Sarunas un jautājumus rosinošas izrādes – trīs jaunumi uz teātra skatuvēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Izrādes par latviešu literatūras dižgariem, Dziesmu svētkiem un cilvēcību – ieteikumus, ko vērts piedzīvot teātra pasaulē, sagatavojusi teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis.

Jaunumi uz teātra skatuvēm – trīs sarunas un jautājumus rosinošas izrādes
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Divas pasaules"

Nacionālajā teātrī decembrī pirmizrādi piedzīvoja Jāņa Znotiņa izrāde jauniešiem "Divas pasaules" par latviešu literatūras dižgariem – Annu Brigaderi un Jāni Jaunsudrabiņu. 

Režisora Jāņa Znotiņa sadarbība ar dramaturģi Anci Muižnieci un scenogrāfi Pamelu Butāni jau iepriekš vainagojusies panākumiem, uzrunājot tieši pusaudžu auditoriju.

Šī izrāde ir mēģinājums jauniešiem piedāvāt mūsdienīgu skatu uz latviešu literatūras klasiku – Annu Brigaderi un viņas Anneli un Jāni Jaunsudrabiņu un viņa Janci. Pieņemu, ka izrāde varētu palīdzētu raisīt sarunas literatūras stundās.

"Dziesmu svētki"

Liepājas teātrī kopš pagājušās nedēļas redzama Matīsa Budovska debija režijā – izrāde "Dziesmu svētki". 

Izrāde caur dziesmu un deju svētku tematiku pēta, vai tik vienojošs notikums spēj līdzcilvēkus savienot arī sarunā, uz skatuves Rasas Bugavičutes-Pēces dramaturģijā un Paulīnes Kalniņas scenogrāfijā satiekoties deviņiem dažādiem cilvēkiem.

Par dziesmu svētkiem, šķiet, teju katram latvietim ir viedoklis, tāpēc varbūt šajā Dziesmu svētku gadā ir vērts aizbraukt uz Liepāju un noskatīties izrādi.  

"Debesjums"

Savukārt Nacionālā teātra izrāde "Debesjums" patiešām uzdod jautājumus par cilvēcību pāri laikiem. 

Izrādē īpaša loma atvēlēta Ievas Kauliņas scenogrāfijas un Oskara Pauliņa gaismu partitūras saspēlei – vienotais spēles laukums uzskatāmi parāda, ka lugas sievietes ir nesaraujami saistītas savā starpā, ka lēmumi viņām jāpieņem kopā un vienbalsīgi.

Tāpat izrādes ansamblis iepriecinās plašu skatītāju auditoriju, jo uz skatuves redzamas katras Nacionālā teātra aktrišu paaudzes dīvas – sākot no Daces Bonātes un turpinot ar Maiju Doveiku, Agnesi Budovsku un Elizabeti Skrastiņu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti