Valmieras teātrī Gada balvu pasniegšanā atskatās uz aizvadīto sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Gada izskaņā izvērtēt savu aizvadītās sezonas bilanci jau kļuvis par tradīciju Valmieras teātrī. Tā ir reize, kad gan aktieri paši savā kolektīvā, gan skatītāji ar savu balsojumu nosaka sezonas labāko aktierspēli un arī izrādi. Gada balvu pasniegšana, jeb sava mazā Spēlmaņu nakts, kā to nereti dēvē teātrī, savulaik aizsākās kā sezonas izvērtējums teātra kolektīvā, bet nu jau septīto gadu sadarbībā ar akciju sabiedrību „Valmieras piens” tiek pasniegtas arī balvas „Skatītāju balss”, kuru ieguvējus noteic skatītāju balsojums.

Gada aktrises tituls Elīnai Vānei skatītāju vērtējumā par sniegumu izrādē „Baladīna” un arī izrādē „Vidzemnieki”. Savukārt Imants Strads balvu saņēma par Pētera Lūča lomu izrādē "Lūcis". 

Valmieras teātrī pasniedz balvas labākajiem
00:00 / 04:41
Lejuplādēt

Izrāde „Lūcis”, kas stāsta par leģendāro aktieri un Valmieras teātra režisoru, guva arī skatītāju atzinību kā gada izrāde Valmieras teātrī. Imants Strads par šo lomu saka, ka tā ir bijusi nozīmīga arī tajā ziņā, ka izrāde runā par teātra vēsturi un atveidot šo spēcīgo personību nav nācies viegli.

"Tas bija galvenais nekariķēt, nesmieties, bet izstāstīt stāstu par šo cilvēku, tas bija mans vadmotīvs visā tajā darbā un es maksimāli godīgi centos to darīt," teica Strads. "Bija grūti, ļoti, ļoti grūti dažādos kontekstos, bet tas nav svarīgi, nevienam nav jāzina, kā tas bija un dabīgi, ka ir milzīgs prieks, ka tas ir nesis tādus priekus."

Abi skatītāju balvas ieguvēji Elīna Vāne un Imants Strads vērtē, ka iegūtā skatītāju atzinība katram aktierim ir ļoti būtiska.

"Nekad jau nezini, visādi var būt. Tas, ka nospēlē galveno lomu kādā izrādē, nenozīmē jau uzreiz, ka būs balvas, un aktierim jau ir ārkārtīgi svarīgi saņemt šo atzinību, tā ir daļa no gandarījuma uz mazu mirklīti," uzsvēra Vāne.

Arī teātra kolektīva iekšējā balsojumā par pagājušās sezonas labākajiem aktieriem ir atzīta Vāne un Strads, kā arī Elīna Hanzena un Ivo Martinsons. Par Valmieras teātra tradīciju, ka darbu vērtē gan paši, gan skatītāji, teātra direktore Evita Ašeradena saka, ka tā dod objektīvu ieskatu paveiktajā.

"Es domāju, ka tas, ka sakrīt skatītāju balsojums ar kolēģu balsojumu, tiešām ir viens no objektīvākajiem rādītājiem, kas var būt," paskaidroja teātra direktore.

Gada balvu pasniegšana Valmieras teātrī vienmēr ar kādu muzikālu priekšnesumu ir arī svētki skatītājiem.

Un šoreiz tas uzticēts Kultūras akadēmijas Valmieras teātra 2.kursa studentiem, tātad aktieru jaunajai maiņai, ar kuru tiek saistītas teātra nākotnes ieceres.

Runājot par jaunā gada iecerēm, teātra plāni ir gana daudzveidīgi ar daudzām  interesantām izrādēm, arī viesrežisoriem. Bet nenoliedzami izrāde, kas saistīs uzmanību, būs Šekspīra „Hamleta” iestudējums. Nākamajā gadā teātris turpinās arī jau iesākto darbības virzienu veidot izrādes jauniešiem un bērniem.

Ašeradena teic, ka skatītājs ir jārada no jauna, lai teātris būtu vieta, kur ar tevi sarunājas, lai bērni sāk saprast, ka teātris nav kāda mistiska vieta, kurp iet tikai mammas un vecmammas, bet gan vieta, kur ar tevi sarunājas tavā valodā.

Un nākamajā vasarā būs arī nu jau par tradīciju kļuvušais Valmieras vasaras teātra festivāls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti