Panorāma

Prezidents aicina izmaksāt kompensāciju Rusiņa upures bērniem

Panorāma

Nacionālais teātris pārmaiņu priekšā

Rēzeknei iesaldēta ES fondu nauda interešu konflikta riska dēļ

Rēzeknes mēra radu firma turpina saņemt domes pasūtījumus; tā dēļ apturēts ES finansējums

Rēzeknes mēra Aleksandra Bartaševiča radiniekiem piederošais būvniecības uzņēmumu SIA "Latgalija" turpina saņemt pašvaldības pasūtījumus, Latvijas normatīvie akti nav pārkāpti, bet vai arī Eiropas – tas būtu jāvērtē. Tāpēc jau pirms diviem gadiem Centrālā finanšu līgumu aģentūra apturējusi maksājumu izmaksu vairākos projektos. Ne Rēzeknes mērs, ne viņa brālis, būvuzņēmuma vadītājs, interešu konfliktu nesaskata, un "Latgalija" turpina gan iesāktos projektus, gan piedalās jaunos iepirkumu konkursos.   

No Rēzeknes pašvaldības budžetā trūkstošajiem 3,9 miljoniem, salīdzinoši neliela summa, 358 000 eiro trūkst, lai pabeigtu kāda bērnudārza siltināšanu. Pirmsskolas izglītības iestādē "Rotaļa" darbi apstājušies pusratā.

Tos šopavasar iesāka būvfirma "Latgalija". Uzņēmums pieder Rēzeknes mēra Aleksandra Bartaševiča (ievēlēts no "Saskaņas", bet partiju pameta) brālim un sievai. Eiropas Savienības fondu revīzijas iestāde 2021. gadā ziņoja – "norādām uz interešu konflikta risku".

Finanšu ministrijas Eiropas Savienības fondu revīzijas departamentā norādīja: "Kaut arī konkrētajā gadījumā atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem interešu konflikts nav konstatējams,

tomēr Revīzijas iestādes ziņojumā norādījām uz interešu konflikta risku, kas ietver arī reputācijas risku."

Atsaucoties uz to, Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) apturēja maksājumus vairākos projektos, kur iepirkumus realizē "Latgalija" un "Latgales būve", vēl viena Mihailam Bartaševičam piederošā būvfirma.

"Aģentūras pusē mums joprojām nav pārliecības par šī interešu konflikta riska neesamību. Mēs joprojām gaidām rezultātus, kas ir procesā," informēja CFLA Juridiskā departamenta vadītāja Alda Apsīte.

Izvērtējumu veica Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, interešu konfliktu nekonstatējot.

Pērn decembrī Rēzeknes valstspilsētas pašvaldībā ieradās OLAF jeb Eiropas Biroja krāpšanas apkarošanai darbinieki.

Domnīcas "Providus" pētniece Līga Stafecka norādīja, ka "Latvijas problēma ir tā, ka mūsu Interešu konflikta novēršanas likums ir ļoti  aprakstošs. Līdz ar to ir grūti ar šo likumu pasargāt lietas, kurās varbūt no tālāka skatījuma var redzēt, ka tur ir šaubas par godprātīgu rīcību."

Savukārt Eiropas Savienības iepirkumu direktīva ļauj interešu konfliktu interpretēt plašāk un līdz ar to ātrāk reaģēt uz riskiem, vērtē pētniece, un līdzīgi norāda arī Finanšu ministrijas Eiropas Savienības fondu revīzijas departamentā.

Rēzeknes mērs uzskata, ka pašvaldība kļuvusi par situācijas ķīlnieku.

 "Šeit es pilnībā noņemu atbildību no pašvaldības, jo nedrīkst tā būt, ka visi Latvijas likumi ir ievēroti, bet CFLA iesaldē maksājumu, atsaucoties uz kaut kādu Eiropas Komisiju," domes sēdē pauda mērs.

"Interešu konflikta nav" – tāpat telefonsarunā Latvijas Televīzijai komentē Mihails Bartaševičs.

Sākotnēji Rēzeknē ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu plānoja remontēt vēl vienu bērnudārzu, šoreiz iepirkumā noraidot "Latgales būves" piedāvājumu. Mēra brāļa uzņēmums vērsās Iepirkumu uzraudzības birojā.

"Izvērtējot tika secināts, ka atbilstoši regulējumam, nav pamata izslēgt pretendentu no dalības iepirkumā," informēja Iepirkumu uzraudzības biroja vadītājs Atis Lapiņš.

Rēzeknes pašvaldībā atzīst, ka esot arī jauni iepirkumu konkursi, kuros pieteikumu sniedz "Latgalija" un "Latgales būve".

Rēzeknes Pilsētvides un attīstības pārvaldes vadītājs Georgijs Orlovs, jautāts, kāpēc šis uzņēmums tik bieži Rēzeknē uzvar konkursos, sacīja: "Mans personīgais viedoklis ir tāds, ka šis uzņēmums ieņem vidēji liela uzņēmuma nišu šeit reģionā."

Interešu konflikta riska dēļ iesaldētā Eiropas Savienības līdzfinansējuma kopējais apjoms ir apmēram 1,5 miljoni eiro, lēš pašvaldības Pilsētvides un attīstības nodaļā.

KONTEKSTS:

LTV jau pirms 5 gadiem vēstīja, ka uzņēmums "Latgalija", kas pieder Rēzeknes mēra Aleksandra Bartaševiča ("Saskaņa") sievai un brālim, regulāri uzvar pašvaldības iepirkumos. "Latgalija" kādreiz piederējusi Rēzeknes mēram kopā ar brāli, bet kopš Bartaševičs kļuva par domes priekšsēdētāju, viņa vietu uzņēmumā ieņēma sieva. Bartaševičs jau toreiz pauda, ka atbildīgās iestādes interešu konfliktu nesaskatīja, un viņš problēmu neredz.

Tagad Rēzeknes pilsēta ir nonākusi smagā finansiālā situācijā – izdevumu segšanai šim gadam tai pietrūkst 3 miljonu eiro. Lai ieekonomētu līdzekļus, pašvaldības vadības uzdevumā iestāžu un pārvalžu vadītāji ir sagatavojuši priekšlikumus darbinieku skaita samazināšanai.  Pašlaik Rēzeknes pašvaldība gatavo rīcības plānu finansiālās situācijas uzlabošanai ilgtermiņā. No tā būšot atkarīgas arī turpmākas aizdevumu saņemšanas iespējas.

Tāpat tiek pieļauta iespēja sākt pašvaldības finanšu stabilizācijas programmu. Ja tas notiks, par reģionālo attīstību atbildīgais ministrs varētu rosināt plašāku revīziju Rēzeknes vietvarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti