Panorāma

Žurnālisti ceļ trauksmi par steigu Informācijas atklātības likuma grozījumu virzīšanā

Panorāma

Panorāma

Iedzīvotāji maz informēti par izmaiņām gāzes tirgū

Ielu aptauja: iedzīvotāji maz informēti par gāzes tirgus pilnīgu atvēršanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Dabasgāzes tirgu atverot arī mājsaimniecību sektorā, pašlaik vēl nav skaidrs, cik mājsaimniecību maina gāzes piegādātāju. Pašlaik "Latvijas gāzes" klienti ir lielākā daļa gāzes patērētāju – 360 000 mājsaimniecību.

Datus par to, cik mājsaimniecību pēdējā laikā ir mainījušas gāzes piegādātāju, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija nesniedz, bet informē, ka AS "Latvijas gāze" klientu vidū pērn bija 357 tūkstoši mājsaimniecību. Šogad to skaits pārsniedzis 360 tūkstošus. Citiem gāzes tirgotājiem pērn klientu vidū bija ap 20 tūkstošiem mājsaimniecību.

Uzrunāto iedzīvotāju attieksme pret izmaiņām ir dažāda.

"Man nav [gāzes]. Esmu atslēdzis nost, lai man nebūtu gāzes. Tāpēc, ka par dārgu tajā laikā iznāca. Es ar elektrību. Kad man vajag, uzsildu ūdeni un kaut kādu zupiņu izvāru," pastāstīja liepājnieks Gunārs.

"Atteicos no gāzes vispār. Ziniet, man plīts – divas elektrības, divas gāzes bija. Tagad noņēmu vispār šīs divas, gatavoju tikai uz diviem [riņķiem] ar elektrību," pastāstīja liepājniece Madara.

Latvijas reģionos aptaujātie iedzīvotāji pauda bažas par gāzes cenām. Savukārt lēmumam, lai mainītu piegādātāju, trūkstot plašākas informācijas.

"Noteikti, ka apsvērtu piedāvājumus. Bet šobrīd neesmu tā iedziļinājušies tajā. Gāzes cenas, protams, varētu būt zemākas, bet es šaubos, ka tās cenas būtiski mainītos," sacīja Madara.

"Nē, pagaidām es neesmu neko dzirdējusi, bet, ja varēs mainīt, noteikti es to darīšu," sacīja Tamāra.

Ir iedzīvotāji, kuri gāzes tirgus izmaiņām seko līdzi, taču ar jauna piegādātāja izvēli ir piesardzīgi.

"Man šķiet, ka jaunajiem gāzes piegādātājiem cenai ir jābūt zemākai tāpēc, ka viņi plāno tikai ienākt tirgū. Un atkarībā no cenas mēs varēsim ieekonomēt," sprieda daugavpilietis Aleksandrs.

"Es šobrīd dzirdu, ka būs mazāka cena. Bet tā principā es neskatos, kad. Man vienalga. Vienalga es maksāju. (..) Man šķiet, ka nav nekāda jēga [mainīt piegādātāju]. Kā būs, tā būs," sacīja liepājniece Ludmila.

"Jau ilgus gadus kā izmantoju, tā izmantoju vienu pārdevēju," sacīja rēzekniete Anna.

"Nu, es negribu mainīt. Es negribu. Kas ir labāks? Es lasīju, bet es neņēmu galvā," pauda rēzekniete Felicija.

KONTEKSTS:

Latvijā dabasgāzes tirgus tika atvērts 2017. gadā. Bet, lai nodrošinātu pakāpenisku tā atvēršanu, mājsaimniecībām pēdējos gados ir bijusi izvēle – turpināt saņemt dabasgāzi kā saistītajam lietotājam no publiskā tirgotāja "Latvijas gāzes" par regulatora apstiprinātu tarifu vai arī iegādāties dabasgāzi par tirgus jeb neregulētu cenu no jebkura reģistrētā tirgotāja.

Līdz šim vienīgais komersants, kurš piedāvā iegādāties dabasgāzi mājsaimniecību lietotājiem par tirgus cenu, ir AS "Latvenergo" ar tirdzniecības zīmolu "Elektrum".

Savukārt no 1. maija, kad tiks pilnībā atvērts dabasgāzes tirgus mājsaimniecībām, pakalpojumu sāks piedāvāt arī Igaunijas "Eesti Gaas" meitassabiedrība "Elenger".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti