Rīta Panorāma

Intervija ar LTV laika ziņu redaktoru Tomu Brici

Rīta Panorāma

Intervija ar CERT.LV vadītāju Baibu Kaškinu

Kazu ferma Spānijā novērtēta Eiropas Savienības bioloģisko saimniecību konkursā

Par ES labāko bioloģisko saimniecību atzīta arī kazu ferma Spānijā

Vienu no galvenajām balvām Eiropas Savienības (ES) bioloģisko saimniecību konkursā saņēmusi kazu audzētāja no Spānijas Klāra Benito. Viņas saimniecība netālu no galvaspilsētas Madrides arī palīdz saglabāt dabisko ekosistēmu.

Saimniece ir diplomēta māksliniece, kas pirms astoņiem gadiem nolēma mainīt savu dzīvi. Patlaban viņai ir 130 kazas, kas barojas dabiskās ganībās, bet tiek uzmanītas ar jaunāko tehnoloģiju palīdzību.

Ganāmpulku teritorijā palīdz noturēt virtuālais žogs un īpašas dzīvnieka kaklasiksnas. Ar globālo pozicionēšanas sistēmu savienotās iekārtas darbina saules baterijas, un tās dod skaņas signālu vai strāvas triecienu, ja dzīvnieks tuvojas robežai.

Saimniecība ražo veselīgu gaļu un pienu, bet ganībās izveidojusies daudzveidīga ainava ar klinšu rozēm, zālāju un noganītu zemi. Šāds biotops palīdz pasargāt no savvaļas ugunsgrēkiem, kas globālās sasilšanas dēļ pēdējā laikā kļūst aizvien biežāki.

Balvu 2021. gadā nodibināja Eiropas Komisija vienlaikus ar rīcības plānu bioloģiskās ražošanas attīstībai. Tās mērķis ir apbalvot labākās un novatoriskākās saimniecības, kas palīdz samazināt lauksaimniecības ietekmi uz vidi un klimatu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti