Latvijā pērn jaunreģistrēto uzņēmumu skaits pārsniedzis likvidēto

Aizvadītajā gadā likvidēti 7844 uzņēmumi, kas ir mazākais likvidēto uzņēmumu skaits kopš 2015. gada, liecina "Lursoft" pētījuma dati.

Pēc tam kad pēdējos septiņus gadus likvidēto uzņēmumu skaits ik gadu pārsniedza jaunreģistrēto, pērn reģistrēta pozitīva tendence – jauno uzņēmumu atkal bijis vairāk nekā likvidēto. "Lursoft" dati rāda, ka jauno uzņēmumu 2023. gadā bijis par 928 vairāk nekā likvidēto.

Ja salīdzina ar gadu iepriekš, aizvadītajā gadā likvidēto uzņēmumu skaits sarucis par 28,4%. Salīdzinot ar 2019. gadu, kad tika reģistrēts visu laiku lielākais likvidēto uzņēmumu skaits, pērn likvidēto uzņēmumu bijis pat trīs reizes mazāk.

Dati par jaunreģistrētajiem un likvidētajiem uzņēmumiem pēdējo 10 gadu periodā liecina, ka šajā laika posmā kopējais uzņēmumu skaits Latvijā sarucis par vairāk nekā 27,6 tūkstošiem. "Nenoliedzami šo statistiku būtiski ietekmējusi īpaši laika posmā no 2017. līdz 2019. gadam masveidā veiktā uzņēmumu vienkāršotā likvidācija. Tomēr jāatzīst, ka arī citos gados likvidēto uzņēmumu skaits – salīdzinājumā ar jaunreģistrētajiem – saglabājies ļoti augsts," paziņojumā medijiem skaidroja "Lursoft" valdes locekle Daiga Kiopa.

2023. gadā likvidēto uzņēmumu vidējais vecums ir 9 gadi. To vidū ir gan uzņēmumi, kas dibināti 1991. gadā, gan arī firmas, kas savu darbību uzsākušas tikai pagājušajā gadā. Teju puse no visiem likvidētajiem uzņēmumiem, kas dibināti 1991. gadā, ir individuālie uzņēmumi, taču to vidū arī savulaik plaši pazīstamais parfimērijas ražotājs AS "Dzintars", kas jau kopš 2008. gada bija strādājis ar zaudējumiem.

"Lursoft" izpētījis, ka no visiem uzņēmumiem, kas likvidēti 2023. gadā, 97 nav nemaz sagaidījuši savu pirmo gada darbības jubileju. 65 no tiem ir individuālie komersanti un nodarbojas ar sauszemes pārvadājumiem.

No visiem aizvadītā gadā likvidētajiem uzņēmumiem 78,9% bijušas sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA), bet vēl 8,3% – individuālie komersanti. Pēdējos sešos gados Latvijā ik gadu piereģistrēti 600–700 jauni individuālie komersanti, tomēr jau pirmajā darbības gadā aptuveni 10% no tiem tiek likvidēti.

Teju 83% pērn likvidēto uzņēmumu jau bijusi apturēta saimnieciskā darbība vai arī reģistrēta darbības izbeigšana, savukārt teju trešdaļai uzņēmumu likvidācijas brīdī bija uzkrāts nodokļu parāds, kas pārsniedz 150 eiro. 2023. gadā likvidēto uzņēmumu kopējais nodokļu parāds uz likvidācijas brīdi sasniedza 66,8 miljonus eiro, norādīja "Lursoft", atsaucoties uz Valsts ieņēmumu dienesta publiskoto informāciju.

Maksātnespējas process iepriekš bijis kopumā 286 pērn likvidētajiem uzņēmumiem.

Tāpat kā iepriekš, arī 2023. gadā visbiežāk starp likvidētajiem uzņēmumiem ir mazumtirdzniecību un vairumtirdzniecību pārstāvoši komersanti, savukārt trešais lielākais likvidēto uzņēmumu skaits aizvadītajā gadā reģistrēts transporta nozarē. Šī nozare ir līderpozīcijās arī jaunreģistrēto uzņēmumu vidū, un tas skaidrojams ar taksometru pakalpojumu sniedzēju reģistrēšanos.

Starp nozarēm ar lielāko likvidēto uzņēmumu skaitu 2023. gadā arī nekustamo īpašumu joma, būvniecība, tāpat arī augkopība un lopkopība. Jāpiebilst gan, ka starp likvidētajiem augkopības un lopkopības uzņēmumiem vairākums ir zemnieku saimniecības. Vairāk nekā 60% no tām reģistrētas 90. gadu sākumā.

Nozares, kurās 2023. gadā likvidēts visvairāk uzņēmumu:

  1. Mazumtirdzniecība, izņemot automobiļus un motociklus: 906 uzņēmumi;
  2. Vairumtirdzniecība, izņemot automobiļus un motociklus: 473 uzņēmumi:
  3. Sauszemes transports un cauruļvadu transports: 458 uzņēmumi;
  4. Operācijas ar nekustamo īpašumu: 453 uzņēmumi;
  5. Specializētie būvdarbi: 383 uzņēmumi;
  6. Augkopība un lopkopība, medniecība un saistītas palīgdarbības: 348 uzņēmumi;
  7. Ēdināšanas pakalpojumi: 291 uzņēmums;
  8. Ēku būvniecība: 272 uzņēmumi;
  9. Datorprogrammēšana, konsultēšana un saistītas darbības: 251 uzņēmums;
  10. Pārējo individuālo pakalpojumu sniegšana: 244 uzņēmumi.

"Lursoft" pētījumā izmantoti Uzņēmumu reģistra un Valsts ieņēmumu dienesta publiskota vispārpieejama informācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti