Teātra muzejā notiks aktiera Luija Šmita 110.jubilejai veltīts pasākums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā 3. februārī plkst. 17 notiks aktiera Luija Šmita 110. dzimšanas dienai veltīts sarīkojum, lsm.lv pavēstīja muzeja vadītājs Jānis Siliņš.

Lieliskā aktiera Luija Šmita debija teātrī (1926) bija epizodiskais Otrais melnais kungs G. Kaizera lugas “Gāze” uzvedumā toreizējā Strādnieku teātrī, bet pēdējā nospēlētā loma, arī epizodiska, bija gruzīnu zemnieks Georgijs Nodara Dumbadzes “Mūžības likums” uzvedumā Latvijas Televīzijā (1983), kuru teātra zinātniece Līvija Akurātere raksturoja kā lielisku, jo “tā bija augsta līmeņa māksla, kas spēj atklāt atainotā brīža dziļāko jēgsakarību. Vecais vīrs runāja, un aiz katra vārda bija sajūtama viņa nodzīvotā dzīve un izdomātās domas. Brīnišķīgas intonācijas – un kādi smiekli!”.

Par Luija Šmita spilgto radošo veikumu teātrī, kino un televīzijā, par viņa dzimtu un personības savdabību pasākumā Teātra muzejā runās viņa meita, mākslas zinātniece Edvarda Šmite, mazdēli režisors Gatis Šmits un Uldis Šmits, aktieri Venta Vecumniece un Āris Rozentāls, žurnāliste Inga Jēruma.

Raksturojot un atceroties Luija Šmita daudzveidīgās lomas Strādnieku, Nacionālajā un Dailes teātrī, spilgtās lomas kino (īpaši Leonīda Leimaņa filmās „Nauris”, “Šķēps un roze”, “Pie bagātās kundzes”), varam droši apgalvot, ka Luijs Šmits bija viens no latviešu izcilākajiem aktieriem, kura mākslinieciskais mantojums ir vērtība vēl šodien, norāda pasākuma rīkotāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti