Kultūras ziņas

Diriģentei Airai Birziņai – 50

Kultūras ziņas

Filma par PSRS rokmūzikas krustēvu

Nosaukti "Spēlmaņu nakts" balvu pretendenti

«Spēlmaņu nakts» žūrija akcentē oriģināldramaturģiju un aktiermeistarību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Aizvadītajā sezonā “Spēlmaņu nakts” žūrija visos Latvijas teātros saskatījusi divas nozīmīgas kopsakarības. Viena no tām ir plašais latviešu dramaturģijas lietojums, bet otra – izcili aktieru darbi.

Trešdaļa izrāžu bija balstītas latviešu tekstā. Kā norādīja dramaturgs, vēsturnieks un žūrijas pārstāvis Eduards Liniņš: “Mums ir atkal vismaz viena ļoti spēcīga luga un, kā savulaik teica dramaturgs Mārtiņš Zīverts, - “Dramaturgs ir ļoti rets kukainis”. Droši vien viena ļoti laba luga desmit gados – tas Latvijas apjomiem ir sasniegums. Es teiktu ka “Arī vaļiem ir bail” ir šāda luga.”

Otra sezonas spilgtākā iezīme ir izcili aktieru darbi. Iespējams, tāpēc gada jauno skatuves mākslinieku kategorijā pat astoņi pretendenti. Pēc trešās sezonas aktiera profesijā dažādos teātros balvai pirmo reizi nominēts arī Jānis Kronis. To uzzinot, viņu vēl ilgi neatlaiž pārsteiguma izraisītais apjukums.

“Es šobrīd esmu ļoti apmulsis, bet es ļoti priecājos un priecājos par saviem kursa biedriem, kas ir nominēti,” neslēpa aktieris. “Par Agnesi Cīrluli, kas ir nominēta jau kā gada aktrise. Nu, es šobrīd jūtos novērtēts ar nomināciju vien, tas jau ir vienkārši superīgi.”

Žūrija uzteikusi Kroņa darbu divās izrādēs. "Dirty Deal Teatro" iestudējumā “Lidojošais šķīvītis”, kam nominācija arī kategorijā “Izrāde bērniem”, kā arī par veikumu Latvijas Nacionālajā teātrī Valtera Sīļa veidotajā izrādē “Mežainis”. “Mežaiņa” veidotāji var cerētu uz balvām vēl sešās  kategorijās. Otra rekordiste ar astoņām nominācijām ir Nacionālā teātra izrāde “Arī vaļiem ir bail”. To sarakstījis balvas par sasniegumiem oriģināldramaturģijā pretendents Artūrs Dīcis, bet iestudējis Valters Sīlis. Nacionālajam teātrim pretendentu listē vislielākais gods – 33 nominācijas.

Žūrija īpaši izceļ arī Latvijas Leļļu teātra veikumu. Aizvadītās sezonas izrādes teātrim nesušas astoņas nominācijas.

“Viņi ir strādājuši ar diviem ļoti nopietniem ārvalstu režisoriem, un izrādes “Zelta zirgs” un “Romeo un Džuljeta” ir ļoti vērtīgas visām paaudzēm,” uzsvēra teātra zinātnieks, žūrijas pārstāvis Jānis Siliņš. “Tas ir tas – ja ir forma spilgta un ja viņu spilgti koncentrēti, ātri, dinamiski parāda, tad tas iedarbojas. Arī tad, ja kādam  nav pieņemamas tādas lelles vai sižeti.”

“Spēlmaņu nakts” balvu laureāti kļūs zināmi rudenī – nemainīgi 23. novembrī – Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, toties spēlmaņu tikšanas vieta gan mainīta – balvu pasniegšanas ceremonija notiks Nacionālajā teātrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti