cena sasniedz rekordaugstu līmeni

Zelta cena otrdien, 5. martā, sasniegusi jaunu rekordu – 2140 ASV dolāru par unci. Pēdējās nedēļās strauji pieaugusi arī bitkoinu vērtība, kuru investori dēvē par digitālo zeltu, un otrdien kriptovalūta pārspēja savu iepriekšējo rekordu, ko uzrādīja 2021. gada 10. novembrī.

Zelta cena jau aptuveni gadu ir ar pieaugošu tendenci, un pieaugums ir mērāms 15% robežās, jo tradicionāli ekonomikas nenoteiktības periodos investori meklē ko mierīgāku, drošāku un stabilāku, un bieži vien tas ir zelts. Savā ziņā zelts ir kā barometrs tam, ko cilvēki domā par nestabilitāti un sagaidāmo naudas vērtību, tāpēc pēc lieliem zelta cenas kāpumiem var būt arī lieli kritumi.

Ekonomikas nenoteiktība nav vienīgais, tomēr svarīgākais faktors zelta vērtības pieaugumam, jo dārgmetāls ir taustāms aktīvs un mazāk riskants nekā akcijas. Ekonomikas nenoteiktība iet roku rokā ar ģeopolitiskiem aspektiem, kā arī investoru bažām un gaidām banku procentlikmju jautājumā un inflācijas svārstībām.

Viens no izturīgākajiem ieguldījumiem

Ja raugās dažu pēdējo gadu griezumā, tad zelta cenas pieaugumu vairoja pandēmija un pēc tam Krievijas pilna mēroga sāktais karš Ukrainā, kas ilgst jau vairāk nekā divus gadus.

Zelts tiek uzskatīts par vienu no izturīgākajiem ieguldījumiem, kad procentu likmes samazinās. Ienākumus nesošu aktīvu (piemēram, obligāciju) turēšana kļūst mazāk pievilcīga nekā dārgmetāla turēšana.

Tomēr daži ieguldītāji uzskata, ka zelts ir nodrošinājums pret inflāciju, liekot likmes, ka tas saglabās savu vērtību pat tad, ja tā sāks strauji pieaugt.

ASV medijs CNN norāda, ka investori procentlikmju samazinājumu gaida ar zināmām bažām un cerībām, jo Federālo rezervju sistēmas priekšsēdētājs Džeroms Pauels Kongresā sniegs ziņojumu, pēc kura, iespējams, varēs gūt skaidrāku priekšstatu par to, ko gaidīt no ASV Federālās rezerves sistēmas jeb vairāk nekā desmit reģionālo valsts banku apvienības turpmākajos mēnešos.

Tirgotāji uzskata, ka ir aptuveni 70% iespēja, ka vasaras sākumā politikas sanāksmē ASV Federālās rezerves sistēma samazinās likmes. Jāteic gan, kā šīs prognozes ir mazliet pieticīgākas, nekā tās bija gada sākumā, kad investori pauda dzelžainu pārliecību, ka likmju samazināšana ir nenovēršama.

Īstais brīdis gūt peļņu ar zeltu

Ja mērķis ir iegādāties zeltu, sagaidīt tā cenas pīķi un to pārdod, lai gūtu peļņu, šis ir īstais brīdis. Un, ja ir šāds mērķis – spekulēt uz zelta cenas pieaugumu – tad visbiežāk investori zeltu iegādājas caur finanšu instrumentiem jeb pie brokera vai bankā biržā tirgotu fondu, kurš atspoguļos zelta cenu.

Otrs variants ir fiziskais zelts, un tam ir dažādas formas un iespējas – gan izskata, gan svara ziņā. Piedāvājumi ir dažādi, tos var aplūkot zelta tirgotāju mājaslapās. Piemēram, jau visiem labi zināmie un noteikti filmās redzētie zelta stieņi, monētas.

Zelts ir īpašs ar to, ka pie ļoti maza izmēra monētai vai stienim ir liela vērtība. Vienas unces monēta pēc izmēra ir ļoti tuva divu eiro monētai, bet vērtība ir ap 2000 eiro.

Svarīgi zeltu glabāt drošā, sev zināmā vietā un par to neaizmirst.

Otrs variants ir iegādāties tā dēvēto papīra zeltu, un te ir trīs iespējas – biržas investīciju fondi (ETF), kas darbojas un tirgojas kā atsevišķas akcijas, zelta fjūčeri jeb nākotnes līgumi, kā arī zelta sertifikāti, kas kalpo par pierādījumu tam, ka jums ir noteikts zelta daudzums.

Te gan jābilst, ka investoru vidū valda divas pārliecības – vieni ir uzticīgi tikai un vienīgi fiziskam zeltam – nopērc, redzi un taustāmi sajūti savu ieguldījumu.

Tomēr netrūkst arī tādu ieguldītāju, kuri iegādājas papīra zeltu, lai gan šajā gadījumā zināms risks pastāv, jo nereti papīra zelts netiek nodrošināts ar fizisko zeltu.

Skaidrs ir viens: zelts ir gadu desmitiem pārbaudīts ieguldījuma veids, un dārgmetāla cena savā ziņā atspoguļo ekonomikas procesus. Šis brīdis zeltam ir uzvaras gājiens. Tiesa, ieguvums no tā ir tiem, kuri šobrīd zeltu vēlas pārdot, nevis iegādāties, jo cena ir sasniegusi kārtējo rekordu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti