Dienas ziņas

Svinīgi atklāj "KVV Liepājas metalurgs" ražotni

Dienas ziņas

Pēc gāzes sprādziena Ventrspilī joprojām nevar atgriezties dzīvokļos

Valmieras teātrī atklāta Annai Lācis veltīta izstāde

Valmieras teātrī atklāta režisorei Annai Lācis veltīta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valmieras drāmas teātrī atklāta izstāde, kas veltīta režisorei Annai Lācis - spilgtai teātra personībai, kura aizvadītā gadsimta 50.gados bija Valmieras teātra galvenā režisore. Ekspozīcija veidota kā ceļojums pa režisorei nozīmīgām dzīves "stacijām", viena no kurām ir arī pietura Valmierā.

Izstāde "Vilciens. Asja" atklāj režisores Annas Lācis spilgto personību. Savā dzīvē viņa pabijusi dažādās vietās, tāpēc arī ekspozīcija veidota kā vairākas vilciena pieturas Annas Lācis dzīvē.

"Šis tēls ir pateicīgs Annas Lācis dzīves kontekstā, jo viņa ir paguvusi pieturēt savā dzīvē dažādās vietās - gan Latvijā, gan plašajā Krievijā, gan Vācijā un Itālijā. Tā doma ir iziet cauri lielajām viņas dzīves pieturām," par izstādi stāsta teātra zinātniece Līga Ulberte.

Viena no Annas Lācis dzīves pieturām ir arī Valmieras drāmas teātrī, kur viņa 20.gadsimta 50.gados bijusi galvenā režisore. Aktrises Ruta Birgere un Austra Skudra atceras, ka tieši Asja viņas pieņēma darbā Valmieras teātrī.

"Viņa nevarēja ciest klusumu uz skatuves, viņai vajadzēja kustību, straujumu. Viņa teica: "Ruta, skrien, kliedz!"," atminas Valmieras teātra aktrise Ruta Birgere.

Valmieras teātrī 20 gadus strādājusi arī Annas Lācis mazmeita, reižisore Māra Ķimele. "Ir ļoti rets gadījums tajos laikos, ka sieviete ir režisore. Tad, kad es iesāku, Latvijā bija pāris sievietes režisores. Tagad ir daudz, laiki mainās. Vecmāmiņa laikam bija viena no pirmajām bezdelīgām vispār pasaulē," saka Māra Ķimele.

Anna Lācis jeb Asja Latvijas un arī pasaules teātra vēsturē iegājusi kā kreisuma ideju atbalstītāja. Šie motīvi iezīmējušies arī viņas režijas darbā, tāpēc arī radusies ideja izvērtēt kreisuma nozīmi teātra mākslā, kam par godu nedēļas nogalē tika aizvadīta zinātniskā konference "Kreisuma idejas Kultūrā. Parole - Asja".

"Paskatīties no jauna, vai tiešām kreisums ir tikai komunisms vai tikai sociālisms, vai tās sociāldemokrātijas idejas ir tiešām tik ļaunas un ļaunumu nesošas," pauž Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela.

Izstāde par Annu Lācis Valmieras teātri būs apskatāma līdz jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti