Nacionālais teātris sāk 102. sezonu: jauniestudējumi top teātra zālēs, virtuāli un ārpus ēkas sienām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Otrdien, 14. jūlijā, Latvijas Nacionālais teātris atklājis jauno – 102. sezonu, informēja teātra pārstāvji. Izziņotas šovasar un septembrī gaidāmās pirmizrādes – teātrī jauniestudējumus iestudē Intars Rešetins, Reinis Suhanovs, Kaspars Zvīgulis un Jānis Vimba, Toms Treinis, Ināra Slucka, Valters Sīlis.

Daiga Gaismiņa un Gundars Grasbergs par saņemtajām balvām
00:00 / 01:06
Lejuplādēt

Svinīgajā sezonas atklāšanas sanāksmē tika pasniegtas tradicionālās teātra balvas. Šoreiz Elzas Radziņas kulonu kā pagājušās sezonas labākā aktrise saņēma Daiga Gaismiņa par darbu izrādē “Puika, kurš redzēja tumsā”.

“Tas laikam dzīvē arī tā ir – kad notiek kāds liels notikums, kas pēkšņi attālina vai pagarina laiku, iepriekšējie notikumi liekas pilnīgi aizmirstībā aizgājušī. Mums visiem Latvijā un teātrī ir tik daudz kas noticis, ka tas, kas bija rudenī un decembrī, liekas kā aizvēsture. Šodien nākot, man vispār nebija prātā, ka mēs taču sezonas sākumā parasti pasniedzam balvas,” atzīmēja Daiga Gaismiņa.

Kārļa Sebra gredzenu kā pagājušās sezonas labākais aktieris saņēma Gundars Grasbergs par darbu izrādē “Finlandizācija”.

“Tas gredzens atgriežas pēc kaut kādiem lieliem darbiem, kuros es arī zinu, ka ir ieguldīts adekvāts darbs un tie darbi tiešām ir sanākuši. Arī šajā reizē es, ja godīgi, varu teikt, ka šis bija tāds darbs, kur mums ar Valteru Sīli veiksmīgi izdevās to autora ideju atkodēt un uzvest,” norādīja Gundars Grasbergs.

Savukārt Veltas Līnes ceļojošā balva – Antas Klints gredzens – par spilgtāko mīlētājas lomu tika piešķirts aktrisei Maijai Doveikai par darbu izrādē “Tukšais zieds”.

Sapulcē tika sveikti jubilāri, kuru sumināšana pandēmijas dēļ izpalikusi, un teātra darbinieki saņēma goda nozīmes par teātrī nostrādātajām desmitgadēm. Īpašs apsveikums apaļajā 80. jubilejā tika veltīts Ģirtam Jakovļevam.

Balvu par tehniski sarežģītu darbu pandēmijas laikā saņēma izrādes “Baltā sieva” video un skaņas montāžas meistari – Toms Zeļģis, Gints Rutks, Kaspars Aniņš.

Teātrī informēja, ka aizvadītās sezonas nodarbinātākie aktieri bija Raimonds Celms un Kārlis Reijers, kuri katrs nospēlējuši 112 izrādes, kā arī Marija Bērziņa, kura nospēlējusi 94 izrādes.

Jaunā sezona Nacionālajā teātrī tiek atklāta 14. jūlijā ar pirmo klātienes uzvedumu LMT Jaunajā zālē – Oskara Pauliņa darbu “Sajūtu izstāde – Gaisma”.

Savukārt spēles laukumā “Baltais kubs” 23. jūlijā pirmizrāde paredzēta beļģu autora Žana Pjēra Dopaņa darbam “Skolotājs!” Intara Rešetina režijā. Titullomā būs aktieris Uldis Anže.

“Skolas dzīve ir tēma, ar kuru pandēmijas laikā saskārās ikviens, kam mājas pārvērtās ne tikai neklātienes birojā, bet arī pilna laika mācību iestādē,” par topošo izrādi raksta teātrī. “Beļģu dramaturga varonis pie savas izlaiduma klases ik dienu dodas ar “baļķi krūtīs”, jo šai arēnā cīņa notiek uz dzīvību un nāvi vārda tiešā nozīmē. Ja pirmajā skolas dienā visi pirmklasnieki izskatās pēc eņģeļiem, kāpēc desmit gadus vēlāk viņi pārvēršas par dzīvniekiem, ko vada instinkti? Tāda ir evolūcijas mīkla, ko spiests risināt Skolotājs.”

31. jūlijā LMT Jaunajā zālē pirmizrādi piedzīvos Māras Zālītes “Margarēta”, Reiņa Suhanova režijā ar Daigu Kažociņu titullomā.

Māras Zālītes luga piedzīvo savu otro Latvijas interpretāciju, ļaujot cietuma kamerā, kur Margarēta vada jau 25. gadu, ielūkoties caur novērošanas kameras aci klātienē un pie datora ekrāniem. Pie Margarētas cietuma kamerā ierodas gados jauns Advokāts, lai novestu līdz galam aizmirsto “lietu”, un atklāj, ka Margarēta nav vainojama nevienā no trim slepkavības epizodēm.

Sezonas pirmā pirmizrāde Lielajā zālē 17. septembrī būs atkalsatikšanās ar skatītājiem koncertā “Īstā sālsmaize”, ko gatavo režisori Kaspars Zvīgulis un Jānis Vimba.

Aktieru zālē pirmā sezonas pirmizrāde notiks 24. septembrī. Tā būs Artūra Jankovska debija dramaturģijā – traģikomēdija “Oligarhs”, ko iestudējis Toms Treinis ar Normundu Laizānu titullomā. Reģionālā pirmizrāde Ventspilī 10. oktobrī.

LMT Jaunajā zālē 10. septembrī pirmizrādi piedzīvos režisores Ināras Sluckas veltījums trim aktrisēm kolēģēm “Klusā dzīve”.

Savukārt ārpus teātra ēkas sienām notiks divas izrādes-pastaigas “Mežs” un “Pilsēta” Valtera Sīļa režijā, kam pirmizrāde paredzēta 26. un 27. septembrī.

Šovasar plānotas arī vairākas Nacionālā teātra viesizrādes. 21. augustā Nacionālais teātris ar Juhas Jokelas “gudro” komēdiju “Finlandizācija” viesosies Cēsu Mākslas festivālā. 23. augustā Mežaparka Zaļajā teātrī notiks viesizrāde – Renē Heinersdorfa komēdija “Tik mīla vien” Mihaila Kublinska režijā. 28. augustā gaidāma iestudējuma “Slaktiņa dievs” izbraukuma izrāde Upītes Tautas namā.

Teātrī atzīmēja, ka no 5. augusta LMT Jaunās zāles ārkārtas situācijas dēļ nenotikušās marta, aprīļa un maija izrādes “ART”, “Jaunā ārsta piezīmes”, “Lepnums un aizspriedumi”, “Mežainis”, “Pēdējais salmiņš”, “Pieaugušie” un “Slaktiņa dievs” tiks spēlētas Lielajā zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti