Pasaules panorāma

Tuvo Austrumu "pulvermuca"

Pasaules panorāma

Zīmju valodā. Pasaules Panorāma

"Evergrande" sabrukums: sekas uz Ķīnas un pasaules ekonomiku

Ķīnas nekustamā īpašuma milža «Evergrande» krahs. Kā tas ietekmēs Ķīnas un pasaules ekonomiku

Šonedēļ ekonomikas ziņu virsrakstus pāršalca vēsts, ka Honkongas tiesa uzdevusi likvidēt Ķīnas nekustamo īpašumu gigantu "Evergrande". Tas savulaik bija lielākais nekustamo īpašumu uzņēmums Ķīnā un starp ievērojamākajiem visā pasaulē.

Kompānijas noriets šobrīd kļuvis par simbolisku stāstu gadiem ilgai Ķīnas nekustamā īpašuma tirgus krīzei.

Ķīnas nekustamā īpašuma tirgus satricinājumi palielina risku, ka domino efekts var skart plašāku pasauli un arī Latviju.

Aisberga redzamā daļa

Ķīna ir pasaulē otra lielākā ekonomika, kuras attīstība vēl šajā gadsimtā pārsniegusi pat 14 procentus gadā, taču šobrīd piebremzējusies.

Lai gan pērn reģistrētā pāris procentu izaugsme uz pasaules fona neizskatās slikti, Ķīna ar to lepoties nevar. Būtisks iemesls ir nekustamo īpašumu tirgus, kas veido apmēram 25 procentus no visas valsts ekonomikas.

Eksperti atzīmē, ka problēmas ar "Evergrande" varētu būt vien aisberga "redzamā daļa", jo finanšu grūtības ir arī citiem nozares uzņēmumiem.

"Sliktais scenārijs ir, ka tas ir tikai papildu pierādījums lielam īpašuma burbulim Ķīnā. Un ziniet, "Evergrande" sabrukums daudzējādā ziņā bija tā sekas. Tieši tad, kad Pekina 2020./21. gadā samazināja aizdevumus nekustamā īpašuma attīstītājiem, "Evergrande" patiešām nokļuva nopietnās nepatikšanās," skaidro Dienvidvelsas Universitātes Biznesa skolas ekonomists Ričards Holdens.

Ķīnas vadībai būs jāpieņem smags lēmums

Pirmās ziņas par "Evergrande" nespēju norēķināties ar kreditoriem izskanēja vairāk nekā pirms diviem gadiem. Kopš tā laika situācija nav uzlabojusies, un šobrīd tiek lēsts, ka kopējā uzņēmuma parāda summa sasniegusi ap 300 miljardus ASV dolāru.

"Ilgu laiku "Evergrande" un tā kreditori ir cīnījušies, lai panāktu vienošanos par situācijas atrisināšanu. Acīmredzot, tas nav izdevies, un tāpēc Honkongas tiesa likusi viņus likvidēt. Taču ar to ir saistītas juridiskas problēmas, kuras ne vienmēr var attiekties tādā pašā mērā plašākā Ķīnā," spriež Holdens.

Proti, lēmums uzdot "Evergrande" likvidēt Honkongā automātiski nenozīmē, ka tas būs jādara arī pārējā valsts teritorijā, jo tai ir atsevišķa jurisdikcija.

Turklāt jāņem vērā, ka tieši pārējā Ķīnas teritorijā atrodas ap 90 procentiem uzņēmuma aktīvu.

Par to vēl būs jālemj citām Ķīnas tiesām, kuru lēmumos liela ietekme varētu būt arī valstī valdošajai Komunistiskajai partijai. Tai priekšā ir liela izšķiršanās – glābt kompāniju vai ļaut tai nogrimt.

Ķīnas problēmas var iet plašumā

"Ķīna ir aptuveni līdzīgā situācijā, kā ASV bija 2007. gadā, kad ir potenciāls diezgan būtisku problēmu cēlonis. Ja valdība neiesaistās un šo procesu nenokontrolē, tas var tiešām izvērsties par pietiekami masveidīgu turbulences avotu gan Ķīnas ekonomikā, gan politikā," brīdina "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis.

"Jo ir skaidrs, ka šobrīd šie iepriekš pārdotie mājokļi ir 1,5 miljonam ķīniešu, kuri, ļoti iespējams, netiks pie saviem mājokļiem. Un tas ir pietiekami liels skaits. Mēs esam redzējuši, ka zināmas demonstrācijas ir bijušas jau iepriekš."

Tā kā sagaidāms, ka šis process atstās lielu ietekmi uz Ķīnu iekšēji, varētu tikt nobremzēta arī globālā ekonomiskā izaugsme, LTV raidījumam "Pasaules panorāma" skaidroja ekonomists.

Tas, savukārt, atstātu iespaidu uz preču pieprasījumu, kas noteiktos gadījumos Latvijai var izrādīties izdevīgs.

"Tas samazinātu daudzu izejvielu cenas, samazinātu spiedienu uz daudzu sektoru izmaksām, kas varbūt nāktu kā pozitīvs virziens," norāda Gašpuitis.

Tomēr, visdrīzāk, būtu arī negatīvā puse.

Ķīnas krīze ietekmēs arī Vāciju un Latviju

"Ķīnas ekonomikas palēninājums rada būtiskas bažas Vācijas ekonomikai. Un Vācija savukārt ir ļoti, ļoti svarīgs tirdzniecības partneris Latvijai," spriež "Swedbank" galvenā ekonomiste Latvijā Līva Zorgenfreija.

"Ja Vācijas eksports uz Ķīnu sarūk, tad problēmas būs arī mums, kas piegādājam dažādas izejvielas, komponentes Vācijas rūpniecības sektoram. Pieprasījums ir vājāks. Līdz ar to pastarpināti – bet jā, mēs arī jūtam šo Ķīnas ietekmi," secina Zorgenfreija.

Iespaidu uz Ķīnas ekonomiku "Evergrande" gadījums varētu atstāt arī ārvalstu investīciju ziņā. Ja kompānija neatmaksās naudu kreditoriem, tas Ķīnu padarīs mazāk pievilcīgu investīcijām.

Te gan jāpiebilst, ka nepalīdz arī valsts pēdējos gados īstenotā politika, kas daļu investoru atbaida jau patlaban.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti