Projektā «Re!Starts» - jauni iestudējumi un lugu konkurss dramaturgiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Radioteātra projekts "Re!Starts" Latvijas Radio (LR) programmās sāk savu otro sezonu. Turpinot tradīcijas, arī šogad projektā "Re!Starts" Latvijas Radioteātris radīs konceptuāli jaunus iestudējumus un rīkos lugu konkursu dramaturgiem.

No 19.janvāra darba dienās plkst. 11.50 LR1 klausītājus sasniegs pirmais "Re!Starts" šī gada projekts - scenārija autora Arvja Kolmaņa seriāls "Taksista stāsti" Ināras Kolmanes režijā ar Artūru Skrastiņu galvenajā lomā. Pagājušajā sezonā šī seriāla versija krievu valodā ar panākumiem tika pārraidīta LR4 - Doma laukums.

Arī šosezon Latvijas Radioteātris Teterevu fonda atbalstītajā projektā "Re!Starts" izsludina lugu konkursu. Uz sadarbību tiek aicināti kā latviešu, tā arī krievu valodā rakstošie autori. Rezultāts būs unikāls iestudējums LR, jo raidluga vienlaikus tiks pārraidīta gan latviešu, gan krievu valodā - attiecīgi LR1 un LR4. Tās režisors būs Juris Jonelis, skaņu režisore - Kristīne Zolotorenko.

"Konkursa mērķis ir aicināt divvalodīgo Latvijas sabiedrību uz diskusiju, sadarbību un integrāciju ārpus tādas vai citādas politikas, kas neglābjami ietekmē līdzpilsoņu uzskatus. Konkursa raidlugas žanrs nav noteikts, konkursa tēma - "Latvija. Svarīgāk nekā jebkad agrāk"," stāsta projekta "Re!Starts" vadītājs Kārlis Anitens.

Lugu konkursā piedalīties var gan rūdīti dramaturgi, gan rakstnieki, kuri vēl nekad nav rakstījuši literārus darbus. "Galvenais līdz 15.martam uzrakstīt pārliecinošu viencēlienu, jo žūrijas komisijā, kuru veido 20 cilvēki, ir gan teātra profesionāļi, gan minētās problemātikas risinātāji ārpus teātru sienām. Literāri augstvērtīgu tulkojumu otrā valodā mēs nodrošināsim, par to autoriem nav jāuztraucas," norāda Kārlis Anitens.

Konkursa balva ir 1500 eiro honorārs pēc nodokļu nomaksas, raidlugas iestudēšana Latvijas Radioteātrī un translēšana LR1 un LR4 2015.gada 4.maijā plkst. 17.05. 

Lonkursa nolikums pieejams Latvijas Radioteātra mājaslapā.

Savukārt jauniešu kanālā LR5 jeb "Pieci.lv" projektā "Re!Starts" pavasarī tiks īstenots vērienīgs skolu jaunatnes "obligātās literatūras" projekts. Tā mērķis būs sniegt jauniešiem ieskatu devīto līdz 12.klašu izglītības programmās paredzētajā ieteicamajā literatūrā, izmantojot Latvijas Radioteātra arhīvu.

No 7.marta līdz 10.maijam desmit nedēļas nogales plkst.17.05 LR1 būs klausāmas pārraides "Latvijas Radioteātra aktieru TOP 20", kas būs veltītas populārākajiem Latvijas Radioteātra mūsdienu aktieriem. Katram radioklausītāju iemīļotajam māksliniekam tiks veidota īpaša pārraide, kurā interviju ar aktieri papildinās fragmenti no viņa radiolomām, bet katras pārraides autori būs ar Radioteātri saistīti radoši cilvēki.

6.aprīlī LR1 ēterā skanēs Ērika Ādamsona noveles "X un Y" pirmatskaņojums. Tā režisore ir Latvijas Kultūras akadēmijas maģistrantūras studente Aija Treija. Radošajā komandā iesaistījušies arī komponists Raimonds Tiguls un aktieri Juris Strenga, Maija Apine un Vilis Daudziņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti