Panorāma

Ukraiņiem priekšā otrā kara ziema

Panorāma

Panorāma

Augšdaugavas novadā meža vietā grib industriālo parku

Augšdaugavas novadā meža vietā grib industriālo parku

Augšdaugavas novada pašvaldība vēlas savā īpašumā iegūt 256 hektārus valsts meža zemes un par šo ideju Saeimā diskutē jau pusgadu. Pašvaldība vēlas tur izveidot industriālo parku. Konkrētus uzņēmumus, kas tur strādās, vai aplēses, kāds no tā varētu būt ieguvums, vietvara vismaz pagaidām sagatavojusi nav.

Pirmos jautājumus par ieceri sāka uzdot vietējie zaļie aktīvisti. Vides konsultatīvā padome vērsās Saeimā ar vēstuli, vēršot uzmanību – pašvaldība nav pietiekami izvērtējusi un pamatojusi, kāpēc parks jāveido vietā ar īpaši aizsargājamiem biotopiem un aizsargājamu sugu atradnēm. Turklāt paustas bažas – parkam zaļā gaisma vēl nav dota, bet kokus jau sāk izcirst.

Industriālo parku Augšdaugavas novads plāno veidot teritorijā, kur šobrīd plešas mežs. Daļā teritorijas ir veikta kailcirte, taču "Latvijas Valsts meži" (LVM) apgalvoja, ka mežu šeit atjaunotu, stādītu jaunus kociņus.

"Mēs kā reiz stāvam pie veiktas cirtes, kur tika saimniekots, jau zinot, ka šī teritorija varētu tikt dota industriālā parka izbūvei. Izvākti bojātie koki, mežs turpina dzīvot savu dzīvi," skaidroja LVM Dienvidlatgales reģiona Plānošanas vadītāja vietnieks Juris Romanovskis.

LVM stāstīja, ka šajā Daugavpils piepilsētas mežā vietējie nereti sēņo, dodas pastaigās, tāpēc iecere salīdzinoši lielā teritorijā būvēt parku ražotnēm un saules paneļiem izbrīna.

Pieņemot lēmumus par nepieciešamo dokumentāciju izstrādi, uz ko vasaras sākumā norādīja Vides konsultatīvā padome, pašvaldība ar ieceri ir atgriezusies Saeimā. Šoreiz diskutēts, vai šāda saimnieciskā darbība, lai atbalstītu komercdarbību, ir likumīga?

"Man grūti iedomāties, ka katrs viens deputāts, pie kura atnāktu Aizbalta kungs un teiktu: "Ai, tev te tādi 250 hektāri zemes, es te esmu izdomājis industriālo parku būvēt". Bez neviena papīra, bez neviena pamatojuma. Un jūs noteikti saņemtu katra deputāta atbalstu šim? Vienkārši dīvaini klausīties," pauda Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere.

Vitālijs Aizbalts (Latgales partija) ir Augšdaugavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks, kas jau pirms gada klāstīja par investoriem, tostarp kādu lietuviešu kokapstrādes uzņēmumu.

"Es domāju, ka nevienā vietā uzņēmēji nestāv vietā un negaida. Investoriem ir jāpiedāvā, un viņi izvēlas, un viņiem ir konkrētas prasības," skaidroja Aizbalts.

Konkrētā vieta atrodas blakus dzelzceļam, augstsprieguma līnijai, galvenajai šosejai starp Rīgu un Daugavpili. Vienlaikus, turpat netālu pašvaldības iecerējušas vēl citu industriālo parku – bijušas Daugavpils lidostas teritorijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti