Kultūras rondo

Aizvadītais gads literatūrā. Lasa Henriks Eliass Zēgners, Aija Melle un Agris Jēkabsons

Kultūras rondo

Režisors Ivars Zviedris filmē "Covid-19 dienasgrāmatu" un aicina iesūtīt stāstus

Teātris virtuāli - tapusi izrāde “Taņas dzimšanas diena WEB”

Virtuālās izrādes – grūtākas, bet plašāk pieejamas. Ģertrūdes ielas teātris dalās ar pieredzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ja skatītāji nevar nākt uz teātri, teātris nāk pie skatītājiem. Ar šādu saukti Ģertrūdes ielas teātris 4. aprīlī piedāvāja izrādes “Taņas dzimšanas diena” tiešsaistes versiju, kurā skatītāji un izrādes veidotāji joprojām sanāk kopā pie gaviļnieces Taņas svinību galda un dalās atmiņās, tikai šoreiz – virtuāli.

"Jāsaka, ka šis formāts pieprasa arī cita veida mazliet darbu. Mēs arī izmēģinājām vairākas reizes arī pirms pirmizrādes arī ar skatītājiem, un katru reizi to izrādi vairāk adaptējam tieši tiešsaistes medijam, jo skaidrs, ka tāds pats variants kā parastā izrādē īsti nestrādā. Ir daudz grūtāk gan aktieriem, gan arī, man liekas, skatītājiem koncentrēties ekrānā," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" vērtē Ģertrūdes ielas teātra producente Maija Pavlova.

"Ja mēs dzīvē varam bišķiņ aizpeldēt savās domās un paskatīties uz citiem skatītājiem un varbūt padomāt, tad šeit visu laiku tā intensitāte diezgan augsta," turpina Pavlova.

Pavlova vērtē, ka kopumā izrāde ir izdevusies, lai arī tā ieilgusi apmēram par pusstundu.

"Tieši tāpēc, ka skatītāji dalījās savos stāstos, dalījās ar savu pieredzi. Man liekas, ka tas ir galvenais, tāds bija arī mērķis. Šīs izrādes uzdevums ir nevis kaut ko parādīt, nevis izstāstīt, kā mums liekas, bet dot iespēju cilvēkiem satikties un aprunāties, un padomāt par to, kas mums katram ir svarīgs," uzsver Pavlova.

Ir arī savas priekšrocības šādai iespējai skatīties izrādi ar videozvana starpniecību, tad pieslēgties var skatītāji no visas Latvijas un arī ārzemēm.

"Dzīvs teātris vienmēr būs daudz vērtīgāks, jo ir iespēja apmainīties ar enerģiju starp skatītājiem un starp māksliniekiem,

tad tomēr šis formāts paver iespējas tiem cilvēkiem, kas varbūt kaut kādu citu iemeslu dēļ, vai to, ka viņi neatrodas šeit, Latvijā, vai kur citur – viņiem atkal dod iespēju piekļūt teātrim.

Tas ir varbūt tas pluss, ko saredzu gan šajā situācijā, gan arī formātā," analizē Pavlova.

Arī aktieri pēc šādas izrādes atzinuši, ka sākumā bijusi sajūta, ka "gāz melnā caurumā", bet kopumā tās ir jaunas prasmes visiem: iemācīties, kā šādā formātā strādāt.

Kamēr turpināsies ārkārtas situācija un nav iespējas tikties teātrī klātienē, izrādi "Taņas dzimšanas diena WEB" teātris piedāvās reizi nedēļā – nākamā izrāde 10. aprīli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti