Panorāma

Rīgas dobēs – Patmalnieces glezna un Dziesmu svētku noskaņa

Panorāma

Premjers piedāvā paplašināt valdības koalīciju

Likvidēs Kuldīgas maizes ceptuvi

«Kuldīgas maizes ceptuves» mazākuma akcionāri neizpratnē par maiznīcas slēgšanu

Pēc nedēļas likvidēs vienu no Kuldīgas lielajiem uzņēmumiem – "Kuldīgas maizes ceptuvi", bez darba atstājot vairākus desmitus cilvēku. "Tā bija neatņemama pilsētas sastāvdaļa," – tā par ceptuvi sacīja kuldīdznieki. Neizpratnē par šādu lēmumu ir uzņēmuma mazākuma akcionāri.

Ziņa, ka tiek likvidēta "Kuldīgas maizes ceptuve", iedzīvotājiem nāca kā auksta ūdens šalts. Bez darba 10. jūnijā paliks vairāk nekā 60 cilvēku, un punkts tiek pielikts vienam no Kuldīgas senākajiem uzņēmumiem. Ielās sastaptie kuldīdznieki par šādu lēmumu veltīja asus vārdus uzņēmuma vadībai.  

Kuldīdzniece Liesma Lagzdiņa:  "Tas ir milzīgs zaudējums, tas ir milzīgs. Lai nu kam, maizītei nu nevajadzēja ķerties klāt ar mantraušu nagiem."

Kuldīdznieks Imants Vingolds: "Tās ir lielas bēdas, liels kreņķis, esmu neapmierināts ar to, ko Šternberga kungs dara. Un nu nav lāgā."

SIA "Kuldīgas maizes ceptuve" 100 % pieder uzņēmumam "Kuldīgas RPB", kurā visvairāk daļu ir Dāvidam Šternbergam. Pavisam te ir 49 dalībnieki. Uzņēmuma īpašnieks intervijai nepiekrita, bet īsā telefonsarunā, kuru drīz vien pārtrauca, par galveno iemeslu uzņēmuma likvidācijai minēja šo lielo dalībnieku skaitu.

"Laiks rādīs. Kaut kas iet uz priekšu, varbūt izdosies. Iespējams, izdosies, jo tur vajadzīgi nevis 49 īpašnieki, bet viens īpašnieks. Tas nav tas darbs," sacīja SIA "Kuldīgas RPB" vadītājs Šternbergs.

Ilma Slišāne, kurai "Kuldīgas RPB" pieder 17,89% daļu, nepiekrita uzņēmuma vadītāja apgalvojumam, noraidot arī citos medijos izskanējušos likvidācijas iemeslus, piemēram, apjoma samazināšanos. Viņa uzsvēra, ka pērno gadu ceptuve beigusi ar 63 000 eiro lielu peļņu.

"Šeit bija tāda vienpersoniska darbība. Nekāda informācija netiek sniegta dalībniekiem, arī tā saucamajās gada pārskatu apstiprināšanas sapulcēs.

Un tas viss liek secināt, vai tur nav kaut kāda personiskā interese, aprēķins cits," vērtēja SIA "Kuldīgas RPB" dalībniece Slišāne.

"Skrundas televīzijas" uzrunātie maizes ceptuves darbinieki paust savu viedokli nevēlējās. Vietējā laikrakstā "Kurzemnieks" viens no ilggadējiem darbiniekiem anonīmi pastāstījis, ka likvidācija neesot pārsteigums, jo pēdējos gados nav domāts par attīstību un konkurētspēju. Arī paaudžu nomaiņa tikpat kā nav bijusi.

Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) neslēpa, ka ziņa par kolektīvo cilvēku atlaišanu nākusi negaidīti, jo uzņēmums bija pieteicis aktīvas vakances vēl līdz 31. maijam. Vai visi atlaistie darbinieki vērsīsies aģentūrā, nav zināms.

"Vienīgi pēc zvaniem, ko esam saņēmuši no pašiem cilvēkiem. Ir tādi, kam tā ir bezmaz vienīgā darbavieta, garu mūžu nostrādājuši. Ja persona ir pensijas vecumā vai ir vairākas darbavietas, tad nemaz nebūs šis bezdarbnieka statuss nepieciešams. Nav un nav viennozīmīgi pateikts, ka visi šie darbinieki nāks pie mums," norādīja NVA Ventspils filiāles vadītāja Sandra Krinkele.

Kuldīgas novada domē atzina, ka ir notikušas sarunas ar citiem uzņēmējiem, kas varētu speciālistiem piedāvāt darbu savos līdzīga profila uzņēmumos.

"Ir vairāki uzņēmumi, kas ir izrādījuši interesi par, pilnīgi iespējams, arī uzņēmumu pārpirkšanu. Bet es saprotu, ka šis variants no mūsu uzņēmējiem īsti nav viņu vēlmēm, viņu varbūt redzējumam neatbilst šis piedāvājums. Tā varbūt būtu korektāk teikt, un šobrīd šis process virzās šādā virzienā," teica Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astaševska ("Kuldīgas novadam").

Maizes ceptuves darbinieku tikšanās ar NVA un domes pārstāvjiem plānota 8. jūnijā. Vai kāds uzņēmējs šo nodarbošanos turpinās un vai izstrādātās receptes nekļūs tikai par vēsturi, šobrīd nav zināms.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti