Brocēnos, Aizkrauklē un Ikšķilē samazināsies siltumenerģijas tarifi

Siltumenerģijas tarifs ar 19. jūniju būs zemāks Brocēnos, bet ar 1. jūliju gala tarifi lietotājiem būs zemāki arī Aizkrauklē un Ikšķilē, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK), kas izvērtējusi un izskatījusi siltumenerģijas gala tarifus  trim siltumapgādes komersantiem, operatoriem un vienam siltumenerģijas ražotājam.

Ar šā gada 19. jūniju Brocēnos siltumenerģijas tarifs būs 94,66 eiro par megavatstundu (MWh) līdzšinējo 120,51 eiro/MWh vietā (par 21,5% zemāks). Siltumenerģijas tarifa izmaiņas ir saistītas ar kurināmā resursu cenu samazinājumu. Komersants, veicot publisko iepirkumu, noslēdza jaunus kurināmā piegādes līgumus, starp visiem piedāvājumiem izvēloties zemāko piedāvājuma cenu.

Ar šā gada 1. jūliju Aizkrauklē siltumenerģijas tarifs būs par 7,2% zemāks, un tas būs 72,06 eiro/MWh. Tarifs samazinājies, pateicoties dabasgāzes cenas samazinājumam biržā. Tāpat no šā gada 1. jūlija lietotājiem Ikšķilē siltumenerģijas tarifs samazināsies par 1,9% un būs 91,84 eiro/MWh. Arī šajā gadījumā tarifa samazinājums saistīts ar dabasgāzes cenas samazināšanos biržā. 

AS "Valmieras piens" siltumenerģijas ražošanas tarifs ar šā gada 1. jūliju samazināsies par 2,3% un būs 75,49 eiro/MWh. Ražošanas tarifa izmaiņas saistītas ar dabasgāzes cenas kritumu biržā. "Valmieras piena" siltumenerģijas ražošanas tarifs ietekmē SIA "Valmieras ūdens" siltumenerģijas gala tarifa aprēķinu, par kuru arī saņemts jauns komersanta paša noteiktā tarifa aprēķins.

SPRK skaidroja, ka visiem minētajiem komersantiem ir piešķirta regulatora atļauja pašiem noteikt tarifus, ja mainās kurināmā cena, iepirktās siltumenerģijas izmaksas vai pārdotās elektroenerģijas cena. Ikreiz, kad mainās minētie ietekmējošie faktori, komersanti iesniedz tarifus SPRK izvērtēšanai. Līdz ar to gada laikā tarifi vienam komersantam var mainīties vairākas reizes – gan pieaugt, gan samazināties.

Noteikto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinu un pamatojumu visi komersanti iesnieguši laikā no šā gada 17. maija līdz 22. maijam. SPRK, izvērtējot komersantu iesniegto pamatojumu, secināja, ka noteiktie (piedāvātie) tarifi ir pamatoti un atbilstoši metodikai.

Kopumā SPRK izskatīšanā ir vairāk nekā 30 pilno siltumapgādes tarifu projektu Latvijā.

SPRK tarifus apstiprina bez pievienotās vērtības nodokļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti