LDDK prezidents: Jaunajai nodokļu sistēmai jāpalīdz uzņēmējiem iziet no pelēkās ekonomikas

Latvija ekonomikas attīstībā atpaliek no kaimiņvalstīm Lietuvas un Igaunijas, tāpēc nepieciešams mainīt domāšanu un nodokļu sistēmu, palīdzot uzņēmumiem iziet no pelēkās ekonomikas. Tas motivētu uzņēmējus attīstīt eksportu, piesaistītu investīcijas un veidotu jaunas darbavietas, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Andris Bite.

Bite pastāstīja, ka nodokļu politikas darba grupā trešdien sociālo partneru, ministriju un politisko spēku redzējums apkopots vienā tabulā. "Mēģinājām noformulēt, kādas pamatnostādnes gribam kā valsts sasniegt jaunajā nodokļu sistēmā un tad radīt vietni, datubāzi, kurā varam sistēmu modelēt," norādīja Bite, paužot, ka uzņēmējiem izmaiņas nodokļos gribētos ātrākas, tomēr "ne vienmēr valsts pārvaldē viss notiek ļoti ātri". "Labāk, ka izdarām to vēlāk, bet kvalitatīvi."

Latvija ekonomikas attīstībā atpaliek no kaimiņvalstīm Igaunijas un Lietuvas, tāpēc nepieciešams mainīt domāšanu "no valsts budžeta piepildīšanas uz ekonomikas attīstīšanu", sprieda Bite. Tādējādi ekonomika augtu, vietējie uzņēmumi attīstītu eksportu, piesaistītu investīcijas un jaunas darbavietas.

LDDK uzskata, ka uzņēmējiem svarīgi balstīt savu darbību Latvijā, vienlaikus attīstot eksportu pasaulē.

Runājot par jaunās nodokļu sistēmas pamatnostādnēm, Bite norādīja, ka LDDK rosinājusi uzlabot darbaspēka nodokļu sloga konkurētspēju, kliedējot pelēko ekonomiku, uzlabojot arī ar darba algu saistīto izmaksu konkurētspēju.

"Otra lieta ir nodokļu sistēmas vienkāršošana, ko mazam uzņēmējam grūti saprast," sacīja Bite.

"Trešā lieta ir mazā biznesa regulējums, lai visiem uzņēmumiem būtu iespējams iziet no pelēkās zonas, lai būtu vieglāka un samaksājama nodokļu sistēma."

Bite uzskata, ka tas ļautu daudziem, kuri spiesti dzīvot pelēkajā ekonomikā, pāriet uz balto ekonomiku.

Jaunās nodokļu sistēmas mērķis būtu izveidot sistēmu, kas strādā, nevis ko apiet, vērtēja Bite.

KONTEKSTS:

Finanšu ministrs šā gada februāra sākumā paziņoja, ka Finanšu ministrija (FM) gatavojas caurskatīt visus nodokļus, vai tie efektīvi strādā. Plānots strādāt ar koalīcijas un sociālo partneru iesniegtajiem priekšlikumiem par nodokļu izmaiņām, ko arī vērtēs.

Šā gada aprīļa sākumā ar saviem priekšlikumiem iespējamajām nodokļu izmaiņām nāca klajā Latvijā lielākās darba devēju organizācijas. Tās tostarp rosināja Latvijā ieviest obligāto veselības apdrošināšanu un izvērtēt iespēju esošos iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumus aizvietot ar pabalstu.

Trešdien, 2. augustā, pirmo reizi pēc vasaras pārtraukuma kopā sanāca nodokļu politikas darba grupa, Finanšu ministrijai partneriem ieskicējot plašu iespējamo nodokļu izmaiņu spektru, par ko tagad jādiskutē.

Klātesošie uzņēmēji atzina – konkrētības vēl nav, bet steigties politiķus nemudina. Latvijas Televīzijas aptaujātie ekonomikas eksperti ir vienisprātis – politiķu un uzņēmēju mērķis ar nodokļu izmaiņām nodrošināt ekonomikas izaugsmi nav sasniedzams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti