Kultūras rondo

Mazajai ģildei - vienam no Vecrīgas atpazīstamākajiem namiem - 155. gadskārta

Kultūras rondo

Kristaps Vanadziņš aicina uz tiešsaites koncertu “Mīlestības dārzs ir aizaudzis”

Iesāktie darbi turpinās. Saruna ar scenogrāfi Moniku Pormali

Sācies «Vāgnera periods». Stāsta scenogrāfe Monika Pormale

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Scenogrāfe Monika Pormale turpina strādāt arī pandēmijas laikā. Jau pieredzēts viens mēģinājumu process tiešsaistē, tomēr scenogrāfe neapsver domu, ka tā arī varētu turpināt. Šobrīd viņai iesācies Vāgnera posms. Notiek iestudējumu sagatavošana – top maketi, skices, rasējumi – un tam attālums nav par šķērsli. Mēģinājuma procesus Pormale cer aizvadīt, esot uz vietas – operteātros.

Pandēmija ietekmējusi daudzu mākslinieku un kultūras darbinieku radošo darbību, tomēr scenogrāfe Monika Pormale savu darbību turpina: “Man jāsaka, ka nekas īpaši nav mainījies, varbūt tikai tas, ka nav mēģinājumu un pirmizrādes. Iesāktie darbi turpinās, un tas, kas ir plānots nākamajā sezonā vai pat sezonas tālāk, – pats process jau ir kā parasti.

Domāju – arī daudzi gleznotāji iet uz darbnīcu un strādā. Man ir līdzīgi – es strādāju ar maketu vai ar libretu. Viss notiek ar domu par nākamajām sezonām, tas gan.”

Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” scenogrāfe piebilst, ka šobrīd strādā ar ārzemju iestudējumiem, tāpēc īsti nevar spriest par to, kas šobrīd notiek Latvijā teātra nozarē. Viņai zināms, ka Berlīnes Valsts operā joprojām notiek pirmizrādes, vien tās tiek ierakstītas, pārraidītas tiešsaistē vai televīzijā. “Līdz ar to man nav šaubu, ka tie iestudējumi, pie kuriem es strādāju, arī notiks. Kaut vai šādā formātā. Tas, ka mēs visi, protams, ceram, ka būs savādāk, tas skaidrs,” stāsta scenogrāfe. 

Pagājušā gada decembrī Permā notika Volfganga Amadeja Mocarta operas “Dons Žuans” pirmizrāde. Iestudēšanas process bija visai savdabīga pieredze, proti, mēģinājumi notikuši tikai “Zoom” platformā vai e-pastu sarakstēs, jo uz turieni aizbraukt māksliniece nevarēja. Ja būtu iespēja piedalīties procesā, esot uz vietas, scenogrāfe visdrīzāk ko mainītu, bet, tā kā tas nebija iespējams, viņai nācās rast vairākus kompromisus par māksliniecisko ieceri. Scenogrāfe gan nepieļauj iespēju, ka šādā veidā varētu turpināt strādāt. Šis bija izņēmums.

Monika Pormale stāsta, ka nu ir iesācies viņas Vāgnera periods – top "Tanheizers" Hamburgā un "Loengrīns" Minhenē.

Šis viņai ir īpaši nozīmīgs posms, jo līdz šim pie Vāgnera operām bija strādājusi tikai kā studente.

Pirmizrādes iecerētas nākamajā sezonā. Pagaidām noris gatavošanās posms, ko scenogrāfe bez problēmām var veikt arī attālināti: “Maketi, fotogrāfijas, skices un rasējumi – tas viss tomēr ir nosūtāms, un tā klātbūtne nemaz nav tik nepieciešama.” Mēģinājumu process iesākies krietni vēlāk, un Pormale cer, ka tajā jau varēs pilnvērtīgi piedalīties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti